football league

Deloitteova istraživanja

Godišnji pregled financija u nogometu 2015.

Lipanj 2015

Europsko nogometno tržište u sezoni 2013/14. premašilo je 20 milijardi eura prihoda, zahvaljujući porastu prihoda klubova liga petice, engleske Premier lige, njemačke Bundeslige, španjolske Primere, talijanske Serie A i francuske Lige.

Izdvajamo

  • Kao rezultat novih ugovora o pravima prijenosa za dvije najveće europske lige, prihodi od prava prijenosa su narasli za 18% i dosegli 5,4 milijarde eura, čineći 48% od ukupnih prihoda najvećih pet europskih liga. Svaka od ovih liga najavljuje detaljnije poboljšanje ugovora o pravima prijenosa najkasnije do 2016/17., tako da će se značaj ovog izvora prihoda nastaviti.
  • Prihodi od sponzorstava i drugih komercijalnih izvora su narasli za 18% i dosegnuli 4 milijarde eura, što je druga najveća komponenta ukupnih prihoda (35%).
  • Prihodi prodanih ulaznica su porasli za 4% u 2013/14. godini i čine 1,9 milijardi eura kroz pet liga.
  • Korak koji je napravila španjolska liga ka kolektivnoj prodaji prava na prijenose od sezone 2016/17. će osigurati ravnomjerniju raspodjelu prihoda od prava na emitiranje među klubovima i uspostaviti odnos između najviših i najnižih zarada u Primeri sa 7,4:1 iz sezone 2013/14., do najviše 4,5 : 1. Usporedbe radi, u sezoni 2013/14. odnos u Seriji A je bio 5,3: 1, u francuskoj ligi 3,4: 1, Bundesligi 2: 1 i Premier ligi 1,6: 1.
  • Blagi rast u posjećenosti utakmica Bundeslige održava najveću prosječni razinu posjećenosti među europskim ligama, sa više od 42.600 gledatelja po utakmici, odnosno 90 posto popunjenosti kapaciteta stadiona. Međutim, to nije kao u slučaju Premijer ligi gdje je 96% kapaciteta stadiona ispunjeno i gdje je prosječna posjećenost rekordnih 36.691 gledatelja po meču. Prva francuska liga povećala je broj posjetitelja drugu godinu za redom na više od 21.000, dok je u Serie A broj gledatelja neznatno porastao na 23.011, a u Primeri je ostao na 25.320.
  • Jaz između pet najvećih liga i drugih vodećih europskih liga nastavlja se širiti u 2013/14.
  • Totalni prihodi od 587 milijuna eura u 2013/14. pokazali su još jednom da engleska druga liga zadržava svoju poziciju najvećeg svjetskog donositelja prihoda u drugorazrednim natjecanjima.

O segmentu sportskih djelatnosti u Deloitteu

Proteklih 20 godina Deloitte je radio na razvoju i učvršćenju usluga namijenjenih sportskim djelatnostima. Naši stručnjaci iz segmenta sportskih djelatnosti nude multidisciplinarne stručne usluge koje pružaju profesionalci koristeći se širokom paletom vještina i alata, čime stvaraju dodanu vrijednost sportskim djelatnostima. Od svih savjetnika ostvarili smo najbogatiju suradnju s brojnim klubovima, ligama, upravnim tijelima, projektantima i graditeljima stadiona, organizatorima događanja, partnerima iz komercijalnog, financijskog i investicijskog sektora, bilo da je riječ o usporednim analizama strategija poslovanja, zaokretima u poslovanju, strategijama za povećanje prihoda i/ili gradnju stadiona/sportskih objekata, planiranju poslovanja, analizama tržišta i potražnje, preuzimanjima, dubinskim uvidima, vještačenjima, revizijama ili poreznom planiranju.

Je li Vam ovo bilo korisno?