tmt-predictions-launch-soon

Прессъобщения

ТМТ Прогнози 2015

Доклад на Делойт

14-то издание на доклада на Делойт

Разплащанията в магазините чрез смарт телефони се увеличават, но не достатъчно, а компаниите водят във внедряването на нови технологии

Тази година разплащанията през смартфони в магазини по целия свят ще се увеличат с повече от 1,000% в сравнение с миналата година. Докато мобилният портфейл все още няма да измести традиционния портфейл, 2015 година ще бъде повратна точка към по-широкото използване на разплащанията през смартфони. Тази прогноза е представена в 14-тото издание на доклада „Прогнози за технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT)“ на Делойт Туш Томацу Лимитид (Делойт Глобал). В допълнение, Делойт прогнозира, че печатните книги ще продължат да доминират издателската индустрия с 80% от всички продажби на книги в долари и в единици. 2015-та ще е годината, в която компаниите ще се изправят пред необходимостта да използват нови технологии като 3D принтиране, Интернет на нещата (IoT) и дрони (безпилотни летателни апарати). Също така, в противовес на предходните прогнози за тази индустрия в частност, засягаща продажбите на смартфони, за които се смяташе, че са достигнали ниво на застой, Делойт счита, че продажбите на втори смартфони ще отчетат повишение и ще достигнат 1 милиард през 2015. Това е сигнал, че пазарът на смартфони все още не е стагнирал. „Смартфоните вече се използват, за проверяване баланси по сметки, прехвърляне на средства, сключване на онлайн сделки, но те все още не са достигнали статус на “мобилен портфейл” на глобално ниво“ според Джолиън Баркър, Управляващ директор, ТМТ индустрия, Делойт. „Ние прогнозираме, че 2015-та ще е първата година, в която повечето мобилните изисквания ще бъдат адресирани, така че да се улеснят опциите за разплащане през смартфони при гарантиране на сигурността.“

Миналата година бяха дадени сигнали за пренасочване от продължилата десетилетие тенденция на консюмеризация на информационните технологии (ИТ), например навлизането на преносимите технологии като умните очила сред потребителите. През 2015 Делойт прогнозира, че „махалото“ на навлизането на нови технологии ще измести тенденцията в посока към компаниите, които все повече ще използват преносими технологии, 3D принтиране, дрони и Интернет на нещата. Те ще отговарят на нуждите и ще генерират повече печалби от продажби на бизнеса, отколкото на отделните потребители. Допълнителни акценти и детайли от прогнозите на ТМТ индустрията, които могат да повлияят на пазара през 2015 са:

Технологии

  • Краят на консюмеризацията на ИТ? През 2015 навлизането на нови технологии ще промени своята посока от потребителите към корпоративния пазар, за разлика от последното десетилетие, при което се наблюдаваше точно обратния процес – масовото разпространение на широкоекранни смартфони и таблети започна първо сред потребителите.
  • Интернета на нещата (IoT) е наистина на нещата, не на хората: През 2015, над 60% от 1 милиард безжични устройства ще бъдат закупени, платени и използвани от компаниите, въпреки че медиите все още поставят в центъра потребителя, който самостоятелно контролира термостати, осветление, уреди (вариращи от перални машини до електрически кани за чай). Интернет-на-нещата – специфичен хардуер на свързани устройства, прогнозно се оценява на 10 млрд. щатски долара. Голямата новина обаче, е, че услугите, които се предоставят чрез тези устройства ще генерират около 70 млрд. щатски долара. 
  • Дрони: високопрофилни и нишови: през 2015 дроните ще имат широко приложение в индустрията и гражданското управление. Делойт прогнозира продажби на невоенни безпилотни дрони да достигне 300,000 единици, а инсталираните бази над милион. Въпреки, че потребителите, както и професионалните потребители ще купуват по-голямата част от произведените дрони, реалната печалба ще дойде от предприятията.
  • 3D принтирането е революция, но не революцията, за която си мислите: През 2015г. близо 220,000 3D принтера ще бъдат продадени по цял свят в доларова стойност в размер на 1.6 млрд. щатски долара. Ясно е, че това няма да е “фабрика във всеки дом“. Делойт оценява около 80% от стойността на всички 3D принтери ще бъде за компании вместо за потребители, което означава, че истинската революция ще бъде на пазара на корпорациите. 
  • Батериите за смартфони са по-добри, но не отбелязват голям напредък: По-дългият живот на батерията е вероятно да остане ключов фактор при избора на следващ смартфон от потребителите. Литиево-йонната (Li-Ion) технология на батерията, използвана във всички смартфони ще се подобри с малко през 2015 г., с не повече от 5 на сто по-голям заряд единица или милиампер часа в сравнение с моделите смартфони от 2014 със същите размери и напрежение.
  • Бум на услугите „Кликнете и съберете“: предимство за потребителя, предизвикателство за търговеца – Броят на „кликнете и съберете“ локациите в Европа ще достигне половин милион през 2015, 20% увеличение в сравнение с предходната година. „Кликни и събери“ предоставя на купувачите опцията да получат продукти закупени онлайн от локации като специална зона в магазин, мол, или индивидуален защитен сейф. 
  • Наносателитите „се изстрелват“, но не изместват големите сателити: До края на 2015 над 500 наносателити (наносат, под 10 кг. маса) ще бъдат в орбита. Наносателитите са атрактивни в много отношения - те са по-евтини от конвенционалните сателити, по-леки, по-лесни за създаване и тестване, и по-лесни за пускане в употреба. Въпреки, че са способни да извършват все по-сложни задачи, по-вероятно е да се превърнат в допълнителни сателити към вече съществуващия сателитен пазар, отколкото да го заменят. 

Медии:

  • Кратките видео клипове - бъдеще, но не и бъдещето на телевизията: Общото време прекарано в гледане на къси видео клипове онлайн (short form video) и други програми с по-малко от 20 минути времетраене, ще представляват по-малко от 3% от всички видео файлове, които се гледат за една година в световен мащаб. Делойт не очаква кратките форми на онлайн съдържание да превземат дългосрочно т.нар. дълга форма на традиционната телевизия. Това е бъдещето, но не и бъдещето на екранно-базираните развлечения; Делойт прогнозира, че е малко вероятно някога това да бъде преобладаващият видео формат, измерен чрез гледаните часове или генерираните приходи. 
  • "Поколението, което няма да харчи" за TMT (Technology Media and Telecommunications) – „Северно Американските деца на хилядолетието“ ще водят в тенденциите през 2015 г. и харчат средно по 750 щатски долара на човек за съдържание, както традиционно, така и цифрово. Какви са разходите за Millennials? Платена телевизия, музика, компютърни игри, книги, спорт на живо, видео стрийминг, и дори печатни вестници. 
  • Печатът не е мъртъв, или поне печатните книги - Продажбите от печатните книги ще бъдат пет пъти повече от продажбите на електронни книги. Електронните книги не заместиха печатните книги по същия начин, по който продажбите на CD-та, печатни вестници и списания намаляха заради цифровите им аналози. Младите хора (на възраст 18-34 г.) са привързани към печатните книги като родителите си и четат по горе-долу толкова колкото и по-старите поколения, и са готови да си плащат за тях.

Телекомуникации:

  • Безконтактните мобилни плащания (най-накрая) ще се увеличат: краят на 2015г. ще отбележи повратна точка при използване на мобилни телефони за разплащане в магазини по целия свят. Това ще бъде първата година, в която множеството предпоставки за масовото им използване ще бъдат постигнати, за радост на финансови институции, търговци, потребители и доставчици на устройства. През 2015 г. около 10% от броя на смартфони в световен мащаб ще се използват за извършване на плащане в магазин най-малко един път в месеца, в сравнение с по-малко от половин процент (водена от първите ползватели в Япония) от около 450 млн. смартфони в света към средата на 2014.
  • За първи път, пазарът на втори смартфони ще надвиши 1 милиард. 1.35 милиарда смартфони ще се продават в целия свят през 2015 г., но над един милиард от тях ще бъдат ъпгрейди - нови телефони за тези, които вече имат един. Периодът за закупуване на нови телефони може да се удължи, но размерът на екрана, скоростта, сърхраняването на данни, софтуерът и дизайнът ще продължат да стимулират ръст при покупките на обновените смартфони.
  • Пропастта при интернет свързаността се задълбочава докато Гигабит интернетът силно нараства - В световен мащаб броят на домовете с широколентов интернет ще нарасне с около 2 процента до 725 милиона, а средната широколентова скорост в повечето страни ще се увеличи с 20%. Пропастта между тези, които имат достъп до интернет с най-бързата широколентова скорост и тези с достъп до интернет пакет с базова скорост ще продължи да се разширява през 2015г., и особено за широколентови приложения като стрийминг видео. 

За 14-та поредна година годишният доклад на Делойт „Глобални ТМТ прогнози“ предлага 12-18 месечен поглед върху ключовите тенденции в технологиите, медиите и телекомуникациите в световен мащаб. Повече детайли за глобалните ТМТ прогнози може да намерите тук

  •  „Децата на хилядолетието“ предпочитат печатните книги пред електронни книги. Продажбите през 2015 на печатни книги ще са пет пъти по-високи от продажбите на електронни книги.
  • Милион дрони се предвижда да бъдат пуснати в употреба по целия свят до края на 2015
  • За първи път броят на закупените втори смартфони от притежателите се очаква да надвиши един милиард.
     

Полезна ли Ви беше тази информация?