Article

Tim hertrouwt en wenst de kinderen uit zijn eerste huwelijk te beschermen 

Vermogensplanning aan de hand van een voorbeeld

Tim hertrouwt, maar hij zou willen vermijden dat zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk hierdoor benadeeld worden. Hij wil bijgevolg ook niet dat zijn vrouw het vruchtgebruik verkrijgt over zijn vermogen. Hij wenst daarentegen dat zijn kinderen bij zijn overlijden de volle eigendom van zijn patrimonium ontvangen over al zijn goederen, inclusief en vooral van dewat de gezinswoning betreft.

De Valkeniersclausule

Wanneer een van de echtgenoten kinderen heeft uit een vorige relatie, kunnen de echtgenoten elkaar door middel van een clausule in het huwelijkscontract onterven om zo de kinderen uit het eerste huwelijk te beschermen (“Valkeniersclausule”). Het enige dat niet kan worden ontnomen is het recht van de langstlevende partner om na het overlijden van de eerststervende zes maanden in de gezinswoning te verblijven.

De reserve van de langstlevende echtgenoot (vruchtgebruik van de helft van de nalatenschap en op zijn minst het vruchtgebruik van de gezinswoning) kan door de echtgenoten gemodaliseerd of zelfs volledig uitgesloten worden.

Aangezien de clausule belangrijke gevolgen heeft voor de echtgenoten, dient men de formaliteiten van toepassing op erfovereenkomsten na te leven (cf. erfovereenkomsten).

De Valkeniersclausule verhindert de echtgenoten niet om nadien toch nog aan elkaar te schenken of om een deel van hun nalatenschap aan elkaar na te laten.

Hoe kunnen we u concreet helpen?

  • Advies over het modaliseren van de rechten van de langstlevende echtgenoot
  • Opmaak van een huwelijkscontract
  • Opmaak van een Valkeniersclausule

Heeft u een vraag? Heeft u advies nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met ons team.

Did you find this useful?