Акценти

Прогнози на Делойт в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите за 2017г.

Очаква се употребата на машинното обучение и автономните спирачки да се разрастне, което ще помогне в спасяването на животи и за обществената трансформация

  • Над 300 млн. смартфони ще притежават възможности за машинно обучение през 2017 г.
  • До 2022 автономните спирачки ще помогнат в намаляването на нещастните случаи при пътните инциденти с 16% (6,000) само в САЩ
  • „ИТ-като-услуга“ се очаква да се превърне до 2018 г. в индустрия на стойност 550 милиарда щатски долара
  • Устройствата, оборудвани с биометрични четци на пръстови отпечатъци ще достигнат 1 милиард в началото на 2017

Делойт Глобъл прогнозира, че повече от 300 милиона смартфони, или повече от 1/5 от продадените през 2017 г. устройства, ще притежават способност за машинно обучение в следващите 12 месеца. 16-тото издание на Прогнозите на Делойт Глобъл в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions представя начина, по който мобилните устройства ще изпълняват задачи за машинно обучение дори без свързаност с интернет, което значително ще промени това как хората взаимодействат с технологиите - във всяка индустрия, пазар и общество.

Въпреки това, машинното обучение в движение няма да се ограничи единствено до смартфоните. С тези възможности ще разполагат десетки милиони (или повече) дронове, таблети, автомобили, устройства за виртуална или „допълнена“ реалност, медицински инструменти, Интернет на нещата – устройства и неочаквани нови технологии.

 „Машинното обучение е впечатляващо, тъй като може да промени начина по който извършваме прости задачи като превод на съдържание, но също така води до последствия по отношение на сигурността и здравето на хората, а това може да подобри живота на обществата по целия свят“, казва Пол Саломи, Лидер за ТМТ индустрията на Делойт Глобъл. „Например, мобилното машинно обучение е силна отправна точка, за да се подобри ответната реакция при бедствия, да помогне за спасяване на животи със автономни автомобили, и дори да противостои на нарастващата вълна от кибератаки“.

Друга иновация със силата да промени света е автономното спиране. Делойт Глобъл прогнозира, че през 2022, само в САЩ, нещастните случаи при пътните инциденти ще са намалели с 6,000, 16% спад през 2017. Най-важен фактор за този спад е технологията за автоматичното аварийно спиране (AEB). Делойт Глобъл очаква, че автоматичното аварийно спиране ще бъде до такава степен широко възприето, достъпно и успешно в помощта за спасяването на животи, че може само по себе да забави движението към изцяло самоуправляеми автомобили.

IT- като-услуга се очаква да достигне 35% от ИТ разходите

Става въпрос не само за развитието на нови технологии, но и за начина, по който тези технологии се прилагат, за да променят нашия живот и работа. Делойт Глобъл прогнозира, че до края на 2018, разходите за ИТ-като-услуга за центровете за данни, софтуер и услуги ще достигне близо 550 милиарда щатски долара в световен мащаб, в сравнение с 361 милиарда щатски долара през 2016. Въпреки, че гъвкавите, базирани на потреблението бизнес модели няма да са повсеместни до 2018 г. (повече от 35% от ИТ разходите), се очаква те да надвишат половин трилион долара и да нарастват бързо. Тази смяна ще трансформира начина по който ИТ индустрията продава и купува технологии в бизнеса в световен мащаб.

 „През 2017 г. технологиите, медиите и телекомуникациите ще стават още по-мобилни. В комбинация с по-умни и по-бързи възможности, тези иновации ще накарат бизнеса, правителствата и потребителите да се развиват и да създават възможности за широкообхватна трансформация между различните индустрии“, казва Пол Саломи.

Допълнителните заключения от Глобалните ТМТ прогнози на Делойт за 2017-ма включват:

  • Кибератаките навлизат в Терабитовата Ера – През 2017 г., DDoS атаките (т.нар. разпределен отказ от услуга), форма на кибератака, ще стават по-големи по своя мащаб, по-чести, а негативните последствия от тях - по-трудни за преодоляване. Очаква се средно по една атака със скорост един терабит в секунда (Tbit/s) на месец, общо над 10 милиона атаки и среден размер на кибератаките между 1.25 и 1.5 гигабита в секунда (Gbit/s). Тази ескалация на DDoS заплахите до голяма степен се дължи на нарастващия брой „умни“ устройства, съставляващи „Интернет на вещите“ (IoT). Онлайн достъпът до малуер (зловреден софтуер) методологии, позволява дори на непрофесионалисти да придобиват достъп до незащитени „умни устройства“ и да ги използват за атаки с все по-високи скорости.
  • Биометричната сигурност достига милиарди – Активният брой на устройства, оборудвани с четец на пръстови отпечатъци вероятно ще достигне 1 милиард за първи път в началото на 2017-та, като всеки активен сензор се използва средно по 30 пъти на ден, което означава 10 трилиона натискания през годината в световен мащаб. С нарастващата скорост на достъп и въвеждане на тази технология, предизвикателството е да се определи кои допълнителни приложения могат да използват четци на пръстови отпечатъци и други биометрични начини за осигуряване на бърза и сигурна автентификация.
  • Достигнаха ли таблетите своя връх? – През 2017 г. продажбите на таблети вероятно ще са по-малко от 165 милиона единици, което е спад с 10 % от 182 милиона единици, продадени през 2016. Това предполага, че сме преминали пика на потребление на тези устройства. Докато цифрите варират според страната, в зависимост от предпочитаните устройства за различни дейности, има три устройства, които далеч изпреварват таблетите: телевизори, смартфони и компютри.
  • Винилът с милиарди долари продажби –През 2017 г. се очаква звукозаписните плочи да продължат своето забележително възраждане, достигайки 1 милиард щатски долара продажби, включвайки и продажбите на свързаните устройства. Това се случва за първи път в световен мащаб това хилядолетие. През 2017 г. приходите от плочи и свързани устройства, вероятно ще отбележат за седма поредна година двуцифрен ръст, който се равнява на 6% от прогнозните приходи на глобалната музикална индустрия в размер на 15 милиарда щатски долара. Въпреки това, малко вероятно звукозаписните плочи да бъдат основен двигател за растежа или печалбата на музикалната индустрия. Бъдещето на музиката категорично е дигитално.
  • Последната граница за дигиталната навигация са вътрешните пространства – Започвайки от 2022 г. се очаква поне една четвърт от използваните от хора и машини прецизни дигитални навигации да бъдат частично или изцяло във вътрешните пространства, в сравнение с по-малко от 5% от всички използвани през 2017 г. Способността да локализираш хора и предмети от вътрешно пространство ще промени много неща. От него ще се възползват повечето вертикални сектори, вероятно това ще окаже влияние върху правителствата, бизнеса и потребителите.
  • 5G: Революция в Еволюцията, дори през 2017 г. – Очаква се през 2017 г. да бъдат направени значителни, осезаеми стъпки към внедряването на 5G, пето поколение на мобилните клетъчни мрежи. Планирани са актуализации на 4G мрежите, както и изпълнението на първи ограничени 5G внедрявания. Това ще запознае потребителите и операторите с някои от най-важните характеристики на 5G мрежите, включително по-високи скорости, по-ниско забавяне при изпращането на информация, и поддържане на IoT сензори и устройства с ниска консумация на енергия и ниска скорост на предаване.
  • Телевизионните реклами остават без промяна - Докато приходите от телевизионни реклами в САЩ през 2017 г. се очаква да бъдат без промяна от реализираните през 2016 г., това е положителна прогноза за една индустрия, която твърде често е обявявана за изчезващ бизнес – липсата на растеж е новия растеж. Разходите ще останат същите, което се дължи на няколко фактора – ежедневното гледане на телевизия, където пропускането на реклами е ограничено, това, че възрастните американци гледат повече телевизия, докато на стрийминга продължава да му липсва привлекателност за определени типове рекламодатели.

Това е 16-тото поред издание на  Прогнозите на Делойт в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите за 2017г. (TMT), което представя поглед върху ключови тенденции за следващите 1-5 години. Повече информация може да намерите на www.deloitte.com/predictions.

 

За Делойт

Делойт се отнася към едно или повече дружества - членове на Делойт Туш Томацу Лимитид, частно дружество с ограничена отговорност, регистрирано в Обединеното кралство („ДТТЛ“ ), както и към мрежата от дружества – членове и свързаните с тях дружества. ДТТЛ и всяко дружество - член са юридически самостоятелни и независими лица. ДТТЛ (наричано също “Делойт Глобъл“) не предоставя услуги на клиенти. Моля, посетете www.deloitte.com/about, за да научите повече за нашата глобална мрежа от дружества-членове.

Делойт предоставя одиторски, консултантски, финасово-консултантски, услуги по риска, данъчни и услуги, свързани с публични и частни клиенти в широк спектър от браншове. Делойт предоставя услуги на всеки четири от пет компании  във Fortune Global 500® чрез  глобално свързана мрежа от дружества-членове в над 150 страни и територии, като осигурява възможности на световно ниво, задълбоченост и високо качество на услугите, за да отговори на комплексните бизнес предизвикателства пред клиентите. За да научите повече как близо 245 000 професионалисти от Делойт оставят значим отпечатък, може да се свържете с нас във Facebook, LinkedIn, или Twitter.

Полезна ли Ви беше тази информация?