btw-kortlopende-verhuur

News

BTW op kortlopende verhuur: opgelet met voorschotten

KMO-update

De regering besloot onlangs om een optionele btw-heffing op onroerende verhuur in te voeren. De kortlopende verhuur (verhuur < 1 jaar) van vergaderruimten, feestzalen, expohallen, conferentiehallen, e.d. zal echter in ieder geval aan de btw moeten worden onderworpen (met uitzondering van de verhuring voor bewoning en voor activiteiten waarvoor een sociale of culturele vrijstelling geldt).

Deze btw-heffing zal in principe in voege treden vanaf 1 oktober 2018. Tot op heden is dergelijke kortlopende verhuur van btw vrijgesteld.

Voorschotten

Mogelijk krijgt de verhuurder de vraag om nog voorschotten aan te rekenen zonder btw voor de verhuur van een hal of een feestzaal voor een evenement dat pas zal plaatsvinden na 1 oktober 2018.

Dergelijke voorschotten gefactureerd en/of geïnd vóór 1 oktober 2018 zijn inderdaad nog vrij van btw. Houd er echter rekening mee dat de verhuurder met dergelijke werkwijze in de kijker kan lopen van de btw-administratie, zeker als de betaling van voorschotten in feite niet gebruikelijk is of als het voorschotbedrag veel hoger ligt dan gebruikelijk.

De btw-administratie zou kunnen stellen dat er enkel een voorschot werd gefactureerd/geïnd om de huurder alsnog van de btw-vrijstelling te laten genieten.

Volgens de administratie is er dan sprake van ‘misbruik’ en kan ze alsnog de btw aan 21% invorderen.

Momenteel heeft de btw-administratie nog geen standpunt ingenomen inzake wat voor haar toelaatbare voorschotfacturaties zullen zijn. Wij volgen dit verder op en zullen u uiteraard op de hoogte brengen van verdere evoluties in deze materie.

Indien u in tussentijd hierover vragen zou hebben, aarzel dan niet ons btw-team te contacteren.

Gepubliceerd op 18/06/2018
Luc Heylens, lheylens@deloitte.com

Did you find this useful?