Insight

Masser af kunder, men ingen kapital?

Hvad gør man, når man har en kø af kunder, men mangler kapital til at producere sine produkter? Læs iværksætter Tina Søgaards succeshistorie.

Den nystartede kosmetik-virksomhed, House of Cosmetics, havde udsigt til en stribe store ordrer, der virkelig kunne sætte gang i forretningen. Men lang produktionstid og betalingsfrister på over et halvt år gjorde, at virksomheden stod til store udgifter og få indtægter i den nærmeste fremtid. Samtidigt var virksomheden stadig så ung, at man endnu ikke havde opbygget den nødvendige kapital.

Da man henvendte sig til bankerne, blev der rystet på hovedet. Også selv om man kunne fremvise ordrer på flere mio. Så længe ejeren ikke kunne stille sikkerhed, var der ikke en krone at hente.

”Jeg prøver fem forskellige banker, men selv da jeg står med fysiske ordrer på 8 mio. kr. fra store og etablerede kunder, siger bankerne stadig nej,” fortæller ejer Tina Søgaard.

En fælles løsning
En tidligere potentiel investor foreslår, at House Of Cosmetics får Deloitte med ombord. Deloitte kommer med et forslag på en bank, de har talt med i forvejen. Banken vil gerne se på House of Cosmetics’ case, men har dog ikke lovet noget.

”De siger faktisk nej efter det første møde. Men Deloitte går tilbage og taler min sag én gang til,” fortæller Tina Søgaard.

Det lykkes, at få banken til at skifte mening. Dog kun på én betingelse. Der skal endnu en finansiel partner på banen.

”Min mentor og Deloitte går derefter i gang med at lede efter en investor. De finder frem til Vækstfonden, som kun vil investere, hvis banken er med. Deloitte faciliterer dialogen mellem de to parter sammen med os, og til sidst finder vi en fælles løsning med banken og Vækstfonden,” siger Tina Søgaard og tilføjer: ”Deloitte gav min virksomhed et ekstra lag af troværdighed over for de finansielle parter. En troværdighed som var afgørende for, at banken skiftede mening, og at vi landede en fælles løsning.”

Frihed til at fokusere på kunderne
Med et stort potentiale er House of Cosmetics en spændende virksomhed i et interessant marked. Så Tina Søgaard havde fundet en anden løsning, hvis ikke banken og Vækstfonden var kommet med om bord. Ifølge hende selv, er hun dog glad for, at det ikke var nødvendigt.

”Hvis jeg havde været tvunget til at finde en investor, så havde investoren kunnet sætte dagsordenen for min virksomhed. Den situation er jeg ikke havnet i, ” siger Tina Søgaard og påpeger, at finansieringen har betydet, at hun har kunnet lægge al sin energi i produktudvikling og kunderne.

”Min virksomhed afhænger af den frihed og energi, jeg har til at tale med kunderne. Hvis jeg sidder begravet i fakturaer, får jeg hverken udviklet eller solgt produkterne.”
Siden sidste år har House of Cosmetics femdoblet omsætningen, så forretningen kommer ud med et pænt overskud for hele året. Om samarbejdet med Deloitte siger Tina Søgaard:

”Det er rart, at jeg har faste kontaktpersoner, og at de kender vores hus, vores systemer og vores strategiske mål. De tager udgangspunkt i den person, som sidder foran dem, og de taler i et sprog, der er forståeligt. Uanset om det er en fra vores lager eller vores controller.”

Baggrund
Tina Søgaard har været i branchen de sidste 15 år og valgte at starte sin egen forretning, House of Cosmetics, i 2014. Virksomheden, der i dag er 100 pct. ejet af Tina Søgaard, er en private label-virksomhed, der udvikler og designer skønhedsprodukter for store detailkæder og mærker i Danmark og resten af Skandinavien. House of Cosmetics håndterer mere eller mindre alle led i rejsen fra idé til færdigt produkt, som fx sammensætning af recepter, emballagevalg, marketing-materiale, design osv. Derudover har House of Cosmetics sit eget brand ecooking, som har opnået stor interesse fra både hjem- og udland.

House of Cosmetics femdoblede omsætningen på ét år

Fandt du dette nyttigt?
$(document.head).append(''); $(document.head).append('