performante-guvern

Stiri

Cum vede mediul de afaceri “performanțele” Guvernului

29 mai 2017

Mediul de business este dezamăgit de o parte din măsurile luate de Cabinetul Grindeanu și îngrijorat de efectele proiectelor puse în dezbatere publică. Aceasta este concluzia la care am ajuns după ce am discutat cu numeroși oameni de afaceri de top sau manageri ai unor companii importante în România.

Camera de Comerţ şi Industrie a României a publicat săptămâna trecută cea de-a treia ediţie a studiului “Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei”, o radiografie a modului în care factorii de decizie din companii privesc guvernarea ţării. În ediţia din acest an, realizată de Kantar pe un eşantion de 501 persoane, concluziile nu sunt deloc încurajatoare.

Principala problemă identificată de antreprenorii sau managerii de top intervievaţi a  fost dezechilibrul de pe piaţa forţei de muncă. Astfel, 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaţilor, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată. De altfel, lipsa de personal calificat a devenit una dintre marile vulnerabilităţi ale mediului de afaceri din România. Odată cu găsirea unor soluţii pentru situaţia resursei umane, respondenţii au mai identificat printre măsurile care ar putea ajuta companiile reducerea fiscalităţii şi a impozitelor (25%), simplificarea şi clarificarea legislaţiei (9%) şi stabilitatea fiscală şi legislativă (8%). Interacţiunea greoaie cu ANAF şi situaţia dezastruoasă a accesării Fondurilor Europene sunt două dintre avertismentele lansate de manageri şi oameni de afaceri.

În plus, Guvernul ar trebui să fie mult mai atent la măsurile pe care le-a promovat în ultima perioadă şi la modul în care pune în practică proiectele promise. Astfel, 45% dintre respondenţi consideră că majorarea salariului minim are un efect negativ. În acelaşi timp, 50% dintre managerii sau antreprenorii chestionaţi susţin că Guvernul nu pare interesat de grăbirea proiectelor de infrastructură, de reducerea birocraţiei, de atragerea investiţiilor străine sau de accesarea banilor europeni.

Miza salariului minim: cine câştigă, cine pierde?

Aceleaşi opinii, însă într-o forma mai articulată, le-am întâlnit la antreprenorii şi managerii cărora le-am solicitat punctul de vedere cu privire la câteva dintre cele mai importante măsuri luate în cele aproape cinci luni de mandat al Guvernului Grindeanu, dar şi cu privire la proiectele controversate anunţate, care, teoretic, ar urma să pună în practică programul de guvernare al PSD.

*Sursa: Capital.ro

Înregistrați-vă aici pentu a primi notificări cu privire la evenimentele și publicațiile Deloitte România.

V-a fost de folos informația?