tech-scale-ups-eindelijk-aux-serieux

Article

Tech scale-ups: eindelijk au sérieux?

Nieuwsbrief Actualiteiten, oktober 2020

Als scale-ups tot begin dit jaar met argusogen werden bekeken, is inmiddels alle twijfel weggenomen. Tijdens de lockdown leek streamen, gamen, sharen en zoomen (om maar enkele te noemen) meer dan ooit ons leven te beheersen.

Het ecosysteem van tech scale-ups begint zich langzamerhand te versmelten met het kmo en corporate landschap.Een pijlsnelle groei, wekelijkse aanwervingen, meermaals geld ophalen, internationaliseren met een disruptieve en/of pivoterende USP (‘Unique Selling Point’) is een specifieke manier van business doen die de traditionele bedrijven langzaam hebben leren appreciëren. Maar wat is nu het geheime recept om uit te groeien tot een succesvolle scale-up?

Scale-ups zijn inherent exponentieel schaalbaar, wat inhoudt dat snel en internationaal groeien veelal mogelijk is met minimale investeringen. Niet verwonderlijk dat velen onder hen dan ook software-oplossingen aanbieden via een subscription model. Dit ‘as a service’-model heeft licenties van de troon gestoten, door met enkele clicks gemakkelijk nieuwe klanten te kunnen onboarden. Gezien zij hierdoor hun aantal users week na week kunnen verdubbelen, is een specifieke mentaliteit nodig bij deze bedrijven. Dit wordt in hun lingo aangeduid als ‘agility’: een constante zin in flexibiliteit en een ongezien niveau van aanpasbaarheid.

Grote uitdagingen waarmee scale-ups in hun groeiverhaal geconfronteerd worden

Reporting: Een internationale scale-up heeft nood aan inkijk in haar cijfers en budgetten. Dit laat toe om tendensen te detecteren, hierop te anticiperen en te rapporteren aan het bestuur of investeerders. Dit vereist veelal een ecosysteem van verschillende tools.

Innovatie: Een innovatieve technologie ontwikkelen staat hoog op de prioriteitenlijst van de overheid. Er zijn dan ook verschillende incentives in het leven geroepen, waaronder de innovatieaftrek, alsook opportuniteiten om kans te maken op subsidies ( ‘calls’) op regionaal, nationaal of Europees niveau. In hun pijlsnelle internationale groei, wordt een optimale fiscale structuur en het naleven van transfer pricing reeds snel van deze jonge ondernemers geëist.

Corporate housekeeping: Na het gezamenlijk oprichten van een bedrijf, komt de relatie tussen de co-founders ook wel eens onder spanning te staan. Voeg daar nog een aantal investeerders met afwijkende belangen aan toe, en dit alles lijkt een recipe for disaster. Goede aandeelhoudersafspraken maken is de boodschap.

Legal: Juridische contracten worden te vaak in één adem genoemd met onpraktisch, tijdrovend en duur. Net waar scale-ups allergisch aan zijn. Het vereist dan ook een atypisch jurist om scale-ups bij te staan. GDPR compliant zijn is een must-have voor het binnenhalen van deals bij (internationale) corporate bedrijven. Scale-ups zweren bij één extern aanspreekpunt dat ze per direct kunnen inschakelen wanneer nodig. De oplossing wordt steeds verondersteld ‘plug-and-play’ te zijn. ‘Legal’ moet daarbij vlot de taal spreken van C-levels, investeerders, developers en sales, wat aardig wat technische kennis vereist en vaak mee een stoel aan de digitale onderhandelingstafel oplevert. Tijdsintensieve processen worden maar al te graag vervangen door een vlot onboarding proces van nieuwe users via het aanvinken van begrijpbare terms of use, die uitblinken in een te allen tijde transparante opzegmogelijkheid.

Team & Talent: Hoe jouw dream team vinden én bij elkaar houden? Hoe ga je om met een team dat constant groeit? Zit het verloningspakket wel aantrekkelijk genoeg in elkaar? En wat betekent employer branding precies? De HR-verantwoordelijke die al deze vragen perfect beheerst, dient nog geboren te worden, waardoor talent altijd een belangrijke to do is op de agenda van de scale-up.

 

Benieuwd welke drivers Deloitte nog als onmisbare use-cases heeft geïdentificeerd? Misschien heb je ook al gehoord over onze eminence programma’s zoals Fast50, Beers & Burgers en het Booster Program. Ontdek het op deloitte.com/be/scale-up-your-business

 

Gepubliceerd op 20/10/2020
Anaïs De Boulle, adeboulle@deloitte.com

Did you find this useful?