online-bemiddeling-slim-efficient-omgaan-conflicten-corona

News

Online bemiddeling

COVID-19 

Gepubliceerd op 31/03/2020

Slim en efficient omgaan met conflicten in tijden van Corona

Tot voor (zeer) kort hadden weinigen durven voorspellen welke rampzalige gevolgen het COVID-19 virus met zich zou meebrengen. De bestrijding van het virus blijkt een uitdaging. Niet enkel op het gebied van gezondheid, maar ook voor uw bedrijf. De crisis heeft gevolgen voor alle schakels in de economische ketting: leveranciers kunnen hun verplichtingen niet meer nakomen en klanten stoppen met bestellingen te plaatsen en/of met betalen. Veel ondernemingen gaan in discussie over de uitvoering van hun contractuele afspraken.

Ondertussen lopen ook in de bedrijven de spanningen op door de precaire financiële vooruitzichten. Investeringen worden stopgezet, samenwerkingsprojecten gaan voor onbepaalde tijd on hold. Onzekerheid troef dus.

Dit zal ongetwijfeld leiden tot conflicten binnen en tussen ondernemingen. Wanneer ondernemingen zelf niet uit die impasse geraken, is het een traditionele reflex om zich tot de advocaat en uiteindelijk tot de rechtbank te wenden.

Het klassiek juridisch apparaat kan in deze tijden echter geen adequaat en snel antwoord bieden. Het merendeel van de Belgische ondernemingsrechtbanken heeft richtlijnen uitgevaardigd, die erop neerkomen dat hetzij (ii) nieuwe zaken pas kunnen ingeleid worden na 19/04/2020 of (ii) nieuwe zaken wel ingeleid kunnen worden, maar naar de rol verwezen worden. Dit komt de facto op hetzelfde neer: de Ondernemingsrechtbanken behandelen voorlopig geen nieuwe zaken.  Wie zijn gelijk wil halen in de vorm van een vonnis, zal meer dan ooit geduld moeten hebben...

In deze tijden is Bemiddeling meer dan ooit het antwoord. Bemiddeling is snel(ler) en laat toe dat de commerciële relatie voor de toekomst niet ten onder gaat. Immers, partijen kunnen op korte termijn tot een oplossing komen die door hen beiden gedragen wordt, zonder dat de bruggen tussen hen worden opgeblazen. Een goed bemiddeld akkoord kan zelfs tot een versterking van de (zakelijke) relatie leiden!

Bemiddeling is met andere woorden een perfect alternatief voor een juridische procedureslag, zeker in deze crisis. Een bemiddelingsakkoord dat mee ondertekend wordt door een Erkend Bemiddelaar, heeft bovendien jurdisch dezelfde waarde van een vonnis in laatste aanleg. Dat is een resultaat dat je vandaag zelfs in de rechtbank niet kan bekomen. En dat in een kwestie van enkele uren of dagen onderhandelen en bemiddelen in plaats van jaren procederen. Bovendien kan bemiddeling ook vanop afstand, online, plaatsvinden. In deze corona-tijden, waar communicatie niet face-to-face kan, is een virtuele bemiddeling wel mogelijk.  

Online Bemiddeling is niet nieuw, maar nog niet zo bekend.

Ons team van (Erkend) Bemiddelaars beschikt over de nodige vaardigheden om uw onderneming in tijden van corona en conflict – vanop afstand maar toch dichtbij – bij te staan door online bemiddeling.

Contacteer uw Deloitte Accountancy Trusted Advisor voor meer info.

Hoe kunnen wij u helpen?

Wenst u meer informatie op maat van uw bedrijf? Gelieve dan contact op te nemen met:

Kristof Cox
krcox@deloitte.com

Ellen Bonte
ebonte@deloitte.com

Did you find this useful?