Global Powers of Retail press release

Саопштења за јавност

Трговци остварују стабилан раст упркос изазовима глобалне економије

Јануар 2017.

250 највећих трговинских ланаца зарадило је 4,3 билиона долара

Београд, 31. јануар, 2017. — Водећих 250 трговинских ланаца у свету остварило је приходе од 4.31 билиона америчких долара у фискалној 2015. години, што представља комбинован раст од 5,2%, показује најновији Deloitte-ов извештај Глобална снага малопродаје.

Водећа три места на Deloitte-овој листи су и овог пута заузели амерички ланци Волмарт (Walmart), Костко (Costco) и Крогер (Kroger). Најуспешнији трговински ланац из нашег региона је хрватски Агрокор, чија се позиција побољшала за 33 места у односу на прошлогодишњу листу, те се сад налази на 159. месту.

„Спор економски раст у водећим развијеним економијама, висок ниво дуга у земљама у развоју, дефлација или ниска инфлација у богатим земљама и протест против глобализације само су неки од  фактора који су допринели изазовном економском окружењу за малопродају“, објашњава Жарко Мијовић, партнер у Deloitte-у. „Па ипак, људи и даље имају потребу да купују, тако да овај сектор наставља да се развија. У појединим местима и код одређених група купаца, трговци могу очекивати повољне прилике.“

Глобална снага малопродаје – водећих 250

Већ трећу годину заредом, водећих 250 трговинских ланаца који послују са одећом и аксесоарима надмашили су у расту прихода остале производне секторе. Историјски гледано, ова категорија трговаца је и раније била најпрофитабилнија, па ни фискална 2015. година није била изузетак. Међутим, трговински ланци из сектора робе широке потрошње (FMCG) су, за сада, највећи по приходима (просечан годишњи приход од 21,6 милијарди америчких долара) и најбројнији (133 од 250 водећих).

Чини се да је глобализација у малопродаји на истом нивоу као прошле године. Две трећине водећих 250 трговинских ланаца пословали су изван граница своје земље, што у просеку значи у више од 10 земаља, и готово једну четвртину њихових комбинованих прихода доноси инострано пословање.

Извештај Глобална снага малопродаје 2017. такође разматра на који начин покренути купце да помогну трговцима да осмисле нова искуства која ће бити потпомогнута одговарајућом технологијом и која ће ојачати верност потрошача. Оно што се некад сматрало футуристичким сада је реалност. Људи који се баве иновацијама у малопродаји знају да технологија више није само допуна у куповини, већ је од суштинског значаја. Међутим, сама технологија није довољна. Купци траже нове производе и искуства.

Пет главних трендова истакнутих у извештају су:

  • Купци себе све мање дефинишу по томе колико ствари поседују, а више како су организовали своје животе у погледу имовине и искуства. Познати шведски ланац H&M одговорио је лансирањем програма „H&M Conscious” који ће дебитовати са новим ексклузивним и квалитетним, еколошким моделима сваке године. Ово је помак у односу на њихов досадашњи начин пословања који је подразумевао чешће куповине по нижим ценама.
  • Купци трагају за искуством и производима који им дају лични печат и то промовишу на друштвеним мрежама. Тренд персонализације искуства потрошача није новост, али је нови ниво на коме ми дефинишемо себе по производима које купујемо и искуству које имамо. Томе су значајно допринеле друштвене мреже. Гости хотела, посебно млади, вреднују много више како је њихово искуство перципирано на друштвеним мрежама него какво је заиста било.
  • Захваљујући бројним факторима данас је тешко дефинисати шта трговински ланац јесте и шта ради – нетрадиционални ритејлери развијају нове моделе пословања да би задовољили потребе потрошача, као што су услуге претплате и краткорочне акције које често трају само један дан. У 2017. фрагментација тржишта у малопродајном сектору наставља да расте.
  • Опстанак и значај трговинских ланаца ће зависити од способности трговаца да изађу у сусрет захтевима модерних купаца. Онлајн гигант AmazonFresh је покренуо испоруку намирница у року од једног сата у 10 градова Велике Британије, као и у водећим европским градовима. Карфур је одговорио на исти начин у Француској, а очекује се исто и од осталих европских прехрамбених ланаца. У 2017. ће бити популарна кућна достава у насељеним, богатим, европским градовима док ће „наручивање производа онлајн и долазак по њих у маркет“ порасти у руралнијим деловима Европе. Ипак, самo брзина неће бити довољна за квалитетно искуство куповине. Неопходна је и контрола у реалном времену и локална партнерства како би се обезбедили свежи производи.
  • Експоненцијалне технологије, као што су вештачка интелигенција, роботика и виртуелна реалност мењају наш начин живота и начин куповине. Oве технологије више нису ствар будућности. Најиновативнији ритејлери их већ користе да побољшају комуникацију са потрошачима и промене начин рада. Нпр, робот поздравља потрошаче на енглеском и шпанском, може да скенира производе и утврди да ли их има у магацину и да води купце до производа у маркету.

„Током последњих 20. година видели смо велике промене у малопродаји“, каже Жарко Мијовић, партнер у Deloitte-у. „Живимо у времену када купци више него икад држе узде у својим рукама и када су жељни аутентичности, новина, удобности и креативности. Економију данас покрећу потрошачи.“

Преузмите извештај
Да ли Вам је ово било корисно?