Новини

НБУ спростив закордонні операції українців

Інформаційне повідомлення 

9 березня 2017 року

Національний банк України переглянув підходи до ліцензування операцій фізичних осіб з розміщення коштів на закордонних рахунках та здійснення інвестицій за межі України.

Про це зазначається в Постанові Національного банку України (далі – «НБУ») від 23 лютого 2017 року № 14 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі – «Постанова № 14»). Відповідні зміни набрали чинності 25 лютого 2017 року.

Відповідно до Постанови № 14 відтепер фізичні особи можуть здійснювати наступні операції без індивідуальних ліцензій НБУ:

1) Розміщення на закордонних рахунках валюти з джерелом походження за межами України, зокрема кошти, отримані у якості заробітної плати, стипендій, пенсій, аліментів, дивідендів тощо.

2) Здійснення інвестицій за кордоном за рахунок коштів, що знаходяться за межами України, зокрема інвестування з закордонних рахунків, реінвестування коштів за межами України, торгівля фінансовими інструментами на іноземних біржах тощо.

При цьому, фізичні особи, як і раніше, повинні отримувати індивідуальні ліцензії НБУ для здійснення переказу коштів з України з метою їх інвестування або розміщення на закордонних рахунках. Це є вимогою Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», яка спрямована на запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни.

Як повідомляє НБУ, подальша лібералізація валютних операцій фізичних осіб, які наразі потребують ліцензування, буде здійснюватися відповідно до Концепції нового валютного регулювання та на підставі нового закону «Про валюту» – єдиного рамкового закону про валютне регулювання, проект якого на даний час розробляється НБУ спільно з експертами, залученими Європейською комісією.

Ми будемо раді надати Вам консультаційну допомогу з питань, які можуть виникнути у Вас щодо вищевказаних законодавчих змін.
 

Чи була корисною ця інформація?