energy efficiency in europe

Elemzések

Energiahatékonyság Európában

A lehetőségek megvalósításának eszköze

Az energia az európai gazdaság központi kérdése. A globális energiafogyasztás 11%-át az EU teszi ki, energiaimportja több mint 50%-a évi több mint 400 milliárd eurós költséget jelent. Az energiahatékonyság megszüntethetné ezt a függőséget és költségszintet, de egyelőre nem teljesíti be ígéretét.

Vezetői összefoglaló

Az energiahatékonyság bármely 21. századi energiapolitika kulcseleme, elengedhetetlen a klímaváltozás elleni célkitűzések – különösen a 2015 decemberében Párizsban tartott COP21 csúcstalálkozón meghatározott célok – eléréséhez. Jelenleg azonban nem valószínű, hogy az EU eléri azt a célkitűzést, hogy 2020-ra 20%-kal javítja energiahatékonyságát (az elsődleges energiamegtakarítás várhatóan csak 17,6%-os lesz), és még ambiciózusabbnak kell lennie, ha 2050-re alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasággá akar válni. A potenciál jelentős, de egyelőre lényegében érintetlen maradt.

Ennek számos oka van:

  • Az energiahatékonysági potenciál többnyire több kisebb mértékű megtakarításból áll össze; ezeket nehéz mobilizálni;
  • A szakpolitikusok nem szükségszerűen azokat a mutatókat és célokat választják ki, melyek a legköltséghatékonyabb intézkedések alkalmazását fogják ösztönözni;
  • A fogyasztók nem férnek hozzá a megfelelő vagy elegendő információhoz, ezért nem motiváltak magatartásuk megváltoztatására vagy a legjobb befektetés megtételére;
  • Az építőiparban, mely potenciálisan a legtöbbet profitálhat az energiahatékonyságból, az ösztönzök ellentmondásos hatást eredményeznek: a bérbeadóknak nem áll érdekében a bérlők kedvéért befektetni, a bérlők pedig nem akarnak befektetni, ha a hosszú távú előnyökből nem részesülnek; és
  • A piac nem küldi a megfelelő árjelzéseket, ezért nehéz tőkét szerezni az energiahatékonyságba történő befektetéshez, különösen a nehéz gazdasági környezetben.
     

A tanulmány célja

A tanulmány azonosítja a főbb eszközöket, melyek segítségével az önkormányzatok, magánvállalkozások és háztartások könnyebben kiaknázhatják az európai energiahatékonyságban rejlő még érintetlen műszaki és gazdasági potenciált.

A megoldás sok különféle intézkedés összetett csomagjában rejlik. A tanulmány főbb eredményeit hat fő intézkedési irány köré csoportosítottuk, melyek az energiahatékonyságban rejlő még érintetlen potenciál minél hatékonyabb kiaknázása érdekében kezelést igényelnek:

Megfelelő mutatók és célok meghatározása és alkalmazása

  • Termékszabványok és -címkék támogatása
  • Fókusz az épületeken
  • Lakossági ügyfelek mobilizálása
  • A megfelelő árjelzések küldése
  • Az energiahatékonysági intézkedések finanszírozásának lehetővé tétele

A tanulmány a Deloitte szakértők tapasztalatai, szakági elemzések és nagyobb európai vállalatokkal és egyesületekkel készített interjúk alapján készült.

Energiahatékonyság Európában
Hasznosnak találta?