Comunicate de presa

România ocupă locul III în clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50

București, 21 octombrie 2014 – Într-un mediu de afaceri extrem de concurențial, România ocupă locul al 3-lea în clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2014, cu șase companii în competiția celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza creșterii veniturilor obținute pe o perioadă de cinci ani. Pentru ediția din 2014 au fost luate în calcul veniturile din perioada 2009-2013.

Patru dintre companiile prezente în clasament sunt nou-intrate, iar creșterea medie înregistrată de firmele românești din top este de 589%. Cinci dintre companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firmă de Internet. Două dintre ele au sediul în București, două în Cluj-Napoca, una în Baia Mare și una în Sibiu.

“Dorim să felicităm toate companiile românești prezente în clasamentul Fast 50 din acest an. Ele sunt dovada faptului că inovația și talentul pot face diferența chiar și pe o piață foarte dificilă, precum cea a ultimilor ani”, a spus Alina Mirea, Partener Deloitte România și managerul local al proiectului Fast 50. “Poziția lor în clasamentul Deloitte este un exemplu pentru alții și le dorim succes în identificarea celor mai bune strategii pe termen lung”.

Cu o creștere de 1433%, compania ITNT din Sibiu ocupă locul IV în clasamentul regional, cea mai bună poziție ocupată de o entitate românească prezentă în top. Aflată pentru al șaptelea an consecutiv în clasament, Teamnet International SA se numără de asemenea printre performerii ediției din acest an, întrucât este prezentă în două categorii: locul III la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri, pentru a concura, pe picior de egalitate, cu firmele mai mici din categoria Fast 50 și poziția 34 la categoria Fast 50, cu o creștere de 424%.

Softelligence ocupă locul 27 (cu o rată de creștere de 459%), urmată, pe locul 28, de Life is Hard SRL (453%). Fortech ocupă locul 37 (403%), iar Trencadis poziția 42 (362%).

Creșterea medie în rândul companiilor prezente în clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, în 2013. Cu toate acestea, este cu mult sub media de 1026% înregistrată în 2012. Zece țări au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an: Polonia (17), Ungaria (zece), România (șase), Croația (patru), Cehia, Lituania și Slovacia (câte trei fiecare), Serbia (două), Bulgaria și Estonia (câte una fiecare). Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oară, zece au urcat în clasament, iar 14 au coborât. Topul este, și de data aceasta, dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de Internet (12) și cele de telecomunicații/networking (șase).

Raportul include totodată un sondaj efectuat în rândul directorilor generali ai companiilor care și-au depus candidatura pentru un loc în clasamentul Deloitte, care arată că inovația (20%) este cea mai mare provocare de management cu care aceștia se confruntă. Accesul la mâna de lucru specializată (28%) și climatul economic general (20,6%) sunt cele mai mari amenințări pe care directorii acestor companii le identifică. Mai mult de jumătate din directori (54,7%) văd o creștere organică, iar 39,1% anticipează extindere internațională. În ce privește veniturile companiilor, 33,8% din respondenți estimează o creștere care variază între 26 și 50%, în 2014, iar 52,3% au în plan creșterea cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea în următorii doi ani.

Despre clasament
Fast 50

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa întrunească următoarele condiții:

  • Venituri anuale de cel puțin 50.000 euro în fiecare an, între 2009 și 2013;
  • Minim cinci ani de activitate;
  • Să aibă sediul într-o țară din Europa Centrală; 
  • Să dezvolte sau sa producă tehnologii patentate sau să facă investiții substanțiale în cercetare și dezvoltare;
  • Să aibă o structură de acționariat care exclude subsidiare deținute majoritar de entități strategice;
  • Câștigătorii sunt selectați din rândul candidaților eligibili, care au înregistrat creșteri ale veniturilor în perioada 2009-2013.

Rising Stars
La categoria „Rising Stars” („Staruri în ascensiune”), Deloitte include companii „tinere” cu potențial mare, care au intrat pe piață după 2009. Companiile eligibile trebuie să aibă o vechime între trei și cinci ani și să înregistreze venituri de peste 30.000 euro în ultimii trei ani consecutivi (2011–2013). Celelalte criterii de eligibilitate menționate anterior rămân valabile.

Big 5
Categoria „Big 5” include companii dinamice mari, care au avut creșteri spectaculoase în ultimii cinci ani. Pentru a fi eligibile, companiile trebuie să întrunească aceleași criterii ca pentru Fast 50, cu excepția venitului anual din 2013, care trebuie să depașească 25 milioane euro.

Pentru mai multe detalii, accesați www.deloitte.com/fast50ce.

Contactati-ne:
Claudia Covaci
Deloitte Romania
PR Manager
+40 21 207 53 03
ccovaci@deloittece.com 

V-a fost de folos informația?