actualiteiten-september-2018

Article

Accountancy Actualiteiten

Nieuwsbrief september 2018

In deze editie: Overnames anno 2018. Verkopers aan zet | Vergoeding voor auteursrechten belast @15 % (Niet) voor iedereen? | POZ: Nieuwe vorm van pensioensparen voor zelfstandigen zonder vennootschap | Week van de Bedrijfsoverdracht 2018 | De btw-controles op vandaag (vervolg) | Mogelijkheid tot verklaring van behoud verlengd tot 1 september 2019

Actualiteiten, september 2018

Overnames anno 2018. Verkopers aan zet.

Al vele jaren vieren overnames hoogtij, ook bij familiebedrijven. Wat is de status op heden? Is er verandering in zicht?

Vergoeding voor auteursrechten belast @15 %. (Niet) voor iedereen?

In een economische context gedreven door innovatie en creatie wordt de toegang tot intellectuele eigendomsrechten nadrukkelijker van belang. Daarom kennen steeds meer ondernemingen hun werknemers en/of bedrijfsleiders dan ook een vergoeding voor de overdracht van auteursrechten toe.

POZ: Nieuwe vorm van pensioensparen voor zelfstandigen zonder vennootschap

Sinds 1 juli 2018 bestaat er voor zelfstandigen met een eenmanszaak en vrije beroepers een nieuwe formule om in de tweede pijler aanvullend pensioen op te bouwen. Wat bedrijfsleiders in een vennootschap al langer konden via de individuele pensioentoezegging (IPT), kunnen zelfstandigen zonder vennootschap voortaan via de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Week van de Bedrijfsoverdracht 2018

Ook dit jaar organiseert het Agentschap Innoveren & Ondernemen, samen met haar Brusselse en Waalse collega’s, een Week van de Bedrijfsoverdracht. In de week van 22 oktober wordt de jaarlijkse campagne gelanceerd in het teken van het overnemen of overlaten van bedrijven.

De btw-controles op vandaag (vervolg)

In onze juli-editie berichtten we over de lopende controles in de bouwsector. Daarnaast merken we dat bij controles in andere sectoren volgende topics ook vrij regelmatig leiden tot discussies.

Mogelijkheid tot verklaring van behoud verlengd tot 1 september 2019

De nieuwe bepalingen van het erfrecht zullen van toepassing zijn op nalatenschappen die openvallen vanaf 1 september 2018, en behoudens uitzonderingen, schenkingen gedaan voor of na deze datum.

Did you find this useful?