Саопштења за јавност

Реал Мадрид већ десету годину с највећим приходима

Фудбалска финансијска лига

Београд, 23. јануар 2015. године - Према 18. издању Фудбалске финансијске лиге консултантске куће Deloitte, укупни приходи 20 фудбалских клубова са највећим приходима на свету у прошлој сезони достигли су 6,2 милијарде евра, односно забележили су раст од 800 милиона евра (8%).

Ден Џонс, партнер у Сектору за анализу спортског пословања у Deloitte-у, изјавио је да је раст водеће двадесеторке заиста импресиван. Премда су до сада само Манчестер Јунајтед и Реал Мадрид успели да премаше 500 милиона евра прихода, Џонс предвиђа да ће пет челних клубова тај праг достићи већ до краја следеће године.

Реал Мадрид је на челу Листе фудбалских клубова с највећим приходом већ десету годину за редом, са укупним приходима од 549,5 милиона евра. Приходи клуба порасли су за 30,6 милиона евра захваљујући расту прихода од преноса утакмица од 15,9 милиона евра (раст 8%) и расту комерцијалних прихода од 19,9 милиона евра (раст 9%).

Манчестер Јунајтед је у сезони 2013/2014 остварио приходе од 518 милиона евра, чиме се пласирао као други на свету по заради, скочивши с четвртог за два места и уврстивши се као једини други клуб који је успео да пробије границу од 500 милиона евра.

Остин Хулихан, виши руководилац у Deloitte-у, рекао је да је упркос слабом почетку сезоне 2013/2014, комерцијална стратегија Манчестер Јунајтеда, усмерена ка придобијању партнера из света и региона, допринела знатном расту прихода. Комерцијални приходи су у протекле три године порасли за 83%. Захваљујући најновијим пословима склопљеним с медијима који покривају Премијер лигу, приходи од преноса су такође порасли, и то за 34% на 162,3 милиона евра. Њихов изостанак из овосезонског европског такмичења одразиће се на положај клуба следеће године на Листи фудбалских клубова с највећим приходом, али ако успеју да се врате у Лигу шампиона у сезони  2015/2016, велика је могућност да се за две године пласирају међу водеће.“

Осам клубова Премијер лиге ушло је ове године у двадесет водећих, међу којима су и Њукасл Јунајтед и Евертон, као још два од већ шест постојећих енглеских клубова на Листи фудбалских клубова с највећим приходом. Запањујућа је коинциденција да је сваки клуб из Премијер лиге ушао међу првих четрдесет по заради.

Хулихан је то објаснио рекавши да су се нови уговори о  преносу Премијер лиге за водеће енглеске клубове преточили у огроман пораст прихода. „Заправо, сваки клуб у Премијер лиги забележио је рекордне приходе у сезони 2013/2014, а осам енглеских клубова међу двадесет водећих остварило је укупне приходе од преноса у износу од 1,1 милијарди евра. Премијер лига је тренутно у преговорима око идућег циклуса медијских права, тако да се предвиђа даљи раст резултата.“

Кратку верзију извештаја можете прочитати овде.

Фудбалска финансијска лига

2015 Инфографик

Методологија

Ово саопштење за јавност заснива се на публикацији Deloitte-а „Фудбалска финансијска лига", објављеној у јануару 2015. године. Као што је детаљније изложено у публикацији, подаци о приходима су преузети из годишњих финансијских извештаја друштава, односно фирми који воде клубове или других непосредних извора, за сезону 2013/14.

Релативно богатство или вредност фудбалских клубова може се посматрати на много начина. У Фудбалској финансијској лиги, коришћен је приход као најдоступнија и најлакше упоредива мера финансијских резултата.

У приходе нису урачунате накнаде за трансфер играча, ПДВ и други порези по основу промета. У неким случајевима, кориговали смо податке о укупном приходу да бисмо омогућили поређење пословања појединачних фудбалских клубова које је, по нашем мишљењу, адекватније.

У изради ове публикације, нисмо се бавили провером или ревизијом информација о клубовима садржаних у финансијским извештајима или другим изворима.

За потребе међународног поређења, сви подаци за сезону 2013/14. прерачунати су по курсевима на дан 30. јуна 2014. године (£1 = €1,1958; €1 = TL2,8241). Упоредни подаци су преузети из претходних издања Фудбалске финансијске лиге, или из одговарајућих годишњих финансијских извештаја или других непосредних извора.

Касније у току године, биће објављен Deloitte-ов Годишњи преглед финансија у фудбалу, који ће садржати детаљнију анализу финансијске ситуације у енглеском и европском фудбалу.

О Сектору за анализу спортског пословања у Deloitte-у

Већ 20 година, Deloitte је оријентисан ка пословању у спорту. Наш специјализовани Сектор за анализу спортског пословања нуди услуге мултидисциплинарног тима који се састоји од преданих и стручних људи који могу да донесу значајну додатну вредност у пословању у области спорта. Било да је реч о упоредној анализи или стратешком прегледу пословања, рационализацији пословања, стратегијама за повећање прихода или плановима изградње стадиона/хала, пословном планирању, анализи тржишта и потражње, преузимањима, детаљним проверама пословања пре улагања, вештачењу, ревизији или пореском планирању, сарађивали смо са више клубова, лига, управљачких тела, инвеститора у стадионе, организатора догађаја, комерцијалних партнера, финансијера и инвеститора него било која друга консултантска кућа.

Да ли Вам је ово било корисно?