Privacy

Privacy Policy

This Privacy Policy was last updated on 16 December 2014

Introduction

Deloitte.com is comprised of various individual global, country, regional, or practice specific websites, each of which is provided by Deloitte Touche Tohmatsu Limited ("DTTL") or one of its member firms or their related entities (collectively, the "Deloitte Network"). These individual websites are designated in the upper right hand corner of each webpage.

This Privacy Policy applies only to the specific webpages of deloitte.com designated as "Malaysia" in the upper right hand corner, which are referred to below as "this Website".

In Malaysia, the services are provided by Deloitte and other related entities in Malaysia ("Deloitte in Malaysia"), which are affiliates of Deloitte Southeast Asia Ltd.  Deloitte Southeast Asia Ltd is a member firm of Deloitte Touche Tohmatsu Limited.  Deloitte in Malaysia, which is within the Deloitte Network, is the entity that is providing this Website and is referred to in this Privacy Policy as "we", "us", or "our".  We are a privacy conscious global organisation and this Privacy Policy explains how we protect visitors’ information gathered via this Website.

To process, administer and/or manage your relationship with us, we will necessarily need to collect, use, disclose and/or process your personal data and/or personal data provided by you. We will only process your personal data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010, the applicable regulations, guidelines, orders made under the Personal Data Protection Act 2010 and any statutory amendments or re-enactments made of the Personal Data Protection Act 2010 from time to time (collectively referred to as the "PDPA") as well as this Privacy Policy.

By using this Website you are agreeing to the use of your information as described in this Privacy Policy.

Please note that the other country, regional and practice specific websites contained within deloitte.com are provided by other entities within the Deloitte Network and are not provided by us. Such websites, as well as other websites that may be linked to this Website, are not governed by this Privacy Policy. We encourage visitors to review each of these other website's privacy policies before disclosing any personal information.

This Privacy Policy may be supplemented or amended from time to time by privacy policies that are specific to certain areas of this Website (e.g., recruitment). For more detail about the online recruitment process, please review the specific statement governing that area.

If you have any questions regarding this Privacy Policy, please contact webmaster services using the contact us link.

If you are a corporate entity/an organisation, references to the term "you" and "your" shall also include your employees, representatives and agents. 

Information collection

As a visitor, you do not have to submit any personal information in order to use the Website. This Website only collects personal information that is specifically and voluntarily provided by visitors for the purpose the personal information is collected. Such information may consist of, but is not limited to, your name, current job title, company address, email address and telephone and fax numbers. Do not provide personal information to us, unless you consent to our use of that information for its legitimate business purpose.

We may also store and maintain any content that you provide, including but not limited to postings on any blogs, forums, wikis and other social media applications and services that we may provide.

We do not usually seek sensitive information (e.g., data relating to race or ethnic origin, religious beliefs, criminal record, physical or mental health, or sexual orientation) from visitors. We will, where necessary, obtain your explicit consent to collect and use such information.

Personal Data Collection

The term "personal data" means any information in our possession or control that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified or are identifiable from that and other information in our possession such as name, address, telephone number, email address, fax number, NRIC No, date of birth, email address, job title, etc. The types of personal data collected depend on the purpose of collection. We may "process" your personal data by way of collecting, recording, holding, storing, using and/or disclosing it.

Your personal data may be collected from you during your course of dealings with us in any way or manner including pursuant to any transactions and/or communications made from/with us. We may also collect your personal data from a variety of sources, including without limitation, at any meetings, events, seminars, conferences, talks, road shows, customer satisfaction surveys organised and/or sponsored by us and/or other entities of the Deloitte Network, as well as from publicly available sources.

In addition, we may also receive, store and process your personal data which are provided or made available by any third parties, credit reference bodies, regulatory and law enforcement authorities, for reasons including delivery of our services, performance of conditions of agreements and/or to comply with our legal and regulatory obligations. We may also store and maintain any content that you provide, including but not limited to postings on any blogs, forums, wikis and other social media applications and services that we may provide.

Purpose of Personal Data Collected

We may collect, use and process your personal data and/or personal data furnished by you for the following purposes (collectively referred to as the "Purposes"):

  • to assess, process and provide services to you;
  • to facilitate, process, deal with, administer, manage and/or maintain your relationship with us;
  • to consider and/or process your application/transaction with us;
  • to respond to your enquiries or complaints or resolve any issues and disputes which may arise in connection with any dealings with us;
  • to administer and process any payments related to services requested by you;
  • to perform client due diligence checks pursuant to the requirements and rules prescribed under the Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001 and by the Financial Intelligence Unit of Bank Negara Malaysia;
  • to facilitate your participation in, and our administration of, any events including meetings, seminars, conferences, talks, road shows, contests or campaigns;
  • to facilitate your participation or posting of any contents in any forums, bulletin boards, discussions, blogs, wikis and other social media applications and services that we may provide;
  • to conduct credit reference checks and establish your credit worthiness, where necessary, in providing you with our services;
  • to carry out due diligence or other monitoring or screening activities (including background checks) in accordance with legal or regulatory obligations or risk management procedures that may be required by law or that may have been put in place by us;
  • to administer and give effect to your commercial transactions with us;
  • to process any payments related to your commercial transactions with us;
  • to provide you with information and/or updates on services offered by us and/or other entities of the Deloitte Network and/or events, conferences, talks and seminars organised by us and selected third parties (which include any entities of the Deloitte Network) which may be of interest to you from time to time by SMS, phone call, email, fax, mail, social media and/or any other appropriate communication channels;
  • to provide you with reference materials through any appropriate communication channels including to allow you to download publications or documents from this Website;
  • to send you seasonal greetings messages, corporate gifts (e.g. gifts branded with our logo or business message) and newsletters from time to time;
  • to send you invitation to join our events, promotions, mailing lists as well as conferences, talks and seminars;
  • to monitor, review and improve our events and services;
  • to process and analyse your personal data either individually or collectively with other individuals;
  • to conduct market research or surveys, internal marketing analysis, customer profiling activities, analysis of customer patterns and choices, planning and statistical and trend analysis in relation to our services;
  • to share any of your personal data with the auditor for our internal audit and reporting purposes;
  • to share any of your personal data pursuant to any agreement or document which you have duly entered with us for purposes of seeking legal and/or financial advice and/or for purposes of commencing legal action;
  • to share any of your personal data with a third party necessary for the preparation of legal documents or contract to be entered by you;
  • to share any of your personal data with insurance companies necessary for the purpose of applying and obtaining insurance policy(ies), if necessary;
  • to share any of your personal data with financial institutions necessary for the purpose of applying and obtaining credit facility(ies), if necessary;
  • to maintain and improve customer relationship;
  • to maintain and update internal record keeping, files and contact lists;
  • to detect, investigate and prevent any fraudulent, prohibited or illegal activity or omission or misconduct;
  • to enable us to perform our obligations and enforce our rights under any agreements or documents that we are a party to;
  • to transfer or assign our rights, interests and obligations under any agreements entered into with us;
  • to meet any applicable legal or regulatory requirements and making disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular or code applicable to us;
  • to comply with or as required by any request or direction of any governmental authority; or responding to requests for information from public agencies, ministries, statutory bodies or other similar authorities;
  • to enforce or defend our rights and your rights under, and to comply with, our obligations under the applicable laws, legislation and regulations;
  • for direct marketing purposes via SMS, phone call, email, fax, mail, social media and/or any other appropriate communication channels;
  • for internal administrative purposes;
  • for audit, risk management and security purposes;
  • for our storage, hosting back-up (whether for disaster recovery or otherwise) of your personal data, whether within or outside Malaysia; and/or
  • for other purposes required to operate, maintain and better manage our business and your relationship with us,

and you agree and consent to us using and processing your personal data for the Purposes in the manner as identified in this Privacy Policy. If you do not consent to us processing your personal data for one or more of the Purposes, please notify us at the contact details below.

We will seek your separate consent for any other purposes which do not fall within the categories stated above.

Consequences of Not Consenting to this Privacy Policy

The collection of your personal data by us may be mandatory or voluntary in nature depending on the Purposes for which your personal data is collected. Where it is mandatory for you to provide us with your personal data, and you fail or choose not to provide us with such data, or do not consent to the above or this Privacy Policy, we will not be able to provide our services or otherwise deal with you, if at all.

Log information, Cookies and Web Beacons

This Website collects standard internet log information including your IP address, browser type and language, access times and referring website addresses. To ensure that this Website is well managed and to facilitate improved navigation, we or our service provider(s) may also use cookies (small text files stored in a user’s browser) or Web beacons (electronic images that allow this Website to count visitors who have accessed a particular page and to access certain cookies) to collect aggregate data. Additional information on how we use cookies and other tracking technologies and how you can control these can be found in our cookie notice.

Disclosure of Personal Data to Third Parties

We will not sell, rent, transfer or disclose any of your personal data to any third party without your consent. However, we may disclose your personal data to the following third parties, for one or more of the above Purposes:

  • any entities of the Deloitte Network;
  • your immediate family members and/or emergency contact person as may be notified to us from time to time;
  • successors in title to us;
  • any person under a duty of confidentiality to which has undertaken to keep your personal data confidential which we have engaged to discharge our obligations to you;
  • any party in relation to legal proceedings or prospective legal proceedings;
  • our auditors, consultants, lawyers, accountants or other financial or professional advisers appointed in connection with our business on a strictly confidential basis, appointed by us to provide services to us;
  • any party nominated or appointed by us either solely or jointly with other service providers, for purpose of establishing and maintaining a common database where we have a legitimate common interest;
  • data centres and/or servers located within or outside Malaysia for data storage purposes;
  • storage facility and records management service providers;
  • payment channels including but not limited to banks and financial institutions for purpose of assessing, verifying, effectuating and facilitating payment of any amount due to us in connection with our services;
  • government agencies, law enforcement agencies, courts, tribunals, regulatory/professional bodies, industry regulators, ministries, and/or statutory agencies or bodies, offices or municipality in any jurisdiction, if required or authorised to do so, to satisfy any applicable law, regulation, order or judgment of a court or tribunal or queries from the relevant authorities;
  • our business partners, third party service providers, vendors, contractors or agents, on a need to know basis, that provide related services in connection with our business, or discharge or perform one or more of the above Purposes and other purposes required to operate and maintain our business;
  • insurance companies for the purpose of applying and obtaining insurance policy(ies), if necessary;
  • financial institutions for the purpose of applying and obtaining credit facility(ies), if necessary;
  • financial institutions and merchants in connection with your commercial transactions with us;
  • the general public when you become a winner in a contest, participate in our events, conferences, talks and seminars by publishing your name, photographs and other personal data without compensation for advertising and publicity purposes;
  • any third party (and its advisers/representatives) in connection with any proposed or actual reorganisation, merger, sale, consolidation, acquisition, joint venture, assignment, transfer, funding exercise or asset sale relating to any portion of Deloitte in Malaysia; and/or
  • any other person reasonably requiring the same in order for us to operate and maintain our business or carry out the activities set out in the Purposes or as instructed by you.

We recognise that your personal data is valuable and we take all reasonable measures to protect your personal data while it is in our care.

Retention

The personal data you submit to us will only be retained for as long as is required for the purposes for which it was collected or as required by law. Your personal data is then destroyed or anonymised from our records and system in accordance with our retention policy in the event your personal data is no longer required for the said purposes unless its further retention is required to satisfy a longer retention period to meet our operational, legal, regulatory, tax or accounting requirements.

Blogs, Forums, Wikis and other Social Media

This Website may host various blogs, forums, wikis and other social media applications or services that allow you to share content with other users (collectively "Social Media Applications"). Any personal data or other information that you contribute to any Social Media Application can be read, collected and used by other users of that Social Media Application over whom we have little or no control. Therefore, we are not responsible for any other user’s use, misuse or misappropriation of any personal data or other information that you contribute to any Social Media Application.

Accuracy of Personal Data

When personal data is collected by us, we assume responsibility for keeping an accurate and up-to-date record of your personal data once you have submitted and verified the data. We do not assume responsibility for verifying the ongoing accuracy of the personal data. You will promptly update us in the event of any change to your personal data. If we are informed by you that any of your personal data which we have collected is no longer accurate, we will only make appropriate corrections based on the updated information provided by you. We are committed to providing reasonable and practical access to you for the opportunity to identify and correct any inaccuracies. When requested and practical, we will delete identifying information from current operational systems.

Access to Personal Data

Visitors who have any problem accessing their profiles, or would like to request a copy of their personal data should contact webmaster services using the contact us link. In all cases we will treat requests to access personal data or change personal data in accordance with applicable legal requirements.

Your Rights

In addition to the above, to the extent that the applicable law allows, you have the right to request for access to, request for a copy of, request to update or correct, your personal data held by us. We may charge a small fee (such amount as permitted by the PDPA) to cover the administration costs involved in processing your request to access your personal data. Notwithstanding the foregoing, we reserve our rights to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your personal data.

You have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data (for example, requesting us to stop sending you any marketing and promotional materials or contacting you for marketing purposes).

You also have the right, by notice in writing, to inform us on your withdrawal (in full or in part) of your consent given previously to us subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable duration of time for the withdrawal of consent to be effected. However, your withdrawal of consent could result in certain legal consequences arising from such withdrawal. In this regard, depending on the extent of your withdrawal of consent for us to process your personal data, it may mean that we will not be able to continue with your existing relationship with us or the contract that you have with us will have to be terminated.

Information Security

We have, where practicable, put in place reasonable commercial standards of technology and operational security to protect all information provided by you from unauthorised access, disclosure, alteration, or destruction.

The Internet is not a secure medium. However, we have put in place various security procedures with regard to this Website and your electronic communications with us. All our employees and data processors, who have access to, and are associated with the processing of your personal data, are obliged to respect the confidentiality of your personal data.

Please be aware that communications over the Internet, such as emails/webmails are not secure unless they have been encrypted. Your communications may be routed through a number of countries before being delivered – this is the nature of the World Wide Web/Internet.

We cannot and do not accept responsibility for any unauthorised access or interception or loss of personal data that is beyond our reasonable control.

Cross Border Transfer

Personal data collected by us may be disclosed or transferred to entities located outside Malaysia or where you access this Website from countries outside Malaysia. Please note that these foreign entities may be established in countries that might not offer a level of data protection that is equivalent to that offered in Malaysia under the laws of Malaysia. In addition, our information technology storage facilities and servers may be located in other jurisdictions outside of Malaysia and your personal data may be stored on servers located outside Malaysia. By submitting data to us, you are providing explicit consent for cross border transmission of data collected for the fulfilment of your requests. We shall endeavour to ensure that reasonable steps are taken to procure that all such third parties outside of Malaysia shall not use your personal data other than for that part of the Purposes and to adequately protect the confidentiality and privacy of your personal data.

Changes to this Privacy Policy

We may modify or amend this Privacy Policy from time to time at our discretion with reasonable prior notice to you. We will notify you of any amendments via announcements on this Website or other appropriate means. Please check this Website from time to time to see if there are amendments to this Privacy Policy. When we make changes to this Privacy Policy, we will also amend the revision date at the top of this page. We encourage you to periodically review this Privacy Policy to be informed about how we are protecting your personal data.

Any amendments to this Privacy Policy will be effective upon notice to you. By continuing to communicate with us, use our services, and/or access to this Website after being notified of any amendments to this Privacy Policy, you will be treated as having agreed to and accepted those amendments.

Family and Children's Privacy Protection

We understand the importance of protecting children's privacy in the interactive online world. This Website is not designed for or intentionally targeted at minors (under 18 years of age or younger). It is not our policy to intentionally collect or maintain personal data about anyone under the age of 18. To the extent that you have provided (or will provide) personal data of minors or individuals not legally competent to give consent, you confirm that you are the parent or guardian or person who has parental responsibility over them or the person appointed by court to manage their affairs or that they have appointed you to act for them, to consent on their behalf to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Policy.

To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your family members, spouse, other dependents (if you are an individual), directors, shareholders, employees, representatives, agents (if you are a corporate entity/an organisation) and/or other individuals, you confirm that you have explained (or will explain) to them that their personal data will be provided to, and processed by us and you represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Privacy Policy.

Notice and Choice Principle Statement

If you are a client or prospective client, in addition to Deloitte Malaysia’s Privacy Policy on this website, please refer to our Notice and Choice Principle Statement which outlines how we intend to deliver all the rights and protections you are entitled to, in respect of your personal data.

Questions or Complaints

If you have any questions or concerns regarding your privacy, or have any further queries, or would like to make a complaint or data access or correction request in respect of your personal data, please direct them to webmaster services using the contact us link or write to us at the contact details below:

Privacy Office

Address: Level 16, Menara LGB, 1 Jalan Wan Kadir, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur
Contact No.: +603 7610 8888
Fax No.: +603 7726 8986
Email Address: myprivacyoffice@deloitte.com

In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Privacy Policy is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any conflicts or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Polisi Privasi

Notis Privasi ini telah dikemaskini pada 16 Disember 2014

Pengenalan

Deloitte.com terdiri daripada pelbagai laman-laman Web individu global, negara, serantau, atau praktis khusus, setiap yang disediakan oleh Deloitte Touche Tohmatsu Limited ("DTTL") atau salah satu daripada firma-firma ahli atau entiti yang berkaitan dengannya (secara kolektif, "Rangkaian Deloitte"). Laman-Laman Web individu ini akan ditetapkan di atas sebelah kanan setiap halaman Web.

Polisi Privasi ini hanya digunakan di dalam Laman Web khusus deloitte.com yang ditetapkan sebagai "Malaysia" di bahagian atas sebelah kanan, yang dirujuk di bawah sebagai "Laman Web ini".

Di Malaysia, perkhidmatan yang disediakan oleh Deloitte dan entiti lain yang berkaitan di Malaysia ("Deloitte di Malaysia"), yang merupakan gabungan Deloitte Southeast Asia Ltd. Deloitte Southeast Asia Ltd adalah sebuah firma ahli Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Deloitte di Malaysia, yang berada dalam Rangkaian Deloitte, adalah entiti yang menyediakan Laman Web ini dan yang dirujuk di dalam Polisi Privasi ini sebagai "kami", atau "kita". Kami adalah sebuah organisasi global yang mengutamakan privasi dan Polisi Privasi ini menerangkan bagaimana kami melindungi maklumat pelawat yang dikumpul melalui Laman Web ini.

Bagi memproses, mentadbir dan/atau mengurus hubungan anda dengan kami, kami perlu mengumpul, mengguna, mendedahkan dan/atau memproses data peribadi dan/atau data peribadi yang diberi oleh anda. Kami hanya akan memproses data peribadi anda sepertimana yang tertera di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, peraturan-peraturan yang berkenaan, garis panduan, perintah yang dikeluarkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan apa-apa pemindaan berkanun atau penggubalan semula yang dibuat pada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dari semasa ke semasa (secara kolektif dirujuk sebagai “PDPA”) serta Polisi Privasi ini.

Dengan menggunakan Laman Web ini, anda bersetuju untuk kami menggunakan maklumat anda sepertimana yang dinyatakan dalam Polisi Privasi ini.

Sila ambil perhatian bahawa Laman Web negara lain, rantau dan praktis khusus yang terkandung dalam deloitte.com adalah disediakan oleh entiti lain di dalam Rangkaian Deloitte dan bukan disediakan oleh kami. Laman Web tersebut, dan juga laman-Laman Web lain yang boleh dipautkan kepada Laman Web ini, adalah tidak tertakluk kepada Polisi Privasi ini. Kami menggalakkan pelawat untuk merujuk kepada penyata privasi dalam setiap Laman Web tersebut sebelum mendedahkan maklumat peribadi.

Polisi Privasi ini boleh dipinda dari semasa ke semasa dengan penyata privasi yang khusus untuk bahagian-bahagian tertentu di Laman Web ini (contoh, pengambilan pekerja). Untuk maklumat lanjut mengenai proses pengambilan pekerja secara online, sila semak semula penyataan khusus yang mentadbir bahagian itu.

Sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan ataupun kemusykilan mengenai Polisi Privasi ini, sila hubungi khidmat webmaster dengan menggunakan pautan hubungi kami.

Sekiranya anda merupakan sebuah entiti korporat/organisasi, rujukan kepada terma “anda” akan merangkumi kakitangan anda, wakil-wakil dan ejen-ejen anda.

Pengumpulan maklumat

Sebagai pelawat, anda tidak perlu mengemukakan maklumat peribadi untuk menggunakan Laman Web ini. Laman Web ini hanya mengumpul maklumat peribadi khusus dan yang dikemukakan secara sukarela oleh pelawat untuk tujuan maklumat peribadi. Maklumat tersebut boleh terdiri daripada, tetapi tidak terhad kepada, nama, jawatan, alamat syarikat, alamat e-mel, nombor telefon dan nombor faks. Pelawat tidak perlu memberi maklumat peribadi kepada kami, melainkan anda bersetuju untuk kami menggunakan maklumat tersebut bagi tujuan perniagaan yang sah.

Kami mungkin menyimpan dan menyenggarakan mana-mana kandungan yang anda berikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada siaran-siaran dalam mana-mana blog, forum, wiki dan aplikasi media sosial dan perkhidmatan yang kami sediakan.

Pada kebiasaannya, kami tidak akan mengumpul data peribadi yang sensitif (contoh. data yang berkenaan dengan bangsa atau asal etnik, kepercayaan agama, rekod jenayah, kesihatan fizikal atau mental, atau orientasi seksual). Kami akan, jika diperlukan, mendapatkan persetujuan secara jelas dan nyata daripada anda untuk mengumpul dan mengguna data peribadi yang sensitif tersebut.

Pengumpulan Data Peribadi

Terma “data peribadi” bermaksud sebarang maklumat dalam milikan atau kawalan kami yang berkaitan samada secara langsung ataupun tidak langsung kepada individu di mana individu tersebut boleh dikenalpasti dan maklumat lain dalam milkan kami seperti nama, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, nombor faks, nombor kad pengenalan, tarikh lahir, jawatan dan sebagainya. Jenis data peribadi yang dikumpul adalah bergantung kepada tujuan pengumpulan tersebut. Kami boleh “memproses” data peribadi anda dengan mengumpul, merakam, memegang, menyimpan, mengguna dan/atau mendedahkan data tersebut.

Data peribadi anda boleh dikumpul daripada anda sepanjang perjalanan urusan antara kita dalam mana-mana cara termasuklah melalui sebarang transaksi dan/atau komunikasi yang dibuat daripada/dengan kami. Kami juga boleh mengumpul data peribadi anda daripada sumber-sumber lain, termasuklah dan tidak terhad kepada, mana-mana mesyuarat, acara, seminar, persidangan, ceramah, pameran bergerak, kajian kepuasan pelangan yang dianjurkan dan/atau ditaja oleh kami dan/atau entiti lain daripada Rangkaian Deloitte, serta daripada sumber yang boleh didapati secara umum.

Tambahan pula, kami juga boleh menerima, menyimpan dan memproses data peribadi anda yang diberikan atau disediakan oleh mana-mana pihak ketiga, agensi rujukan kredit, pihak berkuasa dan penguatkuasaan undang-undang, bagi tujuan termasuklah memberikan perkhidmatan, perlaksanaan syarat-syarat perjanjian dan/atau untuk mematuhi kewajipan kami di bawah undang-undang ataupun peraturan-peraturan. Kami juga boleh menyimpan dan mengekalkan mana-mana kandungan yang anda berikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada catatan mana-mana blog, forum, wiki dan aplikasi media sosial dan perkhidmatan lain yang kami boleh sediakan.

Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

Kami mengumpul,mengguna dan memproses data peribadi anda/atau data peribadi yang diberikan oleh anda untuk tujuan berikut (dirujuk secara kolektif sebagai “Tujuan-Tujuan”):

  • untuk mengakses, memproses, dan memberikan perkhidmatan kepada anda;
  • untuk memudahkan, memproses, menangani, mengurus dan/atau mengekalkan hubungan anda dengan kami;
  • untuk mempertimbangkan dan/atau memproses permohonan/transaksi anda dengan kami;
  • untuk memberi maklum balas kepada pertanyaan atau aduan atau untuk menyelesaikan isu-isu dan konflik yang timbul berkaitan dengan urusan antara kita;
  • untuk mentadbir dan memproses sebarang bayaran yang berkaitan dengan perkhidmatan yang dimohon oleh anda;
  • untuk melaksanakan pelanggan pemeriksaan usaha wajar mengikut syarat-syarat dan peraturan-peraturan yang ditetapkan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram Dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 dan yang ditetapkan oleh Unit Perisikan Kewangan Bank Negara Malaysia;
  • untuk memudahkan penglibatan anda dalam dan untuk pentadbiran kami bagi, sebarang acara termasuklah mesyuarat, seminar, persidangan, ceramah, pameran bergerak, pertandingan atau kempen;
  • untuk memudahkan penglibatan anda atau terbitan apa-apa kandungan dalam mana-mana forum, papan buletin, perbincangan, blogs, wikis serta aplikasi dan perkhidmatan media sosial lain yang kami bekalkan;
  • untuk melaksanakan pemeriksaan rujukan kredit dan memastikan kepercayaan kredit, apabila diperlukan, ketika memberikan perkhidmatan kami kepada anda;
  • untuk melaksanakan pemeriksaan usaha wajar atau pengawasan lain atau aktiviti pemeriksaan (termasuklah pemeriksaan latar belakang) mengikut kewajipan yang diperlukan di bawah undang-undang atau peraturan-peraturan atau prosedur pengurusan risiko yang diperlukan mengikut undang-undang atau yang telah diwujudkan oleh kami;
  • untuk mentadbir dan melaksana transaksi komersial anda dengan kami;
  • untuk memproses sebarang bayaran yang berkaitan dengan transaksi komersial antara anda dengan kami;
  • untuk membekalkan kepada anda dengan maklumat dan/atau maklumat terkini tentang perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami dan/atau entiti-entiti lain dalam Rangkaian Deloitte dan/atau acara, persidangan, ceramah dan seminar yang dianjurkan oleh kami dan pihak ketiga yang tertentu (termasuk mana-mana entiti dalam Rangkaian Deloitte) yang mungkin diminati oleh anda, dari semasa ke semasa melalui SMS, panggilan telefon, emel, faks, surat, media sosial dan/atau mana-mana saluran komunikasi yang bersesuaian;
  • untuk membekalkan kepada anda dengan bahan rujukan melalui saluran komunikasi yang bersesuaian termasuklah membenarkan anda untuk memuat turun penerbitan atau dokumen daripada Laman Web ini;
  • untuk menghantar kepada anda mesej salam perayaan, hadiah korporat (contohnya hadiah yang mempunyai logo kami atau mesej korporat) dan penerbitan surat berita, dari semasa ke semasa;
  • untuk menghantar kepada anda jemputan ke acara kami, promosi, senarai surat-menyurat, serta persidangan, ceramah dan seminar;
  • untuk mengawasi, mengkaji dan mempertingkatkan acara dan perkhidmatan kami;
  • untuk memproses dan menganalisis data peribadi anda sama ada secara individu atau secara kolektif dengan individu lain;
  • untuk menjalankan kajian selidik pasaran, analisis dalaman pasaran, aktiviti memprofil pelanggan, menganalisa corak dan pilihan pelanggan, perancangan dan statistik serta analisis trend berkaitan dengan perkhidmatan kami;
  • untuk berkongsi sebarang data peribadi anda dengan juru audit untuk tujuan audit dalaman kami dan untuk tujuan laporan;
  • untuk berkongsi sebarang data peribadi anda mengikut perjanjian atau dokumen yang melibatkan kami bagi tujuan mendapat nasihat undang-undang atau kewangan dan/atau bagi tujuan memulakan tindakan undang-undang;
  • untuk berkongsi sebarang data peribadi anda dengan pihak ketiga bagi tujuan menyediakan dokumen atau perjanjian yang perlu ditandatangani oleh anda;
  • untuk berkongsi sebarang data peribadi anda dengan syarikat-syarikat insurans bagi tujuan memohon dan memperolehi polisi insurans, jikalau diperlukan;
  • untuk berkongsi sebarang data peribadi anda dengan institusi kewangan bagi tujuan memohon dan memperolehi kemudahan kredit, jika diperlukan;
  • untuk mengekalkan dan mempertingkatkan hubungan dengan pelanggan;
  • untuk mengekalkan dan mengemaskini rekod simpanan dalaman, fail dan senarai kenalan;
  • untuk mengesan, menyiasat dan mengelakkan sebarang aktiviti penipuan, aktiviti yang dilarang atau aktiviti menyalahi undang-undang atau peninggalan atau salah laku;
  • untuk membolehkan kami melaksanakan obligasi kami dan menguatkuasakan hak kami di bawah mana-mana perjanjian atau dokumen di mana kami ialah salah satu pihak;
  • untuk memindahkan atau menyerahkan hak kami, kepentingan dan obligasi di bawah mana-mana perjanjian yang dibuat dengan kami;
  • untuk memenuhi keperluan undang-undang atau kawal selia yang berkaitan dan membuat pendedahan mengikut keperluan undang-undang, kawal selia, arahan, arahan mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling atau kod yang berkenaan kepada kami;
  • untuk mematuhi arahan atau permintaan yang diberikan oleh mana-mana pihak berkuasa kerajaan; atau membalas kepada permintaan daripada agensi awam, kementerian, badan berkanun, atau pihak berkuasa lain;
  • untuk menguatkuasa atau mempertahankan hak kami dan hak anda di bawah, dan untuk mematuhi, melaksanakan kewajipan kami di bawah undang-undang dan peraturan-peraturan yang berkaitan;
  • untuk pemasaran secara langsung melalui SMS, panggilan telefon, emel, faks, medial sosial dan/atau mana-mana saluran komunikasi yang bersesuaian;
  • untuk tujuan pentadbiran dalaman;
  • untuk tujuan audit, pengurusan risiko dan sekuriti;
  • untuk simpanan kami, sandaran hosting (sama ada untuk pemulihan bencana atau sebaliknya) data peribadi anda, sama ada di dalam atau di luar Malaysia; dan / atau
  • untuk tujuan lain yang diperlukan untuk mengendalikan, menyenggarakan dan menguruskan perniagaan kami dan hubungan anda dengan kami,

dan anda bersetuju dan memberi persetujuan kepada kami untuk mengguna dan memproses data peribadi anda bagi Tujuan-Tujuan seperti yang tertera dalam Polisi Privasi ini. Sekiranya anda tidak memberi persetujuan kepada kami untuk memproses data peribadi anda untuk salah satu ataupun lebih daripada satu Tujuan-Tujuan yang disebut di atas, sila maklumkan kepada kami di butiran hubungan yang dinyatakan di bawah.

Kami akan mendapatkan persetujuan anda secara berasingan bagi apa-apa tujuan yang tidak tertera dalam kategori-kategori seperti yang disebut di atas.

Akibat Tidak Memberi Persetujuan kepada Polisi Privasi ini

Pengumpulan data peribadi anda oleh kami mungkin wajib atau sukarela bergantung kepada Tujuan-Tujuan data peribadi anda dikumpulkan. Setakat mana ia adalah wajib bagi anda untuk memberi kami data peribadi anda, dan anda gagal atau memilih untuk tidak memberi data peribadi tersebut atau tidak memberi persetujuan kepada kami sepertimana yang dinyatakan di atas atau Polisi Privasi ini, kami tidak dapat memberi perkhidmatan kami kepada anda atau berurusan dengan anda.

Log Infomasi, Cookies dan Web Beacon

Laman Web ini mengumpul log infomasi yang lazim termasuk alamat IP, jenis pelayar web dan bahasa, masa mengakses, dan alamat Laman Web yang merujuk. Kami atau pembekal perkhidmatan kami mungkin menggunakan Cookies (fail teks kecil yang disimpan pada pelayar web pengguna) atau Web Beacons (imej elektronik yang dibenarkan pada Laman Web ini bagi mengira bilangan pelawat yang mengakses sesuatu laman dan untuk mengakses sesuatu Cookies) untuk mengumpul data agregat, bagi memastikan Laman Web ini diurus dengan baik dan untuk memudahkan navigasi. Maklumat tambahan tentang bagaimana kami menggunakan cookies dan teknologi pengesanan yang lain dan bagaimana anda boleh mengawal ini boleh didapati dalam notis cookie kami.

Pendedahan Data Peribadi Kepada Pihak Ketiga

Kami tidak akan menjual, menyewa atau mendedahkan data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa persetujuan anda. Walau bagaimanapun, kami mungkin mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga yang berikut, untuk satu atau lebih daripada satu Tujuan-Tujuan yang tertera diatas:

  • mana-mana entiti dalam Rangkaian Deloitte;
  • ahli keluarga terdekat dan/atau orang boleh dihubungi ketika kecemasan sepertimana yang dimaklumkan kepada kami dari semasa ke semasa;
  • pengganti dalam hakmilik kami;
  • mana-mana orang yang telah kami libatkan untuk menyempurnakan obligasi kami terhadap anda untuk menyimpan data peribadi anda di mana orang tersebut menanggung kewajipan untuk menyimpan data peribadi anda secara sulit;
  • mana-mana pihak berhubung dengan prosiding undang-undang atau prosiding undang-undang dijangka;
  • juruaudit, perunding, peguam, akauntan atau penasihat kewangan lain atau profesional yang dilantik oleh kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada kami;
  • mana-mana pihak yang dicalonkan atau dilantik oleh kami sama ada secara persendirian atau bersama-sama pembekal perkhidmatan lain, bagi tujuan mewujudkan dan mengekalkan suatu pangkalan data bersama di mana kami mempunyai kepentingan bersama yang sah;
  • pusat data dan/atau pelayan (server) terletak di dalam atau di luar Malaysia bagi tujuan penyimpanan data;
  • kemudahan simpanan dan pembekal perkhidmatan pengurusan rekod;
  • Saluran bayaran termasuk dan tidak terhad kepada bank-bank dan institusi kewangan bagi tujuan menilai, mengesahkan, memberi kesan dan memudahkan bayaran bagi sebarang jumlah yang perlu dibayar kepada kami berkaitan dengan perkhidmatan kami;
  • Agensi kerajaan, agensi penguatkuasaan undang-undang, mahkamah, tribunal, agensi penyeliaan/profesional, penyeliaan industri, kementerian, dan/atau badan atau agensi berkanun, pejabat atau dewan perbandaran di mana-mana bidangkuasa, sekiranya diperlukan atau diberi kuasa untuk memenuhi undang-undang yang berkaitan, peraturan, arahan atau keputusan mahkamah atau tribunal atau siasatan pihak berkuasa yang relevan;
  • Rakan niaga kami, pembekal perkhidmatan pihak ketiga, vendor, kontraktor atau ejen, jikalau perlu, yang membekalkan perkhidmatan berhubungan dengan perniagaan kami, atau bagi penyempurnaan atau pelaksanaan satu atau lebih daripara satu Tujuan-Tujuan yang tertera di atas dan tujuan-tujuan lain yang perlu bagi mengendalikan, menyenggarakan dan menguruskan perniagan kami;
  • Syarikat-syarikat insurans bagi tujuan memohon dan mendapat polisi insuran, jika perlu;
  • Institusi kewangan bagi tujuan memohon dan mendapat kemudahan kredit, jika perlu;
  • Institusi kewangan dan pedagang yang berhubungan dengan transaksi komersial anda dengan kami;
  • Orang awam sekiranya anda merupakan seorang pemenang pertandingan, menyertai acara kami, persidangan, ceramah, dan seminar dengan menerbitkan nama anda, gambar serta data peribadi lain tanpa pampasan untuk pengiklanan dan publisiti;
  • mana-mana pihak ketiga (dan penasihat / wakilnya) berkaitan dengan apa-apa cadangan atau sebenar penyusunan semula, penggabungan, jualan, penggabungan, pemerolehan, usaha sama, tugasan, pemindahan, latihan pembiayaan atau penjualan aset yang berkaitan dengan Deloitte di Malaysia; dan / atau
  • Sesiapa yang secara munasabah memerlukannya untuk membolehkan kami beroperasi dan mengekalkan perniagaan kami atau untuk melaksanakan aktiviti seperti yang tertera dalam Tujuan-Tujuan atau atas arahan anda.

Kami menyedari bahawa data peribadi anda adalah berharga dan kami mengambil segala langkah yang munasabah untuk melindungi data peribadi anda semasa ia dalam simpanan kami.

Pengekalan

Data peribadi yang anda kemukakan kepada kami hanya akan dikekalkan selagi diperlukan bagi tujuan yang dikumpulkan atau seperti yang termaktub dalam undang-undang. Jika data peribadi anda tidak lagi diperlukan bagi tujuan-tujuan yang telah dinyatakan, data peribadi anda akan dihapuskan atau dianonymised dari rekod-rekod dan sistem kami menurut polisi pengekalan kami, melainkan data peribadi tersebut masih diperlukan bagi memenuhi tempoh pengekalan yang lebih lanjut bagi memenuhi keperluan operasi, perundangan, pengawalan, cukai atau perakaunan kami.

Blog, Forum, Wiki dan Media Sosial Yang Lain

Laman Web ini boleh menjadi tuan rumah bagi pelbagai blog, forum, wiki dan lain-lain media sosial aplikasi atau perkhidmatan yang membolehkan anda untuk berkongsi kandungan dengan pengguna lain (secara kolektifnya "Aplikasi Media Sosial"). Apa-apa data peribadi atau maklumat lain yang anda menyumbang kepada mana-mana Aplikasi Media Sosial boleh dibaca, dikumpul dan digunakan oleh pengguna lain, yang mana kami mempunyai sedikit atau tiada kawalan, di mana mereka juga menggunakan Aplikasi Media Social. Oleh itu, kami tidak bertanggungjawab untuk penggunaan mana-mana pengguna lain, salah guna atau penyalahgunaan apa-apa data peribadi atau maklumat lain yang anda menyumbang kepada mana-mana Aplikasi Media Social.

Ketepatan Data Peribadi

Apabila data peribadi dikumpulkan oleh kami, kami memikul tanggungjawab untuk menyimpan rekod data peribadi anda yang tepat dan terkini setelah anda mengemukakan dan mengesahkan data itu bagi data peribadi yang dikumpul oleh kami. Kami tidak bertanggungjawab untuk mengesahkan ketepatan berterusan berkenaan dengan data peribadi anda. Anda akan segera mengemaskini kami sekiranya berlaku apa-apa perubahan kepada data peribadi anda. Jika kami dimaklumkan oleh anda bahawa mana-mana data peribadi anda yang telah kami kumpulkan sudah tidak tepat, kami hanya akan membuat pembetulan yang sesuai berdasarkan data peribadi terkini yang disediakan oleh anda. Kami berkomited untuk menyediakan akses yang munasabah dan praktikal agar anda berpeluang mengenal pasti dan membetulkan sebarang ketidaktepatan. Apabila diminta dan praktikal, kami akan memadam maklumat daripada sistem operasi semasa.

Akses Kepada Data Peribadi

Pelawat yang mempunyai masalah mengakses profil mereka, atau ingin memohon sesalinan data peribadi mereka perlulah menghubungi perkhidmatan webmaster menggunakan pautan hubungi kami. Dalam semua kes, kami akan melayan permintaan untuk mengakses data peribadi atau menukar data peribadi mengikut keperluan undang-undang berkenaan.

Hak Anda

Tambahan pula, setakat yang dibenarkan di bawah undang-undang, anda berhak memohon untuk mengakses, memohon sesalinan, memohon untuk mengemaskini atau memperbetulkan, data peribadi anda yang dipegang oleh kami. Kami mungkin akan mengenakan sedikit bayaran yuran (setakat yang dibenarkan dibawah PDPA) bagi menampung kos pentadbiran yang berkaitan dengan pemprosesan pemohonan anda untuk mengakses data peribadi anda. Namun demikan, kami masih berhak untuk bergantung kepada mana-mana pengecualian berkanun untuk mengumpul, mengguna dan mendedahkan data peribadi anda.

Anda berhak untuk meminta kami menghadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda pada bila-bila masa (contohnya. meminta kami untuk berhenti menghantar anda bahan-bahan pemasaran dan promosi atau menghubungi anda bagi tujuan pemasaran).

Anda juga berhak memaklum kepada kami mengenai penarikan balik persetujuan anda (secara penuh atau sebahagian) yang telah diberikan kepada kami sebelum ini, melalui notis secara bertulis, tetapi hak ini adalah tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang, syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah untuk penarikan balik persetujuan untuk dilaksanakan. Penarikan balik persetujuan anda boleh menyebabkan tindakan undang-undang tertentu yang timbul daripada penarikan balik itu. Bagi situasi sebegini, ini bermaksud kami tidak akan dapat meneruskan hubungan yang sedia ada anda dengan kami atau kontrak yang anda mempunyai dengan kami perlu ditamatkan.

Keselamatan Maklumat

Kami telah melaksanakan pelbagai tahap piawaian perdagangan teknologi yang wajar dan keselamatan operasi untuk melindungi semua maklumat yang diberikan oleh anda melalui Laman Web ini daripada akses yang tidak dibenarkan, pendedahan, pengubahan, atau pemusnahan.

Internet bukanlah suatu medium yang selamat. Walau bagaimanapun, kami telah melaksanakan pelbagai prosedur keselamatan pada Laman Web ini dan saluran komunikasi secara elektronik dengan kami. Semua kakitangan kami dan pemproses data, yang mempunyai akses dalam pemprosesan data peribadi anda adalah berkewajipan untuk menghormati sifat sulit data peribadi anda.

Sila beri perhatian bahawa komunikasi melalui Internet, seperti emel/webmel, adalah tidak selamat kecuali telah dijadikan sulit berkunci. Komunikasi anda mungkin dihalakan kepada beberapa buah negara sebelum disampaikan kepada kami - ini merupakan sifat Internet/World Wide Web.

Kami tidak boleh dan tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang akses yang tidak dibenarkan atau pemintasan atau kehilangan data peribadi yang di luar kawalan kami secara wajar.

Pemindahan Rentas Sempadan

Data peribadi yang kami kumpul mungkin akan dipindahkan kepada entiti lain yang terletak di luar Malaysia atau di mana anda yang mengakses Laman Web ini daripada negara di luar Malaysia. Sila beri perhatian bahawa terdapat kemungkinan entiti asing ini telah ditubuhkan di negara yang tidak menawarkan tahap perlindungan data yang setaraf dengan tahap yang ditawarkan di Malaysia mengikut undang-undang Malaysia. Tambahan, kemudahan menyimpan infomasi teknologi kami dan pelayan (servers) mungkin terletak dalam bidangkuasa lain di luar Malaysia dan data peribadi anda mungkin disimpan dalam pelayan (server) yang terletak di luar Malaysia. Dengan memberikan data peribadi kepada kami, anda memberi kami persetujuan secara jelas dan nyata bagi penghantaran merentasi sempadan data yang dikumpul untuk memenuhi permintaan anda. Kami akan berusaha untuk memastikan bahawa tindakan yang sewajarnya telah diambil untuk mendapatkan semua pihak ketiga sedemikian di luar Malaysia tidak boleh menggunakan data peribadi anda selain daripada yang sebahagian daripada Tujuan-Tujuan dan dengan secukupnya untuk melindungi kerahsiaan data peribadi anda.

Pindaan Pada Polisi Privasi

Kami berhak mengikut budi bicara kami mengubah atau meminda pernyataan privasi ini dari semasa ke semasa dengan memberi anda notis terlebih dahulu yang munasabah. Kami akan memberitahu anda mengenai pemindaan melalui pengumuman pada Laman Web ini atau melalui kaedah lain yang bersesuaian. Sila semak Laman Web ini dari semasa ke semasa untuk mengetahui sama ada terdapat pemindaan pada Polisi Privasi ini. Apabila kami membuat perubahan kepada Polisi Privasi ini, kami akan meminda tarikh semakan di bahagian atas halaman ini. Kami menggalakkan anda menyemak Polisi Privasi ini untuk mendapat maklumat mengenai cara kami melindungi data peribadi anda.

Sebarang pemindaan pada Polisi Privasi ini akan berkuatkuasa setelah anda telah dimaklumkan. Anda dianggap sebagai telah menerima dan bersetuju kepada pemindaan tersebut jika anda terus berkomunikasi dengan kami, menggunakan perkhidmatan kami, dan/atau mengakses Laman Web ini selepas dimaklum tentang pemindaan pada Polisi Privasi ini.

Perlindungan Privasi Kanak-Kanak dan Keluarga

Kami memahami kepentingan melindungi privasi kanak-kanak di dunia dalam talian interaktif. Laman Web ini tidak direka atau disengajakan untuk mensasar individu yang belum mencapai usia dewasa (iaitu individu di bawah umur 18 tahun atau lebih muda). Bukanlah menjadi polisi kami dengan sengaja mengumpul atau mengekalkan data peribadi mengenai sesiapa di bawah umur 18 tahun. Setakat yang telah anda berikan (atau akan berikan) data peribadi mengenai orang yang belum mencapai usia dewasa atau individu yang tidak mempunyai kompeten untuk memberi persetujuan, anda mengesahkan bahawa anda ialah ibu bapa atau penjaga atau orang yang mempunyai kewajipan terhadap mereka atau orang yang dilantik oleh mahkamah untuk menguruskan urusan mereka atau mereka telah melantik anda untuk mewakili mereka, untuk memberi persetujuan bagi pihak mereka berkenaan dengan pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka selaras dengan Polisi Privasi ini.

Setakat mana yang anda telah memberikan (atau akan memberikan) data peribadi mengenai ahli keluarga, suami/isteri atau tanggungan lain anda (jika anda adalah seorang individu), pengarah, pemegang saham, kakitangan, wakil, ejen (jika anda adalah sebuah entiti korporat/sebuah organisasi) dan/atau individu lain, anda mengesahkan bahawa anda telah menjelaskan (atau akan menjelaskan) kepada mereka bahawa data peribadi mereka akan didedahkan kepada, dan akan diproses oleh, kami dan anda menyata dan menjamin bahawa anda telah diberi kuasa untuk mendedahkan data peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperolehi persetujuan daripada mereka berkenaan dengan pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka sepertimana yang tertera dalam Polisi Privasi ini.

Notis dan Prinsip Pilihan Penyata

Jika anda seorang pelanggan atau bakal pelanggan , sebagai tambahan kepada Dasar Privasi Deloitte Malaysia dalam laman web ini, sila rujuk kepada Notis dan Prinsip Pilihan Penyata yang menggariskan bagaimana kami berhasrat untuk menyampaikan semua hak-hak dan perlindungan yang anda layak , berkenaan dengan data peribadi anda.

Pertanyaan atau Aduan

Jika anda mempunyai sebarang persoalan atau kemusykilan mengenai privasi anda, atau mempunyai persoalan lanjut atau ingin membuat aduan atau mengakses data atau membuat pembetulan berkenaan data peribadi anda, sila tujukan mereka kepada perkhidmatan webmaster menggunakan pautan hubungi kami atau menulis kepada kami pada butiran hubungan yang dinyatakan di bawah:

Pejabat Privasi

Alamat: Level 16, Menara LGB, 1 Jalan Wan Kadir, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur
No.Telefon: +603 7610 8888
No.Faks: +603 7726 8986
Emel: myprivacyoffice@deloitte.com

Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Polisi Privasi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.