btw-controles

Article

Verscherpte btw-controles

Nieuwsbrief Actualiteiten, maart 2018

Uit de praktijk blijkt dat de btw-administratie steeds meer gerichte controles uitoefent. Waarover gaat het precies?

Een aantal btw-plichtigen kreeg de vraag om een back-up van hun volledige boekhouding op te leveren. De procedure hiervoor kregen ze trouwens van de controleurs. Via datamining kan de administratie vervolgens heel gericht en grondig gaan controleren.

Ook het volledige bedrijfsproces wordt steeds meer onder de loep genomen: belastingplichtigen moeten de echtheid van een transactie (en dus van de factuur) aantonen op basis van het volledige bedrijfsproces.

Bij dergelijke controles vraagt de controleur aan een vennootschap om de interne procedures en acties te beschrijven en aan te tonen dat alle bewijsstukken matchen. Alle mogelijke documenten (bestelbon, orderbevestiging, leveringsnota, paklijsten, vervoersdocumenten, factuur, betaling, …) die dit proces onderbouwen, moet men voorleggen. De focus ligt dus niet langer enkel en alleen op de aanwezigheid van een conforme factuur.

Het spreekt voor zich dat men bij dergelijke controles, zeker in combinatie met datamining, enorme risico’s loopt wanneer bepaalde zaken structureel verkeerd lopen of niet gedocumenteerd kunnen worden.

Gepubliceerd op 15/03/2018

Luc Heylens, lheylens@deloitte.com

Did you find this useful?