Priopćenja za javnost

Kako pristupiti izazovu analize podataka u sektoru osiguranja

Zagreb, 9. svibnja 2017. godine - Mnogi osiguravatelji svoje programe analize podataka definiraju kratkoročno, što ih izlaže riziku zaostajanja u odnosu na nove „start-up“ tvrtke, tvrde savjetnici u Deloitteu.

Najnovija Deloitteova studija o podatkovnoj analitici u EMEA regiji (Europa, Bliski Istok i Afrika) pokazala je da je 70 posto projekata analize podataka bilo osmišljeno kratkoročno i taktički usmjereno.

Krešimir Kolar, Deloitteov rukovoditelj za sektor osiguranja u Adriatic regiji, kaže: „Neki su se osiguravatelji prerano sami odredili kao organizacije vođene podacima, premda im u fokusu nije ono što bi trebalo biti. Projekti su nerijetko rascjepkani i pretjerano usmjereni na ostvarivanje dobiti u kratkom roku za financiranje budućih investicija. Iako je to iznimno važno, riječ je o strategiji koja je rizična zbog mogućeg kratkoročnog fokusa, a time i tzv. disruptivnih tehnologija kao što su „blockchain“, robotika i telematika, kojima su okosnica podaci i analitika. Novi „start-up“ osiguravatelji, od kojih se mnogi oslanjaju na analitiku, rastu sve brže. U 2016. godini* privukli su ulaganja vrijedna ukupno gotovo 1,7 milijardi američkih dolara. Unatoč tome veliki osiguravatelji se kreću sporo, ali ravnomjerno, što znači da bi mogli zaostati”.

Uz to, 40 posto ispitanika u velikim osiguravateljima tvrdi da im nedostaje izvršno rukovodstvo u domeni podatkovne analitike, što ima za posljedicu ograničeno razumijevanje uporabne vrijednosti analitike u cijeloj organizaciji. Samo 24 posto ispitanika primjenjuje prediktivnu analitiku u prognoziranju budućih scenarija i budućeg djelovanja, što iznenađuje jer je aktuarstvo, a to znači podaci i analitika, ključno za sektor osiguranja.

Kolar dodaje: „Za odmicanje organizacijske kulture od donošenja odluka na temelju unutarnjeg glasa potrebna je potpora izvršnog rukovodstva. Propuštaju se velike prilike jer se prednost u odnosu na konkurenciju i izbjegavanje disrupcija u uobičajenom tijeku razvoja temelje na mogućnosti predviđanja i brzog djelovanja. Neke osiguravatelje tradicionalni mentalni sklop priječi u iskoraku ka donošenju automatskih odluka i primjeni umjetne inteligencije.”

Deloitteovo istraživanje također je pokazalo sklonost mnogih osiguravatelja da se usmjere na izgradnju vlastitih kapaciteta umjesto na povezivanje s danas dostupnim vanjskim podacima, tehnologijom i talentima.

Budući da osiguravatelji pokušavaju sve sami učiniti, izlažu se riziku da ugroze svoju agilnost. Gradnja internih sposobnosti i kapaciteta jest bitna, no osiguravatelji moraju prepoznati dragocjenost partnerstva. Primjerice, mnogi od njih imaju dojam da ne mogu sami pokrenuti svoje analitičke programe sve dok u vlastitoj kući ne budu imali savršene interne podatke. To znači da se na korigiranje internih podataka troši nesrazmjerno mnogo truda, a time i vremena, novaca, nerijetko uz izostanak kvalitetnih rezultata. Umjesto toga osiguravatelji bi se mogli osloniti na vanjske skupove podataka kao jednostavnu nadopunu potrebama njihovog poslovanja, i ostvariti korist za cjelokupno društvo.

„Tri su glavne mjere koje osiguravatelji već sada mogu poduzeti u smjeru napretka. Prvo, trebaju se fokusirati na buduća, holistička rješenja, koja će im omogućiti kvalitetniju prilagodbu na korjenite promjene u sektoru koje donose disruptivne tehnologije. Trebaju promisliti gdje žele biti i iznjedriti projekte kojima će podržati realizaciju zacrtanih ciljeva, a ne se baviti neplanskim analizama, koje se tek donekle mogu povezati s poslovnim ciljevima. Drugo, trebaju se okrenuti od zamisli da sve moraju raditi unutar vlastite kuće. Premda će samo prepoznavanje situacije u kojoj bi trebalo sklopiti partnerstvo ili kada izvršiti ulaganje biti izazov, to će sigurno osiguravateljima omogućiti agilniji i inovativniji iskorak naprijed. Naposljetku, osiguravatelji moraju prepoznati važnost napuštanja tradicionalnog mentalnog sklopa i potrebnu količinu uloženog napora, što je ključno da bi mogli crpiti sve prednosti podatkovne analitike.” zaključuje Kolar.

Krešimir Kolar

Krešimir Kolar
Deloitteov rukovoditelj za sektor osiguranja u Adriatic regiji

Saznajte više

Deloitteova studija o podatkovnoj analitici u EMEA regiji

Pogledajte i preuzmite brošuru na engleskom jeziku:
A little less conversation, a lot more action -
 tactics to get satisfaction from data analytics

EMEA Insurance data analytics study

Je li Vam ovo bilo korisno?