op-een-duurzame-manier-herstarten-lange-termijn

News

Op een duurzame manier herstarten, met het oog op de lange termijn

COVID-19 

Gepubliceerd op 19/05/2020

De COVID-19 maatregelen hebben enorme gevolgen voor de Belgische ondernemingen, waarbij vooral de KMO’s sterk geïmpacteerd zijn. Met een gefaseerde heropstart in het vooruitzicht zullen de beslissingen die u als ondernemer neemt in de komende dagen en weken een strategisch verschil kunnen maken op de (middel-) lange termijn en op de financiële gezondheid van uw bedrijf. Zeker in deze onzekere tijden is het cruciaal om op een objectieve en onderbouwde manier strategische keuzes te maken en hun organisationele en financiële impact te evalueren. Deze keuzes liggen niet voor de hand, waardoor er vanuit scenario’s dient te worden gedacht.

Vandaag dienen ondernemers hun onderneming niet enkel klaar te stomen voor de gefaseerde heropstart, maar zich ook wendbaar en flexibel op te stellen met een aantal scenarioplannen voor de onzekere, komende maanden. Hierbij een aantal belangrijke punten voor de heropstart:

  • Aandacht voor de balans tussen korte en lange termijn keuzes
  • Daadkrachtige beslissingen gebaseerd op een combinatie van ondernemerschap en objectieve, data-gedreven inzichten
  • Scenario-planning om voldoende wendbaar te zijn

In een kort en krachtig traject helpt Deloitte ondernemers met het uitwerken van een duurzaam herstelplan naar ‘het nieuwe normaal’ dat gebaseerd is op objectieve en gefundeerde inzichten en marktreflecties. Hierbij worden een aantal herstelscenario’s gemaakt op basis van de verschillende schakels in de waardeketen (zoals leveranciers, aanbod, team, klanten, etc.)  die hand in hand gaan met een aantal financiële mogelijkheden en implicaties (op vlak van kostenbeheersing, werk-kapitaal, financiering, etc.)

Did you find this useful?