Posted: 20 Dec. 2021 3 min. read

Fiscaliteit 2022: groen, fair en transparant

De klimaatdoelstellingen impacteren sterk de wagenfiscaliteit. De fiscale en financiële set-up van de mobiliteit voor medewerkers is aan een reset toe. Groene ambities leiden tot innovatie, die gestimuleerd wordt door heel wat R&D- en innovatiesteun. Het publiek debat over een meer fair belastingstelsel is op de politieke agenda ingeleid. Met inzicht in de fiscaliteit van morgen, zal u mogelijk uw privé- en bedrijfsvermogen willen reorganiseren. En tot slot, de fiscale administraties lijken over steeds meer informatie te beschikken.

Groenere fiscaliteit

Het leidt geen twijfel dat de klimaatambities de komende jaren zullen leiden tot een brede waaier aan fiscale maatregelen: taksen op producten volgens ecologisch karakter, CO2-taksen, allerlei heffingen op energie volgens groen karakter. Mogelijk worden voor fiscale aftrekken binnen de woonfiscaliteit energieprestatienormen bepalend en waarom zou men de kadastrale inkomens finaal niet herijken op energiecriteria?

De wagenfiscaliteit, het eerste domein waar wetgeving aangepast wordt, hinkt altijd op twee benen: enerzijds de aard (in casu vergroening) van het wagenpark sturen, anderzijds de zekerheid van inkomsten voor de staatskas vrijwaren.

Voor fossiele brandstofwagens aangeschaft tussen 1/7/2023 en 31/12/2025 zal de fiscale aftrekbaarheid gradueel zakken tot nul. De kosten m.b.t. dergelijke voertuigen die u aanschaft vanaf 1/1/2026 zullen niet langer aftrekbaar zijn. De solidariteitsbijdrage (RSZ) die de werkgever verschuldigd is, stijgt snel vanaf 1/7/2023. Ook de brandstofkosten zullen de fiscale aftrek van de bedrijfswagen blijven volgen en dus de facto minder aftrekbaar zijn. Elektrische voertuigen aangeschaft tot en met eind 2026 daarentegen, blijven 100 % fiscaal aftrekbaar. Maar gezien de belangrijke fiscale opbrengsten verbonden aan de bedrijfswagen, zal vanaf 1/1/2027 - in functie van het jaar van aanschaffing van het voertuig - de fiscale aftrekbaarheid geleidelijk afnemen. Ook de minimum solidariteitsbijdrage op elektrische wagens zal vanaf 1/7/2023 jaar na jaar stijgen.

Voor de gebruiker van de bedrijfswagen zal het voordeel alle aard feitelijk stijgen bij fossiele brandstofwagens.

En tot slot wordt de trend van complexiteit van de fiscale wetgeving verdergezet. De (evoluerende) formules inzake de fiscale aftrekbaarheid van wagens, de eraan verbonden berekening van voordelen alle aard en de regels rond laadpalen zijn zonder gedetailleerde handleiding nauwelijks nog te begrijpen.

Groen beleid lokt veel innovatie uit. Het is nu meer dan ooit het moment om een goed inzicht te hebben in de mogelijkheden die innovatie-aftrek, vrijstelling bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers en O&O-belastingkrediet kunnen bieden.

Fairness

Een geheel van bijsturingen ligt op tafel, onder meer de inperking op gunstregimes voor topsporters en expats, de beperking van de doelgroepvermindering voor de aanwerving van de eerste werknemer, ... Het is niet uitgesloten dat ook het voorstel tot aanpassing van de fiscale aftrekbaarheid van tweede woningen terug wordt opgevist. Het eerder afgesloten regeerakkoord heeft het over de sterkste schouders die meer moeten bijdragen. Voordelige regimes als auteursrechten, cafetariaplannen en forfaitair geraamde voordelen alle aard doorstaan in bepaalde visies de fairness-toets niet. De vraag wordt expliciet gesteld waarom de werkelijke roerende en onroerende inkomsten én meerwaarden niet aan bijvoorbeeld een vlaktaks onderhevig zijn. Ook in de tweede pijler pensioenvorming zou de opbouw van pensioenkapitalen kunnen gelimiteerd worden tot een maximumreferentie- inkomen. De meest verregaande piste is het eenmalig pensioenkapitaal geleidelijk aan te vervangen door de uitkering van belaste rentes. Ook de winsten op aandelen via management incentive plannen staan voor bepaalde aspecten nu reeds in het taxatievizier.

Transparant

Hier kunnen we kort zijn: in een digitale wereld is alles traceerbaar, als u of uw gezin zelf al niet transparantie creëren via bijvoorbeeld Facebook. Fiscale adviseurs of hun cliënten moeten bepaalde grensoverschrijdende planning vooraf melden. De banken kreunen onder de rapporteringsregels over hun klanten. Het UBO-register laat geen enkele anonimiteit meer toe en last but not least draait de informatie-uitwisseling met het buitenland op volle toeren.

Actualiteiten, december 2021

In deze editie: Fiscaliteit 2022: groen, fair en transparant | Aandeelhouderschap en bestuur: strategische vragen | Wijziging btw-vrijstelling voor (para)-medische diensten | Zin of onzin van een ruling voor forfaitaire kostenvergoedingen toegekend aan werknemers | Wallonië ontmoedigt niet geregistreerde schenkingen

More about the subject matter expert