Новини

Змінено правила працевлаштування та тимчасового проживання іноземців та осіб без громадянства в Україні

Інформаційне повідомлення

11 липня 2017 р.

27 вересня 2017 року набирає чинності Закон України № 2058-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій» (далі – «Закон»), тому ви ще маєте достатньо часу для того, щоб врахувати внесені Законом зміни для подальшого планування своєї діяльності.

Основні зміни відповідно до Закону:

  • Введенно поняття іноземний найманий працівник, відряджені іноземні працівники, іноземні високооплачувані професіонали, іноземні ІТ-професіонали, іноземний працівник творчої професії та ін.
  • Передбачено поділ іноземців та осіб без громадянства, праця яких може застосовуватися в Україні, на категорії.
  • Встановлено незастосування окремих вимог для отримання дозволу на застосування праці до особливих категорій іноземців, а саме іноземних високооплачуваних професіоналів, ІТ-професіоналів, працівників творчих процесій, засновників (учасників, бенефіціарів (контролерів) юридичної особи, створеної в Україні.
  • Встановлено, що іноземці (особи без громадянства), які прибувають в Україну для контролю за діяльністю юридичної особи і є її засновниками та/або учасниками, та/або бенефіціарними власниками (контролерами) отримують посвідку на тимчасове проживання строком дії до 2 років. Розмір частки такого іноземця (особи без громадянства) у статутному капіталі української юридичної особи повинен становити не менше 100 тисяч євро за офіційним курсом валют на дату внесення.
  • Дозволено застосовувати працю іноземців (осіб без громадянства) на різних посадах в одного або декількох (двох і більше) роботодавців, за умови отримання дозволу на застосування праці іноземців (осіб без громадянства) на кожній посаді.
  • Встановлено мінімальний розмір заробітної плати, який роботодавець повинен виплачувати іноземним найманим працівникам для отримання дозволу:
    • не менше 5 мзп - у громадських об'єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах; 
    • не менше 10 мзп для інших категорій найманих працівників). 

    Ці вимоги не застосовуються до особливих категорій іноземців.

  • Скорочено перелік документів, які подаються для отримання та продовження строку дії дозволу. 
  • Збільшено строк дії дозволу для особливих категорій іноземців та відряджених іноземних працівників (до 3 років) та змінено терміни подання документів для його продовження.
  • Змінено строк дії посвідки на тимчасове проживання, а саме на строк дії дозволу на застосування праці іноземців/реалізації проекту міжнародної технічної допомоги. У всіх інших випадках, строк дії посвідки залишається один рік. 
  • Збільшено розмір плати за видачу дозволу та встановлено плату за продовження строку дії дозволу (наведено плата станом на 2017 рік):
    • 6 пмг (9600,00 грн) – за видачу/продовження до 3 років
    • 4 пмг (6400,00 грн) - за видачу/продовження до 1 року
    • 2 пмг (3200,00 грн) - за видачу/продовження до 6 місяців
  • Врегульовано порядок внесення змін до дозволу у разі зміни найменування юридичної особи, оформлення нового паспортного документа чи зміни посади іноземця (особи без громадянства).
  • Встановлено, що для продовження строку дії посвідки іноземець (особа без громадянства) повинні підтвердити працевлаштування мінімум трьох громадян України у відповідній юридичній особі за останні 6 місяців до дати звернення про продовження посвідки або сплату юридичною особою податку на прибуток у розмірі не менше, як 50 мінімальних заробітних плат за останній фінансовий рік до дати звернення

У разі виникнення питань, пов’язаних із вищевказаними законодавчими змінами, ми будемо раді надати вам консультаційну допомогу.

Чи була корисною ця інформація?

Схожі матеріали