KMO Kompas 2015

KMO Kompas 2015

Financieel en fiscaal dashboard van de Belgische kmo

KMO Kompas 2015

Press releases

KMO Kompas 2015

Deloitte Fiduciaire, marktleider inzake accountancy, fiscaal-juridisch en financieel advies aan familiale ondernemers en kmo’s, maakt vandaag de opmerkelijke resultaten bekend van haar KMO Kompas 2015.

Solutions

Versterk uw kmo

De resultaten van ons jaarlijks KMO Kompas bevestigen het blijvend belang van bancaire kredieten als financieringsbron. Om u als ondernemer in die bancaire relatie bij te staan, heeft Deloitte Fiduciaire een “Balance Management Index (BMI”)-rapport” ontwikkeld.

Predictions

De 9 kengetallen en de positioneringsroos

9 ratio's om uw kmo te benchmarken

Key contacts

Nikolaas Tahon

Accountancy

Managing Partner

Key contacts

Henk Hemelaere

Partner, Deloitte Belgium Accountancy

Insights

Liquidatiereserve werpt zijn vrucht af

Eind 2014 noteerde de doorsnee exploitatievennootschap een reële solvabiliteit van 51,1%. De belangrijkste vermogenverschaffers van onze kmo’s zijn dus de eigen aandeelhouders en bestuurders/zaakvoerders.

Analysis

Omzetevolutie : kloof tussen groeibedrijven en andere kmo's neemt toe

In 2014 heeft 47,9% van de exploitatie-kmo’s een reële omzetgroei ten opzichte van 2011 gerealiseerd. Bij een reële omzetgroei overtreft de groei de inflatie.

Insights

Productiviteit en rendement herleven

In 2014 is het operationeel rendement (EBIDTA/omzet) voor het vierde jaar op rij gestegen. In 2011 zag de doorsnee exploitatievennootschap nog de EBITDA op omzet wegzakken tot 8,1%. In 2014 wist de doorsnee kmo opnieuw een operationeel rendement van 8,8% te realiseren.

Analysis

Heropleving tewerkstelling

In de periode 2011-2014 hebben 38% van de exploitatievennootschappen uit de referentiegroep bijkomend personeel aangeworven.

Insights

Doorsnee kmo betaalt 28% vennootschapsbelasting op boekhoudkundige winst

Voor het eerst in 4 jaar realiseerde 80% van de kmo’s uit onze referentiegroep een boekhoudkundige winst voor belastingen. Van deze ondernemingen heeft 82% vennootschapsbelasting betaald.

Bestel een gedrukt exemplaar

KMO Kompas 2015

KMO Kompas 2015

Download de publicatie van onze 11de editie

Find an office

Find a local office