actualiteiten-november-2018

Article

Accountancy Actualiteiten

Nieuwsbrief november 2018

In deze editie: Belofte maakt schuld | Tax shelter als alternatief voor voorafbetalingen? | De telling voor de sociale verkiezingen 2020 is wellicht reeds gestart! | Optimalisaties in de personenbelasting | Stelsel van scheiding van goederen

Actualiteiten, november 2018

Belofte maakt schuld

“Eén jaar plantgarantie”. “Nieuwe planten die het eerste jaar in uw tuin niet overleven, worden vervangen”. De extreem droge en warme zomer van 2018 heeft menig tuinaannemer een financiële kater bezorgd. “Software op maat met helpdesk 24/7” lijkt vaak toch meer developmentkosten en tijd nodig te hebben dan eerst voorzien, en die 24/7 is – eens alle loonkosten opgeteld zijn – ook een duur scenario …

Tax shelter als alternatief voor voorafbetalingen?

Vanaf aanslagjaar 2019 is het noodzakelijk om voldoende voorafbetalingen te doen, wil men een belastingvermeerdering vermijden. Een investering in een tax shelter voor de audiovisuele sector of podiumkunsten kan een alternatief zijn voor de laatste voorafbetaling in december. Zorg echter dat u de berekening maakt, want de investering blijkt niet altijd rendabel te zijn.

De telling voor de sociale verkiezingen 2020 is wellicht reeds gestart!

In mei 2020 vinden de volgende sociale verkiezingen plaats, waarbij werknemers zich kandidaat kunnen stellen voor de ondernemingsraad (indien gemiddeld +100 werknemers) en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) (indien gemiddeld +50 werknemers). Het aantal werknemers wordt niet per vennootschap geteld, maar per zogenaamde ‘technische bedrijfseenheid’.

Optimalisaties in de personenbelasting

Wie wil er nu niet fiscaal zo goed mogelijk optimaliseren? Sommige fiscale stimuli zijn echter minder goed gekend of wat in de vergetelheid geraakt. Hierna een kleine opfrissing.

Stelsel van scheiding van goederen

De wet van 22 juli 2018 tot wijziging van het huwelijksvermogensrecht verleent een betere wettelijke omkadering aan het stelsel van scheiding van goederen.

Did you find this useful?