brexit-nieuwsflash

News

Brexit nieuwsflash

KMO-update

In deze nieuwsflash: BE maatregelen - wetsontwerp ter voorbereiding no-deal scenario | UK maatregelen - post-brexit importtarieven UK en controle UK btw-nummers | GDPR en brexit

21 maart 2019

De voorbije stemmingen in het Britse parlement brachten helaas geen verdere verduidelijking/zekerheid waardoor alle volgende brexitscenario’s tot op vandaag nog mogelijk zijn. Gezien de blijvende onzekerheid blijven zowel de UK als de BE overheid brexitrichtlijnen en aanbevelingen publiceren.

Voorbereidende maatregelen BE

Wetsontwerp

Via het wetsontwerp van 19/02/2019 bereidt België zich voor op een no-deal scenario. De tijdelijke beginselen opgenomen in het wetsontwerp zijn enkel van toepassing indien geen akkoord is bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk en behandelt volgende thema’s:

  • asiel en migratie (verblijfsrecht/verblijfsaanvragen)
  • energie (vervoer van gasachtige producten)
  • werk (startbanen)
  • sociale zaken (coördinatie van de socialezekerheidsstelsels)
  • financiën (regime beleggingsondernemingen)
  • economie (wijziging wet betreffende de verzekeringen).

Voorbereidende maatregelen UK

Invoertarieven – tijdelijke aanpak Noord-Ierland

De UK administratie heeft 2 handelsmaatregelen gepubliceerd in geval van een no-deal scenario:

  • ontwerp van de post-brexit-invoertarieven in de UK die van toepassing zijn in geval van een harde brexit gedurende 12 maanden. Invoerrechten voor veruit de meeste producten worden tot een 0 % recht gereduceerd.
  • unilaterale tijdige aanpak van controles, processen en tarieven in Noord-Ierland.
Check UK btw-nummers

De UK-administratie zal voorzien in een ‘VAT checking service’ waardoor de geldigheid van de UK btw-nummers na 30 april 2019 nog steeds zal kunnen geverifieerd worden. 

GDPR en brexit

Zodra de brexit definitief is, wordt het Verenigd Koninkrijk aanzien als ‘derde land’ en mag een Britse onderneming niet langer EU-persoonsgegevens verwerken zonder bijkomende waarborgen te bieden.

Indien er geen akkoord hieromtrent wordt afgesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk en u een samenwerking met een Britse softwarepartner, transportpartner, leverancier, etc. in stand wenst te houden na de Brexit, dienen de partijen bijkomende waarborgen te stellen, bijvoorbeeld ‘standard contractual clauses’ (dit is een bijzondere dataverwerkingsovereenkomst).

Indien er hierover een akkoord tussen de EU en het VK wordt bereikt zullen deze bijkomende waarborgen normaal niet noodzakelijk zijn.

Gepubliceerd op 28/03/2019

Indien u btw gerelateerde vragen hebt, gelieve contact op te nemen met:

Lore Germonpré, lgermonpre@deloitte.com

De boodschap blijft, zelfs met het oog op een brexit-uitstel, nog steeds om uw verschillende commerciële transacties met het Verenigd Koninkrijk in kaart te brengen, inclusief de huidige Incoterms, de contractuele afspraken met uw UK leveranciers/klanten, …

Did you find this useful?