bedrijfswagen

News

Voordeel van alle aard bedrijfswagen: invloed van kortingen en promoties

KMO-update

Vele bedrijfswagens die besteld zijn tijdens het Autosalon hebben kunnen genieten van een flinke korting op de aankoopprijs en/of van bepaalde promoties.

De vraag stelt zich welke invloed deze korting en/of promoties hebben op de berekening van het voordeel van alle aard voor de werknemers/bedrijfsleider die kosteloos een bedrijfswagen ter beschikking hebben van hun werkgever/onderneming.

De antwoorden vinden we in de door de fiscus gepubliceerde FAQ, vragen 24, 25, 26, 27 en 28. We geven een samenvatting.

Uitgangspunt?

Het belastbaar voordeel wordt forfaitair bepaald op basis van de cataloguswaarde, de CO2-uitstoot en de leeftijd van de wagen.

Cataloguswaarde?

Onder cataloguswaarde verstaat de fiscus de catalogusprijs van de wagen in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en de werkelijk betaalde BTW. Er wordt geen rekening gehouden met toegestane kortingen (zie verder).

Werkelijk betaalde BTW?

Voorbeeld. De catalogusprijs van een nieuwe wagen voor een particulier bedraagt 30.000 EUR (exclusief BTW). Hierop wordt een korting toegestaan van 3.000 EUR. De werkelijk betaalde BTW bedraagt dan 5.670 EUR (21 % BTW op de met korting vermindering catalogusprijs van 27.000 EUR) en niet 6.300 EUR (21 % BTW op de catalogusprijs van 30.000 EUR). Door rekening te houden met de werkelijk betaalde BTW en niet de theoretische BTW op de catalogusprijs, zal het belastbaar voordeel lager uitkomen. Het voordeel van alle aard wordt wel berekend op een cataloguswaarde van 35.670 EUR (de catalogusprijs van 30.000 EUR + werkelijk betaalde BTW, zonder rekening te houden met korting).

Invloed fleetkortingen en kortingen n.a.v. speciale acties op catalogusprijs?

Voor de bepaling van de cataloguswaarde mag geen rekening worden gehouden met fleetkortingen en kortingen gegeven in het kader van een speciale actie.

De fiscus staat wel toe dat de catalogusprijs ingevolge een promotionele actie (bv. tijdelijke korting of promotie) wordt verlaagd als berekeningsgrondslag voor het voordeel van alle aard voor zover die (tijdelijke) prijs door de constructeur/invoerder ook daadwerkelijk wordt opgenomen als een nieuwe catalogusprijs in zijn prijslijsten en het algemeen van toepassing is bij verkoop aan een particulier.

Nog een speciale situatie is die wanneer promotionele optiepakketten worden aangeboden aan een lagere prijs dan die van de individuele opties waaruit het pakket is samengesteld. In zo'n geval wordt het voordeel van alle aard berekend op de lagere prijs van dit pakket voor zover de constructeur/invoerder dat pakket ook daadwerkelijk als een specifiek optiepakket in zijn prijslijsten opneemt en het algemeen van toepassing is bij verkoop aan een particulier.

Gepubliceerd op 27/03/2018
Nele Vancaeneghem, nvancaeneghem@deloitte.com

Did you find this useful?