IFRS17

Comunicate de presa

IFRS 17: Comentariul Deloitte privind noul standard internațional de raportare financiară pentru societățile de asigurare

Francesco Nagari, lider global IFRS în domeniul asigurărilor la Deloitte este de părere că:

“Publicarea IFRS 17 marchează o schimbare unică în contabilizarea polițelor de asigurare. Noile reglementări au scopul de a aduce mai multă transparență în raportarea financiară într-o industrie ale căror conturi au fost adeseori etichetate drept netransparente și, în același timp, complicate. Un singur limbaj contabil pentru asigurători ar trebui să îmbunătățească comparabilitatea în țări în care, la acest moment, practicile naționale nu sunt uniform aplicate.

„Vor fi necesare eforturi substanțiale pentru a implementa IFRS 17. Evaluarea datoriilor din asigurare va reflecta rata dobânzilor de piață și impactul asupra beneficiilor garantate ale asiguraților. Veniturile din polițele de asigurare vor fi raportate sistematic pe perioada acoperirii contractuale. Profitul aferent perioadei de acoperire rămase va fi raportat, în mod explicit, drept o componentă a datoriilor din asigurare”.

Petr Pruner, partener  Deloitte România, a adăugat: “Deloitte estimează că implementarea cerințelor noului standard IFRS 17 va conduce la schimbări majore cu privire la procesele actuariale și de raportare financiară ale companiilor de asigurare și asupra sistemelor și datelor acestora. Acest efort va genera, cel mai probabil, costuri de implementare pentru mulți asigurători, similare cu cele survenite în Uniunea Europeană odată cu adoptarea reglementărilor Solvency II- estimate a fi între trei și patru miliarde de Euro pentru asigurătorii din UE*.

Acest efort va fi mai mare pentru asiguratorii de viață decât pentru cei generali. Acoperirea pe termen lung aferentă polițelor de asigurare de viață precum si prezența tot mai mare a opțiunilor și beneficiilor garantate în cadrul polițelor de asigurare de viață vor necesita un set mai detaliat de date contabile și actuariale”.

Notă pentru editori

* Potrivit estimărilor Comisiei Europene, costul net de implementare a reglementărilor Solvency II pentru întreaga industrie de asigurări din UE a fost estimat la aproximativ 3 - 4 miliarde Euro. 

V-a fost de folos informația?