Analyse

Alle jubler over bilsalget

– bare ikke bilbranchen

Salget af biler tordner opad. Tal fra Danmarks Statistik signalerer optimisme hos forbrugerne, men til gengæld ser det sort ud for dem, der skal leve af at sælge bilerne.

Salget af biler tordner opad
Tal fra Danmarks Statistik signalerer optimisme hos forbrugerne, men til gengæld ser det sort ud for dem, der skal leve af at sælge bilerne. Det viser en ny analyse af autobranchen, som Deloitte netop har gennemført i samarbejde med Bilbranchen. 

”Den faldende indtjening er stærkt bekymrende. Analysen afslører en branche, der i den grad er udfordret. Fortsatte omkostningstilpasninger, effektiviseringer og konsolidering er nødvendige for at forberede virksomhederne til de kommende år”, siger Lars B. Nielsen, brancheekspert og partner i Deloitte.

Især de mellemstore autoforhandlere med mellem 15 og 25 ansatte har det hårdt med en indtjening pr. medarbejder, der er nærmest halveret på bare to år. 

Forhandlere med mellem 15 og 25 ansatte har oplevet et fald i primære resultat pr. ansatte fra 85 t.kr. i 2010/11 til 47 t.kr. i 2012/13, mens forhandlere med mellem 26 og 75 ansatte har oplevet et fald i primære resultat pr. ansatte fra 70 t.kr. i 2010/11 til 46 t.kr. i 2012/13. Også bilimportørerne kæmper med faldende indtjening. Det primære resultat pr. ansatte hos de 19 importører i analysen er faldet fra 1.940 t.kr. i 2011/12 til 1.067 t.kr. i 2012/13.

En af forklaringerne er, at der bliver solgt mange små biler med lige så små avancer. Så selv om mikrobiler går som varmt brød, er der ikke for alvor penge i det for autobranchen, forklarer Lars B. Nielsen.

Deloittes analyse bekræfter tidligere analyser, der viser, at branchen har et produktivitetspotentiale. En af de væsentligste årsager er det danske afgiftssystem, siger branchedirektør Thomas Møller Sørensen fra Bilbranchen:

”Politikerne bør lægge det danske afgiftssystem om, så afgifterne baseres på, hvad bilen kan, og ikke hvad den har kostet at lave. Virksomhederne bør til gengæld se indad og i højere grad arbejde med deres produktivitet, eksempelvis ved indførelse af lønsystemer, varierende ugentlig arbejdstid og LEAN”.

Analyse af bilforhandlernes økonomi 2014

Download vores analyser fra tidligere år

2013 2012 2011 2010 2009 2008
           
Fandt du dette nyttigt?
$(document.head).append(''); $(document.head).append('