Deloitte Global TMT Predictions

Саопштења за јавност

Глобална предвиђања у сектору технологија, медија и телекомуникација

Претражите садржај

Београд, 9. јануар 2018. – Deloitte, у свом 17. истраживању „Трендови у области технологија, медија и телекомуникација“, предвиђа крупне кораке у употреби технологије машинског учења у компанијама, још већу популарност дигиталне претплате међу потрошачима на глобалном нивоу, даљу доминацију паметног телефона, као и осам додатних трендова.

Овогодишњи извештај указује да ће компаније највероватније удвостручити употребу технологије машинског учења до краја 2018. године. У ТМТ предвиђањима наводи се пет кључних области за које Deloitte верује да ће навести компаније да користе машинско учење чинећи га лакшим, јефтинијим и бржим.

Најважнији чинилац је раст употребе полупроводничких чипова који ће повећати употребу машинског учења, те ће самим тим апликације користити мање енергије и постати учинковитије, флексибилније и способније.

Deloitte предвиђа да ће емитовање програма уживо генерисати преко 545 милијарди долара директних прихода у 2018. Упркос томе што корисници имају могућност да конзумирају садржај на захтев или присуствују догађајима на даљину, пренос уживо и даље привлачи пажњу. И у много случајева, садржај који се преноси уживо је квалитетнији и профитабилнији када је дигиталан.

Указујући на све већу спремност потрошача да плаћају дигитални садржај, Deloitte такође предвиђа да ће до краја 2018. године 50 одсто одраслих у развијеним земљама имати најмање две онлајн медијске претплате, а до краја 2020. године, број ће се у просеку повећати на четири.

Коришћење паметних телефона наставља да расте. До краја 2023. године, очекује се да ће више од 90 одсто одраслих у развијеним земљама имати паметни телефон, док ће 85% људи између 55 и 75 година такође бити власници сопственог апарата. Deloitte предвиђа да ће корисници у просеку употребљавати телефон 65 пута дневно у 2023. години.

У исто време, Deloitte предвиђа да ће 45 одсто одраслих корисника паметних телефона и 65 одсто оних од 18 до 24 године бити забринути да превише користе телефоне за одређене активности и покушаваће да ограниче њихову употребу у 2018. години.

Преко милијарду корисника паметних телефона вероватно ће креирати садржај са проширеном стварношћу (Augmented Reality) бар једном у 2018. години, најмање 300 милиона корисника то ради месечно, а десетине милиона недељно, наводи Deloittе.

За 2018. годину, Deloitte предвиђа да ће једна петина домaћинстава у Северној Америци имати приступ својим подацима преко целуларних мобилних мрежа. Међутим, биће варијација у зависности од земље до земље. У Бразилу, на пример, скоро трећина свих домаћинстава ће остваривати укупан интернет саобраћај искључиво захваљујући мобилној мрежи, док ће то бити случај у само 10 одсто у европским земљама. Разлике које постоје између географских подручја су резултат различитих технолошких, економских и демографских фактора.

Док три четвртине Северноамериканаца учествује у барем једном облику блокирања приказа огласа, само око 10 одсто ове популације се бави блокирањем огласа на четири или више начина –тзв. "adlergic" популација. Потрошачи који су млади, високообразовани, запослени и имају веће приходе, вероватно ће масовно користити ову опцију.

Deloitte предвиђа да ће традиционално гледање телевизије опадати за око 5 до 15 процената годишње међу популацијом узраста од 18 до 24 године у САД, Канади и Великој Британији у 2018. и 2019 години. Ова стопа опадања је слична стопи у претходних седам година и не погоршава се. Многи фактори који одвраћају младе људе од традиционалне телевизије, као што су паметни телефони, друштвени медији и видео пиратерија, полако достижу тачку засићења.

Очекује се да ће милијарду путовања или четвртина свих путника бити у авионима који пружају могућност повезивања са интернетом током лета (in-flight connectivity) 2018. године, наводи Deloitte. Процењује се да ће тај пораст достићи 20% од укупног планираног раста у 2017. години, и тако ће IFC генерисати приход од близу милијарду долара у 2018.

У 17. издању „Предвиђања у сектору технологије, медија и телекомуникација“ Deloitte предвиђа кључне трендове током наредних 1-5 година у секторима технологије, медија и телекомуникација широм света.

Више о трендовима прочитајте на нашој DeloitteTMTPredictions2018.

Да ли Вам је ово било корисно?