Insight

Regnskabskontrollen: Indregning af udskudt

Finanstilsynet påbød en bank at undlade at indregne et udskudt skatteaktiv

Det var Finanstilsynets vurdering, at en bank ikke havde fremlagt overbevisende dokumentation for indregning af et udskudt skatteaktiv. Endvidere manglede en række oplysninger, herunder oplysninger om vederlag for hvert enkelt medlem af bestyrelsen og direktionen.

I en regnskabskontrolsag af en årsrapport for 2020 var det Finanstilsynets vurdering, at en bank ikke havde fremlagt overbevisende dokumentation for indregning af et udskudt skatteaktiv. Endvidere manglede en række oplysninger, herunder oplysninger om vederlag for hvert enkelt medlem af bestyrelsen og direktionen. Banken aflægger årsrapport i overensstemmelse med lov om finansiel virksomhed.

Da bankens årsrapport for 2021 var nært forestående, gav Finanstilsynet banken påbud om at undlade at indregne skatteaktivet og behandle forholdet som en fejl ved korrektion med tilbagevirkende kraft samt at give de manglende oplysninger, jf. nedenfor, i årsrapporten for 2021.

Indregning af udskudt skatteaktiv

Banken havde i årsrapporten for 2020 indregnet et væsentligt udskudt skatteaktiv. Bankens første regnskabsår var 2019 og banken havde i 2019 og 2020 væsentlige negative regnskabsmæssige resultater. Banken skulle derfor have overbevisende dokumentation for indregning af skatteaktivet i årsrapporten for 2020.

Det var Finanstilsynet vurdering, at banken ikke havde overbevisende dokumentation for indregning af skatteaktivet. Finanstilsynet begrundede det med: 

  • At historikken fra den virksomhed, som banken havde overtaget en låneportefølje fra, ikke udgjorde et objektivt verificerbart bevis for, at banken kunne opnå positiv indtjening fremadrettet og dermed retfærdiggøre indregning af det udskudte skatteaktiv
  • At der i 2020 kom en væsentlig ændring i reguleringen for den type udlån, som udgjorde bankens hovedaktivitet, der begrænsede indtjeningsmulighederne. 

Manglende oplysninger om ledelsesvederlag mv.

I årsrapporten for 2020 manglede oplysninger om:

  • vederlag for hvert enkelt medlem af bestyrelsen og direktionen, 
  • henvisning til hvor vederlagspolitikken forefindes, og
  • sammenligningstal for oversigten over ændringer i udskudt skat.

Læs afgørelsen på Finanstilsynets hjemmeside

Fandt du dette nyttigt?
$(document.head).append(''); $(document.head).append('