Centrele regionale de operațiuni impulsionează piața imobiliară

Comunicate de presa

Centrele regionale de operațiuni impulsionează piața imobiliară

Climatul fiscal și juridic prietenos, premise pentru o piață atractivă

Cu o creștere a PIB de 4,8% în 2016 și cea mai mare rată de creștere în 2017 în rândul țărilor UE, România a devenit o destinație tot mai atractivă pentru centrele regionale de operațiuni. Climatul fiscal și juridic, alături de poziția geografică și forța de muncă bine pregătită, dar nu foarte costisitoare, sunt ingrediente-cheie care contribuie la atractivitatea României, arată raportul Recipe for successful tax, law & real estate of regional operations centers in Romania (Rețeta de succes fiscală, juridică și imobiliară pentru centrele regionale de operațiuni din România) realizat de Deloitte România, Reff și Asociații, membră a rețelei internaționale de avocați Deloitte Legal, și Knight Frank Romania.

În contextul în care tot mai multe companii multinaționale își deschid centre regionale de operațiuni în România, piața imobiliară a avut în 2016 unul din cei mai buni ani. Companiile de outsourcing vor continua să intre pe piață sau să se extindă, întrucât dezvoltatorii imobiliari și-au demonstrat capacitatea de a oferi companiilor multinaționale soluții imobiliare personalizate la chirii mai mici decât în alte piețe din Europa Centrală și de Est, arată raportul.

”Cadrul fiscal și juridic joacă un rol important în deciziile investitorilor. Pentru ca România  să rămână atractivă, în ciuda unei creșteri anticipate a costurilor și a dificultății de a găsi talente, legislația fiscală românească trebuie să își mențină capacitatea de a atrage investiții printr-o stabilitate și taxe relativ scăzute, ambele afectate de inițiativele legislative recente. Schimbările bruște, creșterea taxelor sau dificultăți suplimentare în relația cu autoritățile publice ar afecta serios competitivitatea afacerilor sensibile la costuri, a căror expansiune recentă a alimentat, printre altele, investițiile în dezvoltări imobiliare”, a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România. ”Aspectele legale sunt de asemenea importante,  întrucât gradul de ocupare a forței de muncă, gradul de conformitate, decontările financiare intra-grup, protecția datelor și aspectele societare pot genera dificultăți de ordin juridic  pentru centrele regionale de operațiuni”.

Horațiu Florescu, Președinte și CEO Knight Frank România, a adăugat: ”Aceste centre generează cea mai mare cerere pe piața imobiliară din București și, în multe cazuri, sunt chiriașii principali ai acestor clădiri. Pentru noi este evident că centrele de operațiuni au dezvoltat hub-urile de birouri pe care le vedem astăzi, mai precis Floreasca-Barbu Văcărescu, Dimitrie-Pompeiu, zona centrală și de vest și chiar CBD. Aceste complexe au cea mai mare suprafață și cea mai mare cerere de pe piață. Anul trecut, zona de centru-vest a Bucureștiului a avut o cerere de 120.000 mp. București rămâne principalul vehicul pentru centrele de operațiuni, dar Timișoara, Cluj-Napoca și Iași vin din urmă foarte repede”.

Raportul analizează aspectele cheie de care trebuie să țină cont companiile atunci când își deschid centre regionale de operațiuni în România, de la cele fiscale și juridice până la surse publice de finanțare, cum ar fi ajutoare de stat sau fonduri UE.

V-a fost de folos informația?