Акценти

Deloitte CFO Survey 2018, проучване за Централна Европа

Сравнителен анализ на корпоративните финансови нагласи за 2018 г.

През последните 8 години Делойт проведе няколко изследвания, които проследяват актуалните нагласи и действия на финансовите директори представляващи най-големите и влиятелни компании в Централна Европа. Целта през тази година е да уловим промените в мненията по темите свързани с риска, ръста на БВП, финансовите приоритети и настоящите предизвикателства пред бизнеса като дигиталната трансформация на финансовата функция.

Участвайте

Тази година проучването ще се проведе в 12 държави в Централна Европа: България, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Чехия и Украйна.
Участието в проучването отнема не повече от 15 минути. Както е записано в нашата политика, отговорите Ви ще останат напълно конфиденциални и няма да бъдат директно свързвани с Вас или Вашата компания по какъвто и да било начин.
Бихме искали да Ви благодарим в аванс за участието и подкрепата. С нетърпение очакваме началото на 2018 г., когато ще споделим с Вас резултатите. Като участник в проучването Вие ще получите копие от доклада и покана за бизнес събитие, на което ще имате възможност да обсъдите резултатите и тенденциите с други участници.

Споделете своето мнение

Включете се в проучването

Съобщение от лидера на CFO програмата

По същество миналогодишният доклад ни даде картина на положителни очаквания в една тестова среда. От една страна, индексът на доверието (CFO Confidence Index), който включихме за втори път, показа значителен ръст на икономическото доверие с 29 пункта спрямо предходната година. От друга страна, имаше някои сериозни притеснения относно качеството на бизнес средата, в която компаниите трябваше да работят миналата година. Въпреки това, мнозинството от финансовите директори имат реална увереност в собствените си способности и в бизнес модела и стратегията на своите компании. Ще бъде много интересно да видим как очакванията на финансовите директори са отразени в събитията в нашия регион през 12-те месеца.

                   - Гавин Флук, Лидер на CFO Програмата, Делойт ЦE

 

 

Проучване на нагласите на финансовите директори за икономическата и бизнес среда - доклад 2017г.

Представяме на вашето внимание 8-то издание на доклада на Делойт ЦЕ “Проучване на нагласите на финансовите директори за икономическата и бизнес среда“.

За България проучването се провежда за 6-та поредна година, следвайки методологията на централно-европейската анкета, сред представители на едни от най-големите и влиятелни компании в региона.
Обърнахме се с молба към финансовите директори да споделят своите прогнози и очаквания в три основни области: икономика, бизнес среда и ръст на компаниите.

Проучването очертава картина на нарастваща увереност в целия регион. Финансовите директори от България стартираха 2017 г. с много по-положителна нагласа в сравнение с всеки един от периодите през последните 4 години. Тази нагласа се отнася за перспективите за развитие на бизнеса и икономическия растеж. Все още е налице необходимостта от стриктен контрол, но все пак, готовността да се представят нови продукти/услуги вече е по-обозрима.

Полезна ли Ви беше тази информация?