vlaamse-aanmoedigingspremie-ondernemingen-in-moeilijkheden-tijdelijk-uitgebreid-de-coronacrisis

News

Vlaamse aanmoedigingspremie voor ondernemingen in moeilijkheden tijdelijk uitgebreid

COVID-19 

Gepubliceerd op 02/04/2020

Naar aanleiding van de coronacrisis, wordt de Vlaamse aanmoedigingspremie voor bedrijven die federaal erkend zijn als ondernemingen in moeilijkheden, tijdelijk aangepast. Deze premie bestaat reeds om werknemers aan te moedigen deeltijds te gaan werken en zo ontslagen te vermijden. 

De aanmoedigingspremie wordt uitgebreid naar werknemers van ondernemingen die hun productie, omzet of bestellingen substantieel zien dalen ten gevolge van de coronacrisis. Deze daling moet minstens 20% bedragen in de maand voorafgaand aan de arbeidsduurvermindering ten opzichte van dezelfde maand in het jaar voordien. Voor deze laatste ondernemingen is dus geen federale erkenning nodig als onderneming in moeilijkheden.

De werkgever moet een plan opstellen – in samenspraak met de werknemersvertegenwoordigers – waaruit onder meer voormelde substantiële daling blijkt en waarin wordt aangetoond dat deze daling te wijten is aan de coronacrisis.

De werknemer moet in het Vlaamse gewest werkzaam zijn, een arbeidsduurvermindering van de werkgever krijgen en nog minstens 50 % actief blijven. Men mag daarnaast geen uitkering ontvangen van de RVA, noch enige andere Vlaamse aanmoedigingspremies. De maandelijkse aanmoedigingspremie bedraagt tussen de 68 en 172 EUR (onderworpen aan 11% bedrijfsvoorheffing), afhankelijk van het percentage van de arbeidsduurvermindering. Elke werknemer moet hiervoor individueel een verzoek indienen (bij voorkeur online) bij de Vlaamse overheid.

De uitbreiding van de aanmoedigingspremie geldt enkel voor de periode van 01/04/2020 t.e.m. 30/06/2020.

Voor meer informatie :

https://www.vlaanderen.be/aanmoedigingspremie-bij-onderneming-in-moeilijkheden-privesector/aanmoedigingspremie-bij-onderneming-in-moeilijkheden-voor-wie

Did you find this useful?