Deloitteova istraživanja

Žene u upravnim tijelima

Globalna perspektiva

Žene su još uvijek podzastupljene u upravnim tijelima korporacija unatoč stalnim nastojanjima da se uspostavi veća rodna ravnoteža. Objavljeno peto izdanje Deloitteove publikacije „Women in the Boardroom: A Global Perspective“ istražuje napore koje više od 60 zemalja ulaže u promicanje rodne raznolikosti u upravnim tijelima i otkriva nam da žene u svijetu zauzimaju samo 15 posto mjesta u upravama.

Publikacija po prvi puta donosi analizu odnosa između vodstva korporacije i raznolikosti. Utvrđena je izravna korelacija između žena na vodećim pozicijama, kao glavnih izvršnih direktorica i predsjednica uprava, i položaja u upravama koje zauzimaju žene.

Važni nalazi ispitivanja:

  • Publikacija istražuje nastojanja 64 zemlje u promicanju raznolikosti u upravnim tijelima.
  • Otkriva nam da žene zauzimaju 15 posto svih mjesta u upravama diljem svijeta, što je povećanje od 3 posto u odnosu na rezultate objavljene u izdanju iz 2015. godine.
  • Tvrtke sa ženama na čelu imaju gotovo dvostruko više žena u upravnim tijelima (29 %) nego one koje vode muškarci (16 %). Gotovo identični rezultati dobiveni su u dijelu glavnih izvršnih direktora, odnosno 29 posto žena je na ovom položaju u tvrtkama koje vode žene, a 15 posto žena je u organizacijama koje vode muškarci.
Saznajte više

Priopćenje za javnost: 
Rodna raznolikost u upravama na čelu sa ženama se udvostručila

O istraživanju

MSCI ESG Research Inc. je za Deloitte Global prikupio podatke o raznolikosti od gotovo sedam tisuća poduzeća iz 44 zemlje, od Azijsko-pacifičke regije preko američkog kontinenta do regije EMEA, koja obuhvaća Europu, Bliski istok i Afriku, sa stanjem na dan 15. prosinca 2016. godine. U publikaciji „Women in the Boardroom“ („Žene u upravnim tijelima“) iz prikupljenih podataka izvedene su analize napretka ka većoj rodnoj raznolikosti u upravnim tijelima u svijetu, po regijama i zemljama. Analizirana je i zastupljenost žena u upravnim tijelima u šest glavnih sektor ekonomskih djelatnosti: sektoru financijskih usluga, potrošačkom sektoru, tehnološkom, medijskom i telekomunikacijskom sektoru, proizvodnom sektoru, znanostima o životu, zdravstvu, energetici i resursima. Deloitte je podatke nadopunio informacijama o kvotama i drugim inicijativama za poticanje rodne raznolikosti prikupljenima iz još dvadeset zemalja, tako da publikacija istražuje nastojanja ka promicanju raznolikosti u upravnim tijelima u ukupno 64 zemlje. Na kraju su obavljeni intervjui s četiri direktora iz Australije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, koji su se u kontekstu uredničke perspektive osvrnuli na rezultate istraživanja i iznijeli svoja vlastita viđenja o napretku rodne raznolikosti u upravnim tijelima u dijelovima svijeta u kojima posluju.

Je li Vam ovo bilo korisno?