doorstaat-uw-onderneming-de-cashflow-stresstest

Article

Doorstaat uw onderneming de cashflow-stresstest?

Nieuwsbrief Actualiteiten, september 2020

Cashflowmanagement staat deze dagen hoog op de agenda. Het is voor u als ondernemer meer dan ooit belangrijk om een degelijke inschatting te maken van de netto kaspositie van uw onderneming voor de komende weken en maanden.

Zonder cash kunnen leveranciers, personeel, huur, financieringen, … immers niet betaald worden en zou uw onderneming snel in zeer moeilijk vaarwater terecht kunnen komen.

Via een stresstest worden pro-actief verschillende scenario’s in kaart gebracht waarbij, naast een resultaatsprognose, ook het betaalgedrag van klanten en de betaaltermijn naar leveranciers worden gesimuleerd. Zo krijgt u op week- of maandbasis inzicht in de toekomstige netto kaspositie van uw onderneming; dit op basis van de verschillende scenario’s. Met de verworven inzichten kan dan een gericht actieplan worden opgesteld. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

Nu de meeste toegestane betalingsuitstellen voor kredieten, bedrijfsvoorheffing, … aflopen, zou uw netto kaspositie snel in negatieve zin kunnen evolueren, zodat een strikte opvolging van dichtbij meer dan ooit noodzakelijk is.

 

Gepubliceerd op 23/09/2020
Jeroen Delie, jdelie@deloitte.com 

Did you find this useful?