Víz szűkében

Elemzések

Vízszűkében 2.0

A világ víziparát érintő legfontosabb tendenciák

A mostani kiadás központi témája az innováció - azok az új megoldások, amelyek révén az érintettek meg tudnak felelni a kínálat-, és keresletoldali szabályozási és üzleti kihívásoknak. Az itt tárgyalt témák mindegyike szorosan kapcsolódik egymáshoz (például nem vizsgálhatjuk a működési hatékonyságot anélkül, hogy felmérnénk, hogy az adatelemzés milyen lehetőségeket kínál ezen a téren), és az elemzés elkészítésében a Deloitte tagvállalatainak számos tapasztalt szakértője működött közre a világ minden tájáról.

Vezetői összefoglaló

Napjainkban a vízhiány, a demográfiai változások és a működési hatékonyság kérdése jelentik a legfontosabb kihívásokat a globális vízipar számára, és ezeket a problémákat még inkább felerősítik a klímaváltozás kiszámíthatatlan hatásai. A víz iránti kereslet egyre csak nő, a vízminőség romlása mára globális problémává vált, a vízszivárgás a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt komoly nehézséget jelent, miközben az éghajlatváltozás hosszú távú hatásai továbbra is megjósolhatatlanok, ez pedig megnehezíti a tervezést.

A világnak tehát rugalmas és hatékony vízellátási rendszerekre van szüksége, amelyek előre tudják jelezni és nyomon tudják követni a körülményekben bekövetkező változásokat. A víz körforgásának megóvásához és az emberi tevékenység negatív hatásainak mérsékléséhez fenntartható vízgazdálkodást kell megvalósítani. Ezzel párhuzamosan optimalizálni kell a vízellátást, a vízfogyasztást, valamint a szennyvízkezelést, és a mostaninál szorosabb együttműködésre van szükség a közműszolgáltatók, a fogyasztók és az illetékes szervek részéről a víztakarékosság, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás ösztönzése érdekében.

Az idei év fő témái:
  • A víz értéke
  • Az adatok értéke
  • A vevők ereje
  • A hatékony működés szükségessége
  • A technológiában rejlő potenciál
  • A szabályozás jövője
  • Új finanszírozási mód

Hasznosnak találta?