Kanal — Centre Pompidou

13 months of exhibitions and shows before conversion work begins

Before it becomes the largest cultural institution in Brussels, with 35,000 m2 devoted to artistic creation in all its forms, KANAL – Centre Pompidou proposes a unique cultural immersion in the buildings of the former Citröen garage.

Before conversion work begins, KANAL – Centre Pompidou will open its doors from May 2018 until June 2019 to allow the public to discover an exceptional cultural heritage, rich in history and preserved in its current state. Benefiting from the richness of the collections of the Centre Pompidou, the former Citroën garage will turn into a site hosting several exhibitions mixing visual arts, design, architecture, major installations and creations by Brussels-based artists, as well as a programme of performing-arts shows co-produced for this occasion with many of the city’s cultural actors.

‘A Stage for Brussels’ wins the international competition

A project by the architecture offices NOA, EM2N & SERGISON BATES

The architecture project of the offices noAarchitecten (Brussels), EM2N (Zurich) and Sergison Bates architects (London) was unanimously selected for the conversion of the former Citroën Yser garage into a new cultural hub for Brussels.

The jury of the international competition praised a project that is ‘exceptionally well integrated in its context’. Entitled ‘A Stage for Brussels’, the winning project highlights all the iconic elements of the existing architecture. The emptied and restructured showroom will become the project’s ‘display cabinet’, home to installations, performances and concerts on the ground floor, and a restaurant on the top floor. The large white outdoor frieze will be extended so as to encircle the whole building with an electronic display sign that can be used to communicate information or that can be integrated in an artistic project. Inside, a transverse ‘street’ will cross the site measuring 35,000 m2, giving access to three large ‘boxes in the box’, which will be inserted in the former workshops and will house the collections of the Centre Pompidou in the heart of a future museum of modern and contemporary art, the CIVA Foundation and a 400-seat auditorium. The future museum will benefit from exhibition spaces spread out over four floors of varying heights, making a range of configurations possible.

Address:
Kanal — Centre Pompidou
Quai des Péniches1000 Bruxelles — Belgium

Access: Click here!
Webpage: Click here!
Did you find this useful?