Саопштења за јавност

Предвиђања за 2014. у области телекомуникација, медија и технологије

Предвиђања у ТМТ сектору

У 2014. години коришћење носиве технологије ће расти, а продаја фаблета надмашиће продају таблета.

Београд, 22. jaнуар 2014. год.- У најзанимљивије трендове сектора технологије, медија и телекомуникација (ТМТ) за 2014. годину убрајају се процењена продаја 10.000.000 предмета носиве технологије, удвостручење броја претплата на телевизијске канале у 50 милиона домаћинстава, пораст права на пренос премијум спортских програма за 14%, првенствено северноамеричких спортских лига и европског фудбала, као и могући пораст броја посета интернет страницама, наводи се у 13. издању Deloitte-вих Глобалних предвиђања у ТМТ сектору. Уз то, у 2014. години прогнозира се пораст продаје фаблета - паметних телефона већих димензија који су комбинација мобилног телефона и таблета - у односу на таблете за 25 милијарди долара, док се укупна вредност продаје паметних телефона, таблета, личних рачунара, телевизора и играчких конзола процењује на више од 750 милијарди долара, након чега следи даља конвергенција начина коришћења од стране потрошача.

"Иако је ситуација у вези са носећом технологијом углавном неизвесна, предвиђамо да ће захваљујући интересу потрошача доћи до стварања уносног тржишта на којем ће приходи од продаје „хај тек” наочара, сатова и трака за вежбање достићи 3 милијарде долара. Такође, супротно ранијим очекивањима, прогнозирано је и удвостручење корисника претплатничких телевизијских канала, коментарише Јелена Галић, директор у Сектору за пословни конслатинг у Deloitte-у. "Осим тога, продаја паметних телефона, чији се приходи за 2014. годину процењују на 375 милијарди долара, највише ће расти у групи особа старијих од 55 година."

Услуге слања инстант порука (instant messaging services,IMS) ће у 2014. години чинити око 70% свих порука које се шаљу путем мобилних телефона, док ће истовремено чинити тек 3% укупне вредности у овом сегменту. Сваки дан ће се мобилним телефонима слати 70 милијарди порука, од којих ће само 21 милијарда бити СМС-ови. Meђутим, према проценама за ову годину, приходи од размене порука кретаће се око 100 милијарди долара, за разлику од само 2 милијарде долара прихода од размене инстант порука (IM) путем мобилног телефона. Количина размењених инстант порука ( IMS) и СМС-ова у свету ће расти, иако се на неким развијеним тржиштима може очекивати пад СМС-ова и раст инстант порука.

Као што је већ поменуто, највећи пораст продаје паметних телефона биће забележен у групи особа старијих од 55 година. "Ова ће група представљати додатни изазов за операторе, посебно у њиховом настојању да их заинтересује за коришћење напредних функција паметних телефона, уместо досадашњег коришћења мобилних телефона за успостављање позива и слање СМС порука. Свакако, оператори морају бити спремни за овај изазов, посебно зато што очекујемо да четвртина власника паметних телефона неће преузети ни једну једину апликацију ", наводи Галић.

Извештај пружа и увид у период после 2014. године и предвиђа " олују свих олуја " у смислу стварања предуслова којим би масовни отворени он - лajн курсеви ( Massive Open Online Courses , MOOCs ) чинили више од 10% свих курсева у области високог образовања и константне едукације у компанијама. Тренд покрећу нова технологија, алтернативни начини едукације и потреба за брзим и трајним усавршавањем вештина, што указује на дугорочно енормни раст ове врсте образовања, чак и уз минимално негативно одступање у 2014. години.

Овогодишња Предвиђања такође се баве и телемедицином и прогнозирају да ће она до одређене мере заменити посете лекара. Преломна тачка у њеној примени постаће видљива у 2014. години, делом због притиска ка смањењу медицинских трошкова с једне стране и унапређења здравствене заштите с друге, али углавном због промена у технолошкој и телекомуникационој инфраструктури.

Друга главна обележја и детаљи из овогодишњих предвиђања трендова у технологији, медијима и телекомуникацијама који ће ове године утицати на тржиште:

Технологија

  • Носећа технологија  - У 2014. години очекује се продаја 10.000.000 паметних наочара, трака за вежбање и сатова у вредности од 3 милијарде долара. У овој се групи највећи приходи очекују од продаје паметних наочара, тачније око четири милиона наочара по просечној продајној цени од $ 500. Прогнозира се продаја четири милиона паметних трака за вежбање по просечној цени од $140 као и два милиона сатова по просечној цени од 200$ .
  • Конвергенти уређаји у домаћинству у вредности 750 милијарди долара - све ближе стабилизацији - Продаја паметних телефона, таблета, личних рачунара, телевизора и конзола за видео игре у 2014. години требало би да премаши 750 милијарди долара, што је пораст за 50 милијарди долара у односу на 2013. годину и готово двоструко више од укупне реализације из 2007. године. Чини се да следи стабилизација: приходи од продаје и даље ће расти, али спорије него у протеклих десет година, уз очекивану горњу границу од око 800 милијарди долара годишње.
  • Масовни отворени онлајн курсеви (Massive Open Online Courses (MOOCs): још нису у зони пробоја, али им предстоји светла будућност - Пријављивање студената на онлајн курсеве порашће 100% у односу на 2012. годину, на више од 10.000.000 курсева, aли ниска стопа завршетка студија у 2014. години биће управо у том облику студирања. Растућа свест о важности он - лaјн едукације примораће образовне институције да повећају улагања у то подручје, иницирају ширење прихватања акредитација стечених путем он - лајн студирања и примену овог начина обуке у предузећима.
  • Телемедицина: визита 21. века - Свет ће забележити 100.000.000 е – визита (eVisits) , што значи могућу уштеду више од 5 милијарди долара у поређењу са личним посетама лекара и раст од 400% у односу на 2012. годину.
  • Један за све: стратификација тржишта таблета - Број произведених малих таблета ( димензије екрана испод 9 инча ) први пут премашује број великих таблета ( димензије екрана више од 9 инча ). Очекујемо да ће се база малих таблета до краја првог тромесечја повећати на 165.000.000 уређаја, што је блага предност у односу на 160.000.000 великих таблета.


Медији и индустрија забаве

  • Дуплирање претплате на телевизије - Број домаћинстава која су претплаћена на две или више услуга ове врсте достићи ће 50.000.000 до краја 2014. године, при чему се од додатних претплата очекује приход од око 5 милијарди долара. Додатних 10.000.000 домаћинстава биће претплаћено на премијум програме у склопу већ постојеће претплате на друге услуге, као што је широкопојасни приступ.
  • Право на емитовање спортских премијум програма - додатна премија - Вредност емитованих спортских премијум програма порашће на 24,2 милијарде долара, тј.14%, односно 2,9 милијарде долара у односу на 2013. годину. Повећање у накнадама за право емитовања биће последица нових уговора одређених водећих европских фудбалских и важнијих северноамеричких спортских лига.
  • Мерење гледаности телевизије - Мерење гледаности домаћих телевизијских програма требало би за десетине милиона гледалаца бити све тачније захваљујући увођењу хибридног мерења. Овакво мерење омогућава укључивање гледаности путем личних рачунара, таблета и паметних телефона у укупну гледаност, али и других података, као што су одабир канала путем дигиталне земаљске и сателитске телевизије као и записа сервера о коришћењу услуге видеа на захтев.
  • Извођачка права подижу приходе од емитовања музичких записа - Приходи од извођачких права, тј. накнада за право емитовања музичких записа у јавности, по први пут би требало да премаше милијарду долара, што је значајан износ за 16 милијарди долара вредну индустрију музичких записа.


Телекомуникације

  • Фаблети нису осмо чудо света - Продаја фаблета, тј. паметних телефона са екраном димензија 5-6,9 инча, чиниће четвртину продатих паметних телефона, што у бројкама износи 300.000.000 уређаја и двоструко је више него у 2013. години и десетоструко више у поређењу са 2012. годином. Након иницијалног успеха постигнутог међу корисницима, 2014. би могла бити преломна година за фаблете, јер удео корисника паметних телефона који ће бити спремни да користе уређај већих димензија неће бити толико висок..
  • Генерацијски јаз међу корисницима паметних телефона - Највећи годишњи раст продаје паметних телефона на развијеним тржиштима биће забележен међу корисницима старијима од 55 година. До краја године удео власника паметних телефона из ове старосне групе требало би се повећати на 45-50%, што је око 70% нижа пенетрација него у старосној групи до 54 године.
  • Смс поруке наспрам инстант размене порука - Услуге инстант размене порука путем мобилног телефона ( IMS ) ће са 50 милијарди порука дневно више него двоструко премашити промет од 21 милијарду СМС - ова .
  • Дата уређаји за посебне услове по цени од 250 долара - Оживљавање теренских мобилних телефона - Цена по којој ће на тржиште бити лансиране нове генерације мобилних телефона за рад у екстремним условима, намењених теренским радницима који их користе за проверу изнајмљених аутомобила, путева или доставу пакета пашће на цену од 250$.
TMT предвиђања за 2014.

About Deloitte

Deloitte refers to one or more of Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), a UK private company limited by guarantee, and its network of member firms, each of which is a legally separate and independent entity. Please see www.deloitte.com/about for a detailed description of the legal structure of Deloitte Touche Tohmatsu Limited and its member firms.

Deloitte provides audit, tax, consulting, and financial advisory services to public and private clients spanning multiple industries. With a globally connected network of member firms in more than 150 countries, Deloitte brings world-class capabilities and high-quality service to clients, delivering the insights they need to address their most complex business challenges. Deloitte has in the region of 200,000 professionals, all committed to becoming the standard of excellence.

Да ли Вам је ово било корисно?