duurzame-groei

Article

De zoektocht naar duurzame groei

Het is de uitdaging van elke ondernemer: zoeken naar duurzame groei, onderbouwd door goede marges en door klanten die binnen het strategisch kader van de onderneming passen.

De analyse van uw groeipad laat toe de werkelijke evolutie van uw omzet vast te stellen. Hoe zijn de behouden klanten geëvolueerd? Hoeveel omzet werd gerealiseerd op nieuwe klanten? En hoeveel ging verloren aan klanten die dit jaar geen beroep meer op u hebben gedaan?


Wie zijn uw bestaande klanten (en hoe evolueren ze)?
Uw klanten behouden is een dagelijkse strijd. U kan zich hiertegen wapenen door volledig inzicht te hebben in hun specifiek gedrag zoals aantal aankopen, gemiddelde aankoop, … maar ook op algemene kenmerken als regio, sector, grootte van ondernemingen … Aan de hand hiervan kan het markpotentieel onderzocht worden, zodat de commerciële inspanningen gericht kunnen gevoerd worden.

Wie zijn uw verloren klanten (en had u het kunnen voorkomen)?
Elk bedrijf kan klanten verliezen. Het is echter belangrijk te weten welke klanten verloren gaan en wat de reden hiervan is. Bij de analyse van de verloren omzet kunnen belangrijke verschillen opduiken: gaat het om één grote verloren klant of zijn het meerdere kleine? En kunnen deze klanten niet opnieuw geactiveerd worden?

Wie zijn uw nieuwe klanten (en hoe passen zij in uw strategie)?
Nieuwe klanten komen er zelden zonder inspanning. Het zou jammer zijn om deze efforts op de verkeerde klanten te richten. Passen de nieuwe klanten in de strategie? Zijn dit eenmalige klanten of zien we hen al vaker terugkeren? Hoe kunnen we met deze klanten een langetermijnrelatie aangaan?

Eénmalige oefening of dagdagelijks managen?
De analyse van uw groeipad kan een éénmalige oefening zijn in de verfijning van uw strategie en in het bepalen van uw prioriteiten voor de komende maanden. Maar het kan ook onderdeel zijn van uw dagdagelijkse opvolging, waarbij kort op de bal wordt gespeeld om uw klantenrelaties duurzaam uit te bouwen. Hoe u het ook invult, het is een sterke start in de zoektocht naar duurzame groei.

Jeroen Blanckaert , jblanckaert@deloitte.com

Did you find this useful?