business-family-lab

Article

Business Family Lab

Nieuwsbrief Actualiteiten, september 2020

Hoe futureproof is uw familie? Is uw familiebedrijf klaar voor de toekomst en wordt het familiale vermogen gekoesterd als middel voor uw familiale welvaart? Een Business Family Lab verschaft op een snelle en efficiënte manier inzichten in hoe goed uw familie, bedrijf en vermogen voorbereid zijn op onvoorziene omstandigheden en uitdagingen van de toekomst.

Als ondernemer besteedt u terecht veel aandacht aan de zakelijke en operationele kant van uw bedrijf. Desondanks blijft het belangrijk om de focus op de familiale relaties en het vermogensbehoud niet te verliezen. Alleen op die manier garandeert u een welvarende toekomst voor uw familie en bedrijf.

Wat is een Business Family Lab en waarom zou u dit organiseren?

Het is een workshop waarbij verschillende generaties uit een ondernemende familie rond de tafel zitten. Onder begeleiding van onze adviseurs maakt u een analyse van uw familiale eigenheden, uw bedrijf en de structuur van uw vermogen. Op basis van deze workshop komt u te weten of de fundamenten van uw familiebedrijf verenigbaar zijn en/of u klaar bent voor de toekomst.

Als ondernemende familie is het niet altijd gebruikelijk om samen te zitten en te praten over de toekomst van het bedrijf, de familie en het vermogen. Hiervoor tijd maken en het gesprek durven aangaan, geeft u de kans om inzichten te vergaren in de huidige situatie en in de visie en opvattingen van de andere familieleden. Deze gesprekken en de uitkomst hiervan, zijn een hefboom voor het optimaliseren van een futureproof evenwicht tussen bedrijf en familie.

Hoe verloopt een Business Family Lab?

Tijdens deze workshop worden verschillende aspecten afgetoetst. Hoe zit uw familie in elkaar? Wat is het beslissingsmodel? Heeft u (voldoende) afspraken gemaakt? Bent u (voldoende) bezig met het klaarstomen van de volgende generatie? Wat als er iets onverwachts gebeurt, bent u voorbereid? Wat met het zeggenschap en de vermogensverdeling in de toekomst?
Wat met de mogelijke fiscale impact? Al deze vragen worden aan de hand van interactieve oefeningen en open discussies beantwoord tijdens de workshop.

Wat neemt u mee naar huis?

Dankzij het Business Family Lab verwerft u veel inzichten in de fundamenten van een harmonieuze familie en een rendabel familiebedrijf.

Uw input tijdens de workshop wordt vertaald in een overzichtelijk canvas (zie schema), waarbij de huidige stand van zaken met betrekking tot uw familie, bedrijf en vermogen duidelijk wordt weergegeven.

Hieraan wordt een concreet stappenplan gekoppeld, waarmee uw familie en bedrijf aan de slag kan gaan om aan een succesvolle toekomst te timmeren.

 

Klik hier voor meer informatie en om de 7 bouwblokken van een Business Family Lab te raadplegen.

 

Gepubliceerd op 23/09/2020
Guy Jans, gjans@deloitte.com

Did you find this useful?