Posted: 27 Jul. 2021 3 min. read

10 jaar digitale transformaties

Bent u klaar voor de volgende ronde?

We richten onze pijlen op data, kijken met bewondering naar de mogelijkheden van AI en hopen dat het implementeren van een veelbelovende software de groei oplevert die de business case verzekerde. digitale transformaties blijven hot. Toch draaien heel wat digitale projecten uit op een sisser. Na jaren van digitale transformaties slaagt de bulk van ondernemingen er niet in de succesratio ervan boven een povere 30 % te tillen.
Wat is het geheime ingrediënt?

Hebben we op de verkeerde technologie ingezet? Nee, we vergeten vaak dat in digitale transformaties –hoe kleinschalig ook– de technologie slechts een deeltje van de puzzel is. Transformatie is verandering en ook in digitale verandering vormen mensen het sleutelelement. Het is precies hier dat de meeste transformaties falen.

Hoe begin ik eraan?

Een korte terugblik op de vroege dagen van het commerciële internet. Eind jaren ‘90. Ondernemingen storten zich massaal op het bouwen van hun eigen websites. U herinnert het zich misschien: het vastberaden geloof dat men zich met zijn online aanwezigheid zou differentiëren van de anderen. Echter, in een mum van tijd had iedereen een webstek en ondernemingen concurreerden, net zoals voorheen, op basis van de sterkte van hun strategie, hun plan van aanpak. De kaarten liggen nauwelijks anders voor de digitale trends die we vandaag zien ontplooien. Het is een kwestie van tijd alvorens Cloud, AI of Big Data zich weten te huisvesten in iedere onderneming. Digitaliseren is inderdaad een vereiste om aan de speeltafel te blijven, maar het blijft de speltactiek die de winnaar bepaalt.

Wat zegt dit over de slaagkans van uw digitale transformaties? Medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt en hoe ze het verschil maken. Veelal weten ze echter niet waarom hun organisatie doet wat ze doet. Waarom is die gedigitaliseerde manier van werken zo noodzakelijk? Vergeet niet: mensen bewegen niet zonder een beweegreden. Zorg dat medewerkers begrijpen waarom bepaalde digitale transformaties nodig zijn en waar zij een rol in spelen. Zet hierbij in op drie pijlers: het nut, het potentieel en het perspectief van uw plannen. Vertel uw strategie als een verhaal en creëer draagvlak voor uw digitale transformatie.

Waar moet ik alert voor zijn?

Eén plus één is drie

De meest voorkomende valkuil: men verliest zich in het digitale en vergeet transformatie. Een investering in technologie zal pas tot zijn recht komen wanneer u aandacht heeft voor beide. Zorg dat u, naast technische expertise, ook transformatie-expertise in huis heeft.

Communicatie is key

Verandering gaat niet vanzelf en heeft meer nodig dan enkel tijd. De mijlpalen van het project vormen de basis van uw communicatieplan. Een doordacht stakeholder-assessment is van groot belang. Want in communicatie geldt “one size does not fit all”.

Waar een wil is …

Onderschat nooit de impact van een digitale transformatie op de dagdagelijkse activiteiten van uw medewerkers. Willen is één ding, kunnen iets anders. Maak een balans op van de digitale vaardigheden binnen uw bedrijf en evalueer hoe die zich verhouden tot wat nodig is.

Heeft u de trein gemist?

Onmogelijk. Digitalisering is een traject zonder eindpunt. Zolang technologie zich blijft ontwikkelen, zullen er zich mogelijkheden aanbieden om het anders en beter te doen. De vraag is dus: zijn uw mensen klaar voor de volgende ronde? Ons HRO team begeleidt u graag doorheen uw digitale transformatie. 

Actualiteiten, juli 2021

In deze editie: 10 jaar digitale transformaties | Wat brengt ons de toekomstige groene wagenfiscaliteit? | Prijsaanpassingen doorvoeren, mag dat zomaar? | Cryptomunten en fiscaliteit | In situaties waar een rechter moet beslissen, kunnen partijen ook samen tot een oplossing komen

More about the subject matter expert

Els D'hauwer

Els D'hauwer

Partner | Accountancy | BPS - HRO

Els is leading the HR & Outsourcing team. Today, in her position as HR & Outsourcing (HRO) Partner, her role is to find solutions for our clients, linking the needs of HR departments to the experience of our HR professionals, follow-up & quality assurance of ongoing projects. HRO offers temporary operational support at the client’s premises that covers all HR functionalities and our Talent Acquisition as a service (TAAAS) team can support you with all your Talent Acquisition matters (from advice to full outsourcing). Next to this, Els is the People & Purpose Partner for our Business Unit Accountancy. Thanks to the combination of both responsibilities, her consultancy experience and Human Resources educational background, Els is the ideal strategic business partner to help you understand and fulfill your organisation’s needs.