Görüşler

Dünyanın En Renkli Ekranı

Türkiye’de Dizi Sektörü

Rapora göre ülkemizden ihraç edilen dizilerden elde edilen gelir son beş yılda 15 kat artarken, günde yaklaşık 4 saatini televizyon karşısında geçiren izleyiciler en çok romantik dizileri tercih ediyor. Bununla birlikte sektörde çok hızlı bir tüketim de söz konusu; yayına başlayan dizilerin yarıdan fazlası sezon sonunu göremiyor.

Dünyanın En Renkli Ekranı: Türkiye’de Dizi Sektörü Raporuna göre Türk izleyicisi 2008 yılında günde ortalama 4,4 saat televizyon izlerken, internetin yaygınlaşması ve artan online video izleme oranı etkisiyle bu rakamın günümüzde ortalama 3,9 saate düştüğü görülüyor.  Düşüşe rağmen Türkiye, günlük ortalama televizyon izleme süresi bazında 3,5 saatlik OECD ortalamasının üstünde yer alıyor.

2013-2014 döneminde prime timeda yayınlanan programların süre olarak dağılımına bakıldığında % 62,5’luk ortalama ile diziler ve bunların tekrar bölümleri birinci sırada yer alıyor. Buna ek olarak izleyiciler, farklı dizi temaları arasında en çok romantizm öğeleri barındıran dizileri beğeniyor.

Rapora göre reklam süreleri de dâhil olmak üzere Türkiye’deki dizilerin % 60’ının uzunluğu, 120 ile 180 dakika arasında değişirken, 60 dakikanın altında süren diziler diğer birçok ülkenin aksine Türkiye’de neredeyse yok denecek kadar az.

Araştırmaya göre, 2013-2014 yayın sezonu sonu itibariyle yayında olan diziler arasında bölüm sayısı dikkate alındığında en uzun haftalık dizilerin başında 336 bölümle Arka Sokaklar dizisi geliyor. Onu, Kurtlar Vadisi Pusu (229 bölüm) ve Çocuklar Duymasın (156 bölüm) dizileri takip ediyor. 

Infografik için tıklayın

Dünyanın En Renkli Ekranı:Türkiye’de Dizi Sektörü
Faydalı buldunuz mu?