Görüşler

Türkiye FinTech Ekosistemi                                         

FinTech finansal hizmetlerin daha iyi, daha hızlı ve daha kolay verilmesi amacıyla finans ve teknolojinin bir araya gelmesidir. Bir başka bakış açısıyla teknolojinin yardımıyla, finansal hizmetleri daha kullanıcı dostu haline getirerek tüketicilerin finansal hizmetlere erişiminin yeni yollardan sağlanmasıdır. FinTech’i, son yıllarda gündeme getiren unsurların başında internet kullanımı ve mobil uygulamalardaki hızlı artış gelmektedir.

Deloitte, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve FinTech İstanbul işbirliği ile yapılan ‘Türkiye FinTech Ekosistemi’ raporuna göre Türkiye’deki FinTech ekosistemi hızla büyümektedir ve bu alandaki yatırımların giderek artması beklenmektedir. Türkiye’de 2012 yılında 4,6 milyon dolar olan FinTech yatırımlarının miktarı 2016 yılında bir önceki yıla göre %175 büyüme göstererek, 29 milyon dolara ulaşmıştır. Girişim sermayeleri ve melek yatırım ağları son 4 yılda (2012-2016) ülkedeki FinTech girişimlerine toplam 53,2 milyon dolarlık yatırım yapmıştır. Türkiye’de FinTech pazarı, 200’ün üzerinde şirket ile hâlihazırda yaklaşık 15 milyar dolar büyüklüğe sahip ve yılda ortalama %14 oranında büyümektedir. Söz konusu hızlı büyüme ve gelişime rağmen, Türkiye’de nispeten yeni olan finansal teknolojiler alanı henüz yeterli büyüklüğe ulaşmamıştır. Bu durum bir yandan Türkiye’deki FinTech alanındaki yüksek potansiyele de işaret etmektedir.

‘Türkiye FinTech Ekosistemi’ raporu, FinTech sektörünün  yılda ortalama %14’lük bir büyüme oranıyla gelişmeyi sürdüreceğine ve Türkiye’nin jeopolitik avantajının da kullanılması sayesinde yakın bir gelecekte bölgesel bir finansal teknolojiler merkezi haline dönüşebileceğine işaret etmektedir. 

Türkiye FinTech Ekosistemi
Faydalı buldunuz mu?