Görüşler

Bankacılıkta yasal düzenlemelere ilişkin yaptırım uygulamaları 

Trendler ve alınan dersler

Yasal düzenleyiciler her yıl bankalara yüzlerce yaptırım uyguluyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, bankaların olabilecek yaptırımları daha iyi öngörüp bu yaptırımlara nasıl cevap verebilecekleriyle birlikte bu yaptırımların sayısı, türü ve şiddeti gibi güncel trendlere ışık tutuyor.

Yeni gerçekler

Sert, net ve direkt— tıpkı denetçi Curry’nin 2008-2013 yılları arası döviz piyasasını manipüle ettikleri için bankalara 1 milyar dolara yakın cezai yaptırım uygulanacağını açıkladığı günkü üslubu gibi.

Bu özel durum tipik yasal uygulamalara ilişkin cezaların şiddeti bakımından farklı olsa da, yine de bankaların son yıllarda mücadele etmek zorunda kaldıkları düzenleyicilerin artan incelemelerinin bir göstergesi niteliği taşıyor. Örneğin, sadece 2014 yılında federal bankacılık düzenleyicileri— Federal Rezerv Sistemi, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), ABD Bankacılık Denetim Otoritesi (OCC) ve Ulusal Kredi Birliği Yönetimi (NCUA)— çoğunluğu ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’ndan gelen çeşitli tiplerde 583 adet yasal düzenlemelere ilişkin yaptırım uyguladılar. Bu sayı, ayrıca, bankacılık yasal düzenleyicilerinin 1,795 yaptırım uyguladığı 2010 yılındaki seviyeden önemli derecede daha düşük. 

Bankacılıkta yasal düzenlemelere ilişkin yaptırım uygulamaları
Faydalı buldunuz mu?