Акценти

Булпрос Консултинг е най-бързо растящата технологична компания в България

Делойт Technology Fast 50, Класация 2016

Темповете на растеж на технологичните компании се увеличават, както обявява Класацията на Делойт Fast 50 за Централна Европа през 2016

  • Средният темп на растеж на технологичните компаниите финалисти в класацията на Делойт Fast 50 Централна Европа се увеличава до 1057% от 560% през 2015
  • Последният път, когато средният темп на растеж надвиши 1000 % бе през 2012 (1,026%)
  • Представени са компании от 11 държави, включително Булпрос Консултинг АД от България 
  • 43 компании влизат в класацията за първи път, включително тези, които са на първо, второ и трето място; една компания се придвижва нагоре в класирането, а шест слизат надолу 
  • Компаниите от сектора на Информационните технологии и дигиталните решения (41) доминират класацията
    Темпът на промяната сред най-динамичните технологични компании в Централна Европа е по-бърз от всякога, с почти удвоен среден ръст на приходите в сравнение с миналата година. Девет от компаниите, заемащи първите десет места в доклада на Делойт Technology Fast 50 2016, който класира компании, реализиращи най-голям ръст на приходите в периода 2012-2015 година, са нови участници. Общо 43 нови компании обобщават динамичния ход на промяната, която засяга процъфтяващите технологични компании в региона.
    Всички компании, заемащи първите пет места в класацията са нови за Fast 50 участници. Първото място за 2016-та година е оглавено от полския технологичен маркетинг хъб Codewise, чийто невероятен тригодишен темп на ръст на приходите в размер на 13,052%, засенчва все още впечатляващия ръст от 4,555%, отбелязан от него през 2015, когато печели в категорията “Изгряващи звезди“. Не е изненада, че в предвид този растеж Codewise, печели едновременно и наградата „Големите пет“ за тази година. Изключително постижение за компания, която само до преди 12 месеца бе твърде млада, за да участва в основната категория Fast 50.
    Във всяка от предходните години, компанията CodiLime, заемаща второ място, отново от Полша, щеше да доминира класирането със своя изключителен тригодишен ръст от 5,038%. Интересното е, че CodiLime заемаше второ място в категорията „Изгряващи звезди“ миналата година. Трето място отива при чешката ИТ компания Dataspring с тригодишен темп на ръст на приходите от 3,129%. Словашката софтуерна компания JUMP е на 4-то място (1,965%), а на 5-то място е единствената компания от Босна и Херцеговина – Nsoft с ръст (1,760%).
    Единствената компания, която успя да се класира в топ десет за втора поредна година е сръбската High Tech Engineering Center, заемаща 9-то място. Миналата година тя бе на 7-мо място.
Доклад PDF 4 MB

България

През 2016 г. Булпрос Консултинг АД е финалистът от България, който се класира на престижното 24-то място в основната категория на Fast 50, реализирайки четири годишен темп на растеж в размер на 560 % . През 2015 г. Булпрос заемаше 12-то място с ръст от 746%. Компанията създава и разработва софтуерни продукти, предоставя облачни услуги, разработва уеб и мобилни приложения. Ивайло Славов, изпълнителен директор на Булпрос Консултинг казва: „Булпрос е фокусирана върху предоставянето на решения за дигитална трансформация, която ще допринесе за развитието на бизнеса на клиентите, продуктовите иновации и ще ангажира много хора. Основните преимущества на Булпрос са в сферата на облачните услуги, ИТ решенията в областта на сигурността и бизнес дигитализацията. Нашата мисия е да дадем възможност на компаниите да се превърнат във важна част от четвъртата индустриална революция и да постигнат успехи в съответните индустрии и пазари“.

Специални категории

Наградата в категорията „Изгряващи звезди“ класира компании, твърде скоро създадени, за да участват в основната категория Fast 50, но въпреки това привличат вниманието със своя ръст на приходите и са потенциални участници във Fast 50. Доказателство за това са двете водещи Fast 50 компани и тази година Codewise и CodiLime, които през 2015 година оглавиха „Изгряващи звезди“. Лидерът тази година в специалната категория е Deeper, UAB от Литва със тригодишен темп на ръст на приходите от 3,631%. Втора е полската компания Phenicoptere, (2,370%), която е създала средство за отстраняване на грим за многократна употреба, за което се използва само вода. Това е единственият представител от сектор Биотехнологии, Нанотехнологии, Медицински технологии – всички останали компании са от сектор ИТ и дигитални решения. Трета е унгарската IncQuery Labs, предоставяща B2B технологични устройства, с тригодишен темп на растеж от 1,700%.
Категорията „Големите пет“ отличава бързо растящи големи компании, чиито мащаб затруднява конкурирането им с по-млаките бизнеси във Fast 50. Това прави още по-забележително класирането на компанията Codewise, която оглавява, както Fast 50, така и категорията “Големите пет“. Темпът на растеж на тази компания е наистина удивителен 13,052% в сравнение с ръста, който постига компанията на второ място 484% - словашката софтуерна Aliter Technologies. Трето място заема Pigu, UAB (171%) от Литва, които оглавяваха „Големите пет“ през 2015.
Тази година в Програмата на Делойт е въведена още една нова категория Most Disruptive Innovation (MDI). Тя отличава компания, която може да не е финалист в класирането, но е пионер в създаването на иновативна технология, имаща революционно въздействие върху пазара. Първата такава награда бе спечелена от полската компания HiProMine, която създава базирана на насекоми технология, използвана в сферите на управлението на отпадъците, производство на храна, производство на торове.

Държави 

Единадесет държави допринесоха за тазгодишната класация: Полша (17), Чехия (7), Хърватия (6), Словакия (5), Унгария и Румъния (4 всеки), Литва (3) и Босна и Херцеговина, България (1), Сърбия (1) и Словения (1). 

Позитивна среда за растеж

Според Магдалена Бурнат-Микош, Лидер на Deloitte Fast 50 в Централна Европа „ако търсите доказателство, че бизнес средата в Централна Европа е била положителна през последните 12 месеца, средният темп на растеж на компаниите в размер на 1,057% за последните 3 години го потвърждава. Това е почти удвоен растеж в сравнение с постигнатия през 2015 г. растеж от 560%, което показва, че съществува цяло ново поколение от динамични млади компании, които са тук, за да отправят своето предизвикателство към вече установения ред, но също така и да го допълнят. Няма как да не подчертая невероятния ръст на Codewise, който реализира такъв собствен ръст на приходите, че може да се каже, че леко изкривява средният ръст на всички компании взети заедно. Да се превърне от лидер на „Изгряващи звезди“ до лидер на Fast 50 и едновременно с това в лидер на „Големите пет“ само за една година е истинско постижение. Ще следя неговото развитие с голям интерес, заедно с останалите финалисти и носителя на наградата Most Disruptive Innovation (MDI)“.

Сектори

През 2016 година в програмата бяха въведени нови групи от сектори на индустрии, които да категоризират участниците. Това са ИТ и Дигитални решения, които доминират класацията с 41 финалисти, Медии и Телекомуникации (6), Биотехнологии, Нанотехнологии, Медицински технологии(0), въпреки че, една компания от този сектор е отличена в категория „Изгряващи звезди“ и Технологии за чиста енергия (3).
Повече информация за класацията, критериите и доклада Deloitte Technology Fast 50 2016 може да намерите на уеб сайта на програмата www.deloitte.com/fast50ce.

 

Полезна ли Ви беше тази информация?