Článek

Zprávy o stavu správy a řízení společností v ČR

Podívejte se na výsledky průzkumu Corporate Governance Centra, který mapuje stav správy a řízení společností v České republice.

Publikováno 2016

Systém odměňování členů vedení společnosti na základě ekonomických výsledků využívá čím dál tím více firem. Zatímco v roce 2013 to byla polovina (52 %), loni už 71 % společností. Manažeři nejčastěji získávají pevně stanovené měsíční bonusy (54 %), odměny za dosažení dlouhodobých cílů náleží třetině z nich (25 %). Zvyšuje se počet firem, které kladou důraz na protikorupční opatření a eliminování rizik spojených s trestní odpovědností jejích členů, málokterá z nich ale dopředu řeší personální náhrady v případě náhlého odchodu klíčového člena managementu.

Stáhněte si vydání z roku 2016 (PDF)

Publikováno 2014

V České republice se meziročně snížil počet členů statutárních orgánů, kteří jsou odměňováni na základě dosahování dlouhodobých cílů v horizontu delším než jeden rok. Zatímco předloni byla tímto způsobem hodnocena čtvrtina manažerů v pozici člena statutárního orgánu (25,6 %), loni to byla už jen desetina (10,6 %). Klesl i počet manažerů, kteří dostávají měsíčně pevnou odměnu – předloni bylo takto odměňováno 61,5 % manažerů, loni už jen čtvrtina (24,5 %).

Stáhněte si vydání z roku 2014 (PDF)

Považujete tyto informace za užitečné?