hoge-liquiditeitsnood-verkoopfacturen-te-gelde-maken-1-op-1-factoring

News

Hoge liquiditeitsnood: hoe kan ik verkoopfacturen te gelde maken? (1 op 1 factoring)

COVID-19 

Gepubliceerd op 29/04/2020

Werkkapitaalfinanciering kan verschillende vormen aannemen: kaskrediet, vast voorschot (straight-loan) en factoring zijn daarbij de meest gekende. Deze financieringsvormen vergen evenwel een overeenkomst met een financiële instelling die naar gebruik toe specifieke modaliteiten en beperkingen kan opleggen. Indien er zich een zeer acute (en tijdelijke) cashbehoefte aandient, is het mogelijk dat deze financieringsvormen onvoldoende flexibiliteit bieden en/of reeds maximaal zijn aangewend. Een mogelijke oplossing kan erin bestaan om één of meer individuele verkoopfacturen aan te bieden aan investeerders (1 op 1) via een georganiseerd platform zoals bijvoorbeeld Edebex ( www.edebex.be ).

Edebex is een online marktplaats die ondernemingen toelaat om hun cashpositie te verbeteren door het verkopen van openstaande klantenfacturen aan investeerders. Via de verkoop van klantenvordering(-en) ontvangt de onderneming onmiddellijk het saldo van het gefactureerde bedrag.

Om het risico van de koper-investeerder van deze klantenvorderingen in te dekken voert Edebex telkens een beperkte audit uit van de nieuwe debiteuren en facturen.

De totale kost voor het verkopen van een factuur via Edebex is afhankelijk van verschillende parameters,  zoals de solvabiliteit van de klant, het factuurbedrag, het jaarlijks volume aan facturen, het aantal dagen tot de vervaldatum, enz. De totale gemiddelde kost ligt tussen 1,5% en 4% van het factuurbedrag.

Op vandaag kunnen op deze manier facturen worden verkocht van Belgische, Nederlandse, Luxemburgse, Franse, Duitse, Italiaanse, Portugese en Britse debiteuren binnen een B2B context.

Hoe kunnen wij u helpen?

Wenst u meer informatie op maat van uw bedrijf? Gelieve dan contact op te nemen met:

Bruno Degrande
bdegrande@deloitte.com

Philippe Artois
partois@deloitte.com

Did you find this useful?