Görüşler

Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporu 

Son birkaç senedir, Türk yatırımcılarının sınırlar arası yatırım fırsatlarına olan iştahı şirketleri daha cesur adımlar atmaya teşvik etmiştir. Türk yatırımcıların yurtdışı birleşme ve satın almalarını tetikleyen ana faktörlerin başında ise gelir artışı, yeni dağıtım/satış kanallarına ve tesislere erişim, coğrafi çeşitlenme ve maliyet verimlilikleri gelmektedir.

2014 Türk firmalarının yurtdışı birleşme ve satın alma faaliyetleri için rekor bir sene olmuş ve bunun sonucunda da yaklaşık 6,5 milyar Amerikan doları (açıklanmayan değerler için tahmini rakamlar da dahil) işlem gerçekleşmiştir. 2015 işlemleri ile birlikte toplam yurtdışı birleşme ve satın almalar işlem hacmi iki senelik toplam 76 işlem ve yaklaşık 10 milyar Amerikan doları (açıklanmayan değerler için tahmini rakamlar da dahil) olarak gerçekleşmiştir.

 

Üretim, altyapı, enerji, gayrimenkul ve internet ve mobil hizmetler Türk firmaları tarafından yurtdışında en çok yatırım yapılan sektörleri temsil etmektedir ve bu sektörler 2014 ve 2015 yıllarında toplam işlem adedinin %53’ünü oluşturmaktadır.

 

Aynı dönemde, Türk yatırımcılar Japonya, Avustralya ve Kolombiya’da işlem gerçekleştirerek coğrafi kapsamlarını genişletmeye devam etmiştir. Avrupa bir kez daha Türk firmaları için en çok tercih edilen yatırım destinasyonu olarak toplam işlem sayısının yarısından fazlası bu bölgede gerçekleşmiştir. Avrupa’yı ise sırasıyla Kuzey Amerika ve BDT ülkeleri takip etmektedir.

Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, Türk yatırımcılar yabancı şirketleri hedeflerken en çok ya bir şirketin tamamını satın almayı ya da hakim ortak olmayı amaçlamaktadır.

Türk firmalarının stratejik planlarında yurtdışı birleşme ve satın almalar ve uluslararası büyüme yeni bir gündem maddesi olarak ortaya çıkmaktadır. Birçok farklı ölçekteki firma şu anda hem gelişmiş hem gelişmekte olan pazarlarda, büyüme, çeşitlendirme ve maliyet verimliliği amaçlarıyla satın alma fırsatlarını değerlendirmektedir.

Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporu
Faydalı buldunuz mu?