Deloitte energy

Прес-релізи

Компанія «Делойт» презентувала початковий звіт корпоратизації Енергоатома

Фахівці компанії «Делойт» презентували представникам міжнародних та урядових організацій початковий звіт проекту з корпоратизації ДП НАЕК «Енергоатом», що окреслює основні цілі, етапи та завдання проекту ЄБРР «Україна: Корпоративний розвиток Енергоатома». Мета проекту – допомогти Уряду України та керівництву Енергоатома провести прозорі та ефективні перетворення з унітарного державного підприємства у корпоративну компанію, що повністю належить державі. Проект реалізовується компанією «Делойт», яку Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) обрав консультантом для ДП НАЕК «Енергоатом», у консорціумі з консалтинговою компанією IMEPOWER та Sargent & Lundy.

Рeалізація проeкту передбачає проведення 39 основних заходів у 3 етапи. Серед них: огляд та оцінка наявної в Україні законодавчої бази, складання «Дорожньої карти» корпоратизації Енергоатома, оформлення питань корпоративного управління та визначення повноважень правління з урахуванням найкращого досвіду та міжнародних стандартів. Крім того, на завершальному етапі буде розроблено проект 10-річного плану розвитку Енергоатома в розрізі управління фінансами, залучення довгострокового капіталу та управління грошовими коштами. Тривалість проекту – 18 місяців, до 31 липня 2018 року.

На презентації президент Енергоатома Юрій Недашковський відзначив важливість та перспективи, які відкриває для Компанії корпоратизація. «Зміни давно назріли. Енергоатом може функціонувати і в унітарній формі, однак саме корпоратизація відкриває для нас багато нових можливостей. В той же час, зараз на процес корпоратизації накладаються законодавчі зміни про створення наглядових рад. Для того, щоб гармонізувати ці процеси, необхідно провести напружену спільну роботу. І сьогодні чудова нагода зробити серйозний крок у цьому напрямку», – зазначив президент Енергоатома.

Серед державних організацій на презентацію початкового звіту були запрошені представники Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку, Міністерства праці та соціальної політики, Державної інспекції України з питань праці, Державної інспекції ядерного регулювання України, Фонду держмайна та інших урядових державних організацій. 

Також на зустріч були запрошені представники міжнародних організацій, зокрема Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Європейської комісії, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, ЄВРАТОМ, МАГАТЕ, агентства США з міжнародного розвитку та Посольства США в Україні.

На звершення презентації сторони обговорили ризики та переваги здійснення цього проекту, що викликало жваву дискусію. Було вирішено продовжити роботу над планом корпоратизації Енергоатома з залученням представників компанії, консультантів та усіх зацікавлених сторін, зокрема Кабінету Міністрів України, Державної інспекції з ядерного регулювання, кредиторами та Міжнародною агенцією атомної енергетики (МАГАТЕ). На думку фахівців, успіх корпоратизації залежатиме від виконання завдань і досягнення консенсусу між ключовими сторонами. 

Довідка. 25 березня 2013 року відбулося підписання гарантійної угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку і кредитної угоди між ЄБРР та НАЕК «Енергоатом» за проектом «Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій» (КзППБ). Згідно з угодою ЄБРР надає НАЕК «Енергоатом» кредит на суму 300 млн євро на реалізацію заходів у рамках КзППБ. Кредит надається під державні гарантії. Однією з обов’язкових умов кредитної угоди є провeдeння корпоратизації НАЕК «Енергоатом» відповідно до дорожньої карти, розроблeної консультантом з корпоратизації за зразками найкращої світової практики.

Чи була корисною ця інформація?