Artikkel

Innstramminger i adgangen til innleie av arbeidskraft

Deloitte Advokatfirma

Stortinget har nå vedtatt en betydelig innskjerpelse for innleie av arbeidskraft. Nå vil det ikke lenger være tillatt å bruke innleie fra vikarbyrå for arbeid av midlertidig karakter. Mange virksomheter benytter seg av innleide arbeidstakere, og endringen vil få store konsekvenser for både bemanningsbransjen og virksomheter som bruker innleie.

Publisert 07.07.2022. Oppdatert 14.12.2022.

Innleie ved arbeid av midlertidig karakter

Før de nye lovendringene, var det mulig å leie arbeidskraft fra bemanningsforetak når arbeidet var av midlertidig karakter eller ved vikariat. Den 12. desember 2022 vedtok Stortinget at adgangen i arbeidsmiljøloven § 14-12 til innleie fra bemanningsforetak ved arbeid av midlertidig karakter skal oppheves.

Denne innstrammingen vil innebære en kraftig begrensning av dagens adgang til innleie. I praksis er det kun ved vikariater at det vil være adgang til å benytte innleie for virksomheter som ikke har tariffavtale med en av de store fagforeningene.

Det vil fremdeles være adgang til innleie i følgende situasjoner

  • Innleie fra produksjonsbedrifter, dvs. virksomheter som ikke har til formål å drive utleie.
  • innleie for virksomheter som er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett. Arbeidsgiver og de tillitsvalgte lokalt vil fortsatt ha muligheten for å inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie fra bemanningsbyrå.

For bedrifter som opplever svingninger i oppdrags- og arbeidsmengde eller som ikke får tak i fast arbeidskraft, vil endringene få merkbare konsekvenser. Alternative løsninger vil da kunne være innleie fra produksjonsbedrifter, midlertidige ansettelser, overtid og unntak fra arbeidstidsreglene. Bedriftene kan måtte øke grunnbemanningen for å håndtere sesongtopper, for så å permittere eller leie ut arbeidstakere i perioder med mindre arbeid. Midlertidig ansettelse ved arbeid av midlertidig karakter vil fremdeles være tillatt i samme utstrekning som før.

På enkelte områder vil det være unntak hvor det likevel kan benyttes innleie fra bemanningsbyrå. For helsepersonell det åpnet for å fastsette forskrift med særregler om tidsbegrenset innleie av helsepersonell for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenesten. Tilsvarende foreslås for arbeidstakere med spesialkompetanse som skal utføre rådgivnings- og konsulenttjenester i klart avgrenset prosjekt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet sendte forslag om unntaksbestemmelser for disse gruppene på høring den 12. oktober 2022 med høringsfrist den 22. november 2022. Det er antatt at forskriften også vil tre i kraft fra april 2023.

Fast ansettelse etter en viss tid

Frem til nå har arbeidstaker som har vært innleid for arbeid av midlertidig karakter hatt rett til fast ansettelse i innleiebedriften etter fire år. For innleie i vikariat har den innleide hatt rett til fast ansettelse etter tre år. Stortinget har nå vedtatt at retten til fast ansettelse slår inn etter tre år, uavhengig av grunnlaget for innleien. Regelen vil dermed også gjelde for innleie basert på avtale med tillitsvalgte etter § 14-12 andre ledd, som ikke har hatt tilsvarende rett til fast ansettelse.

Skillet mellom innleie og entreprise

Stortinget vedtok samtidig en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som tydeliggjør grensen mellom innleie og entreprise. Om arbeidskraft engasjeres gjennom innleie eller entreprise har betydning for rettigheter og plikter for partene.

Grensen mellom innleie og entreprise er i mange tilfeller vanskelig å trekke. For å avgjøre hvordan arbeidet reelt er tilknyttet virksomheten har man tidligere måtte se til ulovfestede vurderingsmomenter som domstolspraksis samt vurderingsmomenter som benyttes innenfor andre rettsområder som for eksempel skatteretten. Det må blant annet gjøres en vurdering av hvem som har ansvar for ledelse og resultatet av arbeidet, om arbeidet skjer i nær tilknytning til oppdragsgivers virksomhet, om arbeidet dekker et vedvarende arbeidskraftbehov hos oppdragsgiver og om arbeidet skjer innenfor oppdragsgivers kjerne- eller hovedaktivitet.

Stortinget har vedtatt lovfeste vurderingsmomentene som kan tale for at en avtale innebærer innleie. Formålet med en slik lovfesting er å gjøre grensedragningen lettere og mer tilgjengelig, samt å hindre omgåelser. Ettersom innleieadgangen strammes kraftig inn, vil denne grensedragningen antagelig bli enda mer aktuell.

Godkjenningsordning for bemanningsforetak

I dag gjelder en registreringsordning for bemanningsforetak, hvor alle bemanningsforetak på registrere seg i et offentlig register. Stortinget har vedtatt at dette gjøres til en godkjenningsordning, med et register over godkjente foretak. Bemanningsbyråene vil da måtte søke Arbeidstilsynet om godkjenning og vise at de oppfyller visse krav.

Oslo-forbud

Andelen innleide arbeidstakere i byggenæringen, særlig i Oslo-området er markant høyere enn for resten av arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil i forskrift fastsette et geografisk avgrenset forbud mot innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. Formålet med dette innleieforbudet er å fremme faste og direkte ansettelser i byggebransjen, øke organisasjonsgraden og rekrutteringen, samt sikre anstendige vilkår i bransjen.

Hva kan vi forvente videre?

Lovendringene vil tre i kraft fra 1. april 2023. Mye tyder på at det blir overgangsordninger på tre måneder for allerede inngåtte kontrakter for inn- og utleie av arbeidsfolk fra bemanningsforetak.

Denne lovendringen føyer seg inn i rekken av initiativ fra Regjeringen for å stramme inn ulike tilknytningsformer i arbeidslivet. Den 1. juli 2022 ble den generelle adgangen til å ansette arbeidstakere midlertidig for en periode på inntil tolv måneder fjernet. For deltidsarbeid trer det i kraft lovendringer 1. januar 2023. Da må arbeidsgiver dokumentere behov for ansettelse i deltidsstillinger, samt at deltidsansatte får fortrinnsrett til ekstravakter og lignende.

Vi anbefaler at arbeidsgivere som bruker innleid arbeidskraft, deltidsansatte og midlertidige ansatte om å gjennomføre nødvendige grep for å være i overenstemmelse med loven samt sikre forsvarlig bemanning i virksomheten.

Var denne siden nyttig?