Insight
“Det, andre kalder affald, ser vi som en ressource”
Bygge- og anlægsbranchen er blandt de største globale klimasyndere. De nye CSRD-krav og det øgede fokus på bæredygtighed betyder, at danske entreprenørvirksomheder skal intensivere deres grønne tiltag for at reducere deres CO2-aftryk og spare på ressourcer. Tscherning er en af frontløberne inden for den grønne omstilling. Administrerende direktør Søren Tscherning har en klar vision om at integrere bæredygtighed i alle dele af virksomhedens processer; fra nedrivning til genanvendelse af materialer.
En grøn farve der forpligter
I april 2024 slog Tscherning dørene op til deres bæredygtige vartegn. Deres 1.700 m2 store hovedsæde, som er en gammel lagerhal, er blevet renoveret med 89% genanvendelige materialer. Alt inventar, bortset fra AV/IT-udstyr og installationer, er lavet af enten direkte genbrugte, genanvendte eller upcyclede produkter. I starten af september blev bygningen hædret med årets Renoverpris, uddelt af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
"Vores forretningsmodel skal være lige så grøn som vores logo. Vi ønsker at lede an ved at integrere cirkulær økonomi i alle vores beslutninger. Derfor er jeg overordentlig stolt af, at vores hovedkvarter nu står som et håndgribeligt eksempel på, hvad der kan opnås med genbrugsmaterialer," fortæller Søren Tscherning, administrerende direktør.
Ifølge Søren er Tscherning en entreprenørvirksomhed med en tydelig ambition om at være førende inden for bæredygtighed, samtidig med at de opretholder deres konkurrencedygtighed. Et fokus på bæredygtighed og effektivitet, der kommer særligt til udtryk i virksomhedens grundfilosofi:
"Vi skal altid stræbe efter at blive mere effektive, hurtigere og klogere, end vi var i går. Og så skal vi integrere bæredygtighed som grundstenen i vores forretning".
Fra affald til ressource: Cirkulært byggeri i praksis
Søren peger på to områder, der har kickstartet arbejdet med genbrugsmaterialer i Tscherning: dedikerede medarbejdere og stærke samarbejdsaftaler i deres netværk:
"Konkret har vi ansat specialister, som udelukkende fokuserer på at etablere aftaler for genanvendelse af byggematerialer. Desuden har vi en tidligere efterforsker ansat, der kigger vores samarbejdspartnere efter i sømmene: Er de rent faktisk så grønne, som de siger? Når vi så arbejder på et projekt, spørger vi altid: Hvor kan disse materialer finde nyt liv? Her spiller vores netværk en central rolle, fordi vores samarbejdspartnere aftager materialerne. Uden dem ville vi ikke kunne distribuere og transformere de ressourcer, vi har. Det, der tidligere blev sendt til forbrænding, bliver nu i højere grad genbrugt eller upcyclet", forklarer Søren.
Han peger dog også på, at det er et langt sejt træk at fremme genbrugstanken, og at det kræver en fælles indsats, hvis det skal lykkes:
"Potentialet for at rykke på den her dagsorden er stort, når man tænker på, at kun ca. 1% af materialerne går til direkte genbrug. Størstedelen bliver genanvendt, og selvom omsmeltning er langt bedre for CO2-regnskabet end at producere nye materialer, stræber vi altid efter at finde løsninger, der fremmer direkte genbrug frem for genanvendelse. Udfordringen ligger i, at ikke alle deler vores ambition om grøn omstilling, og desværre er denne indsats heller ikke altid økonomisk synlig i de kortsigtede regnskaber".
Barrierer og belønninger ved grøn omstilling
Som frontløber bliver Tscherning stadig konfronteret med et par udfordringer på vejen mod en grønnere og mindre CO2-belastende byggebranche:
”Hvis CO2 blev anset som en økonomisk faktor, der i realiteten kostede virksomhederne penge, er jeg sikker på, at det ville sætte gang i den cirkulære proces i byggebranchen. I øjeblikket er der dog ikke tilstrækkeligt økonomisk incitament til at drive denne forandring. De opgaver, man vinder som entreprenør, er desværre ofte baseret på pris, men den billigste løsning er ikke altid den mest bæredygtige. Ligesom mange andre industrier fokuserer byggebranchen primært på økonomi. Derfor er det nødvendigt, at vi kollektivt gentænker, hvad vi opfatter som værdi, hvis vi skal have succes med den grønne omstilling. Vi kan ikke påstå, at vi har opnået større økonomisk gevinst ved at fremme den bæredygtige agenda, men vi har derimod vundet på en række andre parametre", fortæller Søren og tilføjer:
"Jeg kan allerede nu se, hvordan vores grønne profil har haft en positiv indflydelse på vores rekruttering. Vi modtager betydeligt flere ansøgninger, og medarbejderne bliver længere tid hos os. Bæredygtighed spiller en særligt afgørende rolle for de yngre generationer. Jeg er overbevist om, at de investeringer, vi foretager nu, vil betale sig på lang sigt – både for vores virksomhed og for planetens fremtid. Nogle gange handler det også om at gøre det rigtige, ikke kun om at maksimere profitten".